АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 ПОГОДА СПОКОЮ НЕ ОБІЦЯЄ


30-07-2020, 14:00 |

В Україні почали спостерігатися різкі перепади температури повітря — на 10-11 градусів у межах одного-двох днів. Цей процес розтягнеться не лише на літо, а й практично на весь 2020 рік.

Зміни стали настільки стрімкими, що весна часом нагадує літо, а літо — осінь і весну. Яким буде кінець липня й що чекає на українців у серпні — в інтерв’ю «Обозревателю» (https://www.obozrevatel.com/) розповіла докторка фізико-математичних наук у сфері метеорології Національної академії наук України, професорка Вазіра МАРТАЗІНОВА.

— Погода до кінця липня чимось відрізнятиметься від першої половини місяця?

— Травень, червень, липень зараз ідуть нетрадиційно. Цього року в перші дні липня була сильна спека з температурою по Києву від +28—30 і вище, але до 8-го числа вона різко знизилася, вдень до 21 градуса. Перепад за добу склав майже 11 градусів униз. Люди, які страждають на серцево-судинні захворювання, це дуже відчули.

Через дві доби температура вдень знову підвищилася до 32 тепла, а вже до вечора від жаркого спекотного дня не залишилося і сліду. Знову сталося вторгнення холодного повітря на територію України з температурою наступного дня приблизно 14 градусів. За короткий проміжок часу перепад склав 15—18 градусів.

Такий докладний опис я наводжу для того, щоб показати дійсність сучасних погодних умов. Такі різкі зміни в межах одного-двох днів відзначаються не лише влітку, а й практично в усі місяці сезонів. Температури стали нестійкими настільки, що у весняних процесах ви побачите літні, а в літніх — осінні та весняні.

Така мінливість температурного режиму — це наш сучасний клімат. До того ж з’явилися пилові бурі, сильні зливи, шквальні вітри. Кожне явище саме по собі не існує, залежить від нової атмосферної циркуляції, яка стала різко меридіональною. Тобто перехід повітря з півдня на північ до полюса і з півночі від полюса на південь вузькими меридіональними смугами. Саме атмосферна циркуляція відповідає за всі і кліматичні, і погодні умови.

Десь із початку нашого століття вона почала змінюватися і продовжуватиме це робити надалі. З’явилися дуже спекотні дні, набагато спекотніші, ніж були в кінці попереднього століття. Прийшли зливи, яких ніколи не було, і вони будуть, як будуть і пилові бурі. Такий загрозливий комплекс погодних умов у минулі роки проявлявся рідко. Раніше такого не було, цей процес — нововведення. 2020 рік, як ніякий із попередніх, показує, що атмосферна циркуляція змінюється і веде до складних погодних умов.

— Тобто вони колись уже були?

— Так, звичайно, були і в першій половині попереднього століття, потім — у середині століття, але не всі одночасно. А от після 1970—1980-х, під час вторинного глобального потепління, майже не виявлялися.

— Загалом температура у світі якось балансується?

— Вона складається, але не балансується. За рахунок цієї сильної меридіональності є зони, які дуже охолоджені, а є схильні до високих температур. До того ж ці зони вузькі. Якщо взяти всю північну півкулю, то ви побачите ділянки холоду-тепла, холоду-тепла.

Через сильну меридіональність і нестійкість синоптичних процесів не слід очікувати від погоди спокійних місяців. Це просто нова циркуляція. Вона виникла десь із 2005—2006 років, а зараз перебуває на етапі зрілості.

— Минулої неділі вдень було +32, а вже ввечері — 21,1. Такі перепади в Україні трапляються досить часто. Що це за процес?

— Це циклонічне явище, яке в тилу, з півночі, втягнуло ядро високого холодного тиску. Був дуже великий контраст температур — більше ніж на 10 градусів.

Зараз ми виходимо з цих похолодань. До кінця липня ще будуть жаркі дні й знову можливе різке зниження температури. Температура повітря може опуститися до 20 градусів. За нашими розрахунками, в серпні можливі тривалі сухі періоди. Може, і не буде спеки до плюс 30 і вище, але високі температури очікуються. Багато опадів не передбачається.

— Погода майбутнього загалом більше схожа на тенденції 2020 року?

— Переважно так. Уся Земна куля зараз перебуває на дуже високому фоні загальної глобальної температури. За рахунок цього перебудовується атмосферна циркуляція, але вона все одно ще добре до нас ставиться. Глобальна температура зростає, але вологість не зменшується, це непогано для нашої території. Так, вона приносить біди, але їх потрібно ще проаналізувати, де вони відбулися й за рахунок чого. Може, людям не можна жити там, де вони оселилися.

— Чи вірите, що фільми-катастрофи про майбутнє, коли тоне або вигорає пів світу, можуть стати реальністю?

— Усе, звичайно, не так піде. Ми ж дивимося тільки на погодні умови на поверхні Землі. А є ще літосфера, і це значно важливіше. У зміні клімату залишається ще багато неясного. Так, наприклад, підвищення глобальної температури проявилося десь у 1911 році й тривало до 1944-го. Потім — до 1977-го — була пауза. Й ось у 1970-у на міжнародній конференції зі зміни клімату більшість учених прогнозувала подальші похолодання. І тільки двоє-троє з них очікували, що температура Земної кулі підвищуватиметься. Справді, з 1976—1977 років з’явилося вторинне глобальне потепління і тривало десь до 1997-го. Потім — до 2015-го — чергова пауза, але вже на високому рівні глобальної температури.

Я розраховую, що буде ще пауза і на наше життя, і на життя наших дітей та онуків. Досить ще часу.

Галина ОСТАПОВЕЦЬ.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.