АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Сьогодні День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії нa ЧАЕС


14-12-2023, 19:00 |

Пам'ятник одеситам, які брали участь у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, розташований у сквері на розі Малої Арнаутської та проспекту Українських Героїв в Одесі.

Керівники міста і області сьогодні провели мітинг-реквієм пам'яті жертв катастрофи.

14 грудня в Україні відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції. У народі його також називають – День ліквідатора.  

Ця дата була вибрана тому, що саме 14 грудня 1986 року було завершене будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС.  День пам’яті було встановлено в Україні «з метою гідного відзначення мужності, самовідданості і високого професіоналізму учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та на підтримку ініціативи громадських організацій і Міністерства праці та соціальної політики України» згідно з Указом Президента України від 10 листопада 2006 р.  26 квітня 1986 року на ЧАЕС сталася найбільша в історії людства техногенна катастрофа. Лише завдяки самопожертві ліквідаторів вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення. Згідно з різними даними, лише протягом одного місяця від опромінення загинуло від 30 до 200 пожежників і працівників АЕС  На початковому етапі до робіт залучали військовослужбовців строкової служби. Також влітку 1986 і пізніше там працювали залучені військові запасу та вільнонаймані працівники. За неповними даними, через чорнобильський майданчик пройшли понад 600 тисяч осіб.

 


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.