АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 ДИСТАНЦІЯ, ЯКА ОБ’ЄДНУЄ


8-04-2020, 16:00 |

Карантинні заходи, запроваджені в країні в середині березня, триватимуть щонайменше до 15 травня, прогнозують спеціалісти, які відстежують та аналізують епідеміологічну ситуацію в державі. Розрахунок на те, що травнева спека і свідомість людей, які суворо й масово дотримуватимуться карантинних заходів, зупинять епідемію, принаймні, призупинять її, ослаблять.

Наразі ж ситуація на Одещині не критична, але й далека від спокійної.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України, станом на 10-у ранку 1 квітня, в нашій області лабораторно підтверджені 12 випадків COVID-19. За останню добу діагностовано один новий. Усі пацієнти перебувають під медичним наглядом, у тому числі й ті, що нині на самоізоляції вдома.

Станом на ранок 1 квітня в Одеській міській клінічній інфекційній лікарні, опорному протиепідемічному закладі області, перебувають 39 пацієнтів із симптомами гострої респіраторної інфекції, яких обстежують на коронавірус. У шести із них діагноз COVID-19 лабораторно підтверджений.

Міська інфекційна лікарня, йдеться у повідомленні на офіційноу сайті міськради, забезпечена засобами індивідуального захисту, медикаментами, антисептиками і деззасобами згідно з актуальною потребою, очікуються нові поставки. Там же сказано, що інфекційна лікарня та інші стаціонари міста в достатній кількості забезпечені експрес-тестами на COVID-19. Однак медики наголошують, що тестування проводиться винятково за медичними показаннями, тобто просто так прийти й попросити перевірити вас на коронавірусну інфекцію не можна.

Водночас, у мережі розвелося чимало шарлатанів, готових нажитися на вселенській біді. Пропонують купити маски по 16—43 гривні за штуку, хоча реальна їх вартість не перевищує 2—3 гривень. А в період епідемії їх взагалі мали б роздавати безоплатно, що нині й роблять деякі громадські та релігійні організації. Хтось самостійно нашив масок і роздав сусідам, за що доля їм віддячить добром.

Пройдисвіти ж пропонують купити навіть тести на коронавірус, на що не мала б вестися жодна притомна людина, бо ж невідомо, якої якості той пропонований товар «з-під поли», та й сам тест може зробити тільки спеціаліст.

Як уже, мабуть, знаєте, МОЗ цими днями очолив Максим Степанов, ексголова Одеської облдержадміністрації, людина з вищою медичною освітою. Утім, на цій ниві він практично й не працював (хіба що у 1990—1992 роках — санітаром), а більше був у бізнесі та на державній службі.

Хто відстежував ситуацію з його призначенням, той чекав чіткого плану дій від нового міністра, та чогось путнього наразі від пана Степанова суспі-льство не почуло. Можливо, він проявить свої організаторські здібності й допоможе країні вибратися з цієї вірусної прірви, в яку ризикуємо масово звалитися.

Шкода медиків, які, незважаючи ні на що, ходять на роботу, добираючись туди здебільшого громадським транспортом. Їм сьогодні не вистачає навіть одноразових рукавичок і масок, які мусять міняти щонайменше двічі на годину. Не полі-тики гучними промовами, а вони, переважно малоімущі, нас рятуватимуть. І нас, і тих, хто гуляв під час епідемії в куршавелях й навіз нам тієї зарази. Про це чомусь не дуже згадують, а більшу провину покладають на нещасних заробітчан, які мало не пішки добиралися додому.

Справді, люди нині практично не слухають, що там кажуть політики, які під шумок протягують усі важливі для них рішення, а більше дослухаються до слів фахівців: лікарів, інфекціоністів, вірусологів, зрештою, економістів. Одне слово, до тих, хто у чомусь розбирається.

Людям сьогодні потрібні обнадійливі новини. Страхів і критики, що все у нас робиться через одне місце, вже наслухалися. Мало почули конструктиву.

Від кожного з нас сьогодні потрібно одне: не піддаватися паніці й не перетворюватися на звірину, готову за якусь дрібну вигоду переступити через людяність.

Кожен уже реально оцінив, як прожити ще бодай місяць у режимі самоізоляції, яка вкрай необхідна. То й дочекаємося відміни карантину, спокі-йно і без зайвої напруги, підтримуючи одне одного якщо не матеріально, то хоча б добрим словом.

Пропонована соціальна дистанція (півтора-два метри один від одного) — нас не роз’єднає, а, навпаки, зробить сильнішими і згуртованішими, відповідальні-шими за власне здоров’я і здоров’я оточуючих.

А прості правила, як завжди, рятують життя.

Отож, для профілактики COVID-19 медики настійливо рекомендують:

  1. Часто і ретельно мийте руки з милом не менше 20 секунд або обробляйте їх антисептиком із вмістом спирту не менше 60%.
  2. Не торкайтеся брудними руками обличчя, особливо очей, носа і рота.
  3. Регулярно провітрюйте приміщення і дезінфікуйте поверхні, мобільні телефони, комп’ютерну техніку. Двічі-тричі на день робіть вологе прибирання помешкання, в якому перебуваєте.
  4. Будьте свідомими і мінімізуйте соціальну активність. Уникайте рукостискань та інших фізичних контактів при зустрічі з друзями і родичами.
  5. Уникайте місць масових скупчень людей. Намагайтеся дотримуватися з людьми дистанції не менше двох метрів, так званої соціальної дистанції, особливо з тими, хто кашляє і чхає.
  6. При кашлі і чханні закривайте ніс і рот одноразовою серветкою, яку після використання потрібно викинути. Якщо це неможливо, кашляти слід у згин ліктя, а не в долоню.
  7. Не користуйтеся ліфтами і намагайтеся не торкатися відкритими долонями дверних ручок і перил.
  8. «Прогулюйтеся» на балконі чи біля відкритого для свіжого повітря вікна.

При появі ж симптомів респіраторної інфекції не треба йти до лікарні, а потрібно негайно зателефонувати своєму сімейному лікареві чи на «гарячу лінію»:

  • 15-50 — безкоштовно зі стаціонарних телефонів;
  • 0-800-50-15-50 — безкоштовно з мобільних телефонів.

Яна СТАСІНА.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.