АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 КОЛИ НЕ МОЖНА, АЛЕ КОРТИТЬ...


14-09-2020, 13:00 |

Гаряча передвиборна пора. На вулицях активісти роздають агітки, розвішують на ручки вхідних дверей торбинки з недешевою агітацією, завчасно атакують громадян телефонними дзвінками, випитуючи, чи прийдуть ті на вибори, чи знають ту чи іншу партію, того чи іншого кандидата у мери чи депутати місцевих рад.

Скоро, ніби ті таргани з-під печі, на екрани виповзуть самі кандидати, вимиті і причесані, такі з вигляду розумні й доброзичливі, обіцятимуть, що, мов на амбразуру, кинуться захищати простих людей, аби лише дали в руки мандата.

До моєї скриньки впродовж пандемії чомусь не вкинули жодної агі-тки із закликом остерігатися згубної зарази, не почепили на вхідні двері торбинки із копійчаною маскою. Економили, з усього видно, для «важливішої» справи.

Ото й пригадаймо на виборах кожному, що саме він робив, коли люди розгублено сиділи по домівках на самоізоляції, часто не маючи на столі хліба, втрачали роботу, не знали, з ким залишити вдома дітей і на які гроші жити…

Коронавірус допоки не відступився. Кабінет Міністрів, нагадаємо, у зв’язку з погіршенням епідемічної ситуації з COVID-19 продовжив адаптивний карантин до 31 жовтня включно.

А з понеділка, 31 серпня, в Україні почало діяти нове епідемічне зонування. До «червоної зони» потрапили окремі міста і райони п’яти областей: Івано-Франківської, Одеської, Рів-ненської, Тернопільської та Чернівецької.

У Біляївці та Ізмаїлі зупинився громадський транспорт, обмежено в’їзд і виїзд із міст, діти не сіли за парти, введено інші заборони та обмеження.

За даними Міністерства охорони здоров’я та системи моні-торингу апарату РНБО, на 3 вересня в Україні підтверджено понад 2,4 тисячі нових випадків захворювання на COVID-19. Випадки інфікування підтверджені в усіх регіонах країни. За ту добу захворіли 2430 осіб, у тому числі 149 дітей та 137 медиків. Найбільше – у Харківській області (301), Києві (280), Тернопільській області (242), Львівській (209), Івано-Франківській (163), Чернівецькій (137), Одеській (116), Хмельницькій (110), Закарпатській (91).

В Одесі ж, не зважаючи ні на що, пишно відзначили День міста традиційним святковим концертом на Потьомкінських сходах, на який прийшов кількатисячний натовп. Під кінець шоу простір, кажуть, був буквально заповнений глядачами. Карантинні заходи при цьому не дотримувалися: люди були без масок і стояли впритул один до одного, не звертаючи уваги на розмітку. Так їм корті-ло свята, яке активно рекламувалося, що забули про все на світі. Прийде біда – чухатимете потилиці.

У зв’язку зі святкуванням Дня міста без дотримання заходів безпеки очільник МОЗ Максим Степанов звернувся до нашої влади з такими словами:

– Мережу облетіли фото святкування Дня міста в Одесі. Мені здається, те, що ми побачили, просто за межею здорового глузду. Звісно, одесити – вони як звичайні люди – довіряють міській владі, яка організовує ті чи інші заходи. Думають, що все це буде досить безпечно, йдуть на святкування. У мене ж питання до міської влади. Я розумію, що ви всі перебуваєте зараз у виборах, ви всі живете зараз якимись виборчими процесами. Але ж ви точно знаєте, в якому стані зараз епідситуація в Одесі. Ви ж точно знаєте, скільки заповнених ліжок хворими на COVID-19. Ви точно знаєте, скільки людей помирає щодня від цієї хвороби. Ви точно знаєте, що проведення таких заходів несе небезпеку для здоров’я і життя громадян, ваших виборців!

А ще міністр уточнив, що станом на 1 вересня із 203 хворих на COVID-19 на Одещині 131 – житель обласного центру. На ранок же 3 вересня заповненість ліжок, відведених під лікування COVID-19, у нашій області становила аж 66%.

«Ще які потрібно дати рекомендації, аби зрозуміти, що такі масові дійства, таке масове скупчення людей без дотримання якихось навіть теоретичних заходів безпеки призводитимуть до збільшення кількості хворих на COVID-19? Тут не потрібно бути Вангою, щоб збагнути, що вже через кілька днів, тижнів ми побачимо ще більший приріст кількості інфікованих коронавірусом в Одесі та Одеській області», – зазначив пан Степанов, додавши, що порушить питання перед контролюючими органами щодо проведення подібних гулянь.

Тим часом, як стало відомо під час засідання депутатської бюджетної комісії міськради, готується розпорядження про виділення майже 13 мільйонів гривен з казни через погіршення епідемічної ситуації і новий спалах коронавірусної інфекції.

Так, для міської клінічної інфекційної лікарні необхідно придбати систему цифрового зчитування рентгенівських знімків, додаткову робочу станцію лікаря-рентгенолога, а також медичний цифровий термопринтер сухого друку рентгенівських зображень. Загальна вартість названого – 930 тисяч гривень.

Для забезпечення діяльності відділення обсервації міської лікарні №5 з термінової госпіталізації хворих із пневмонією та підозрою на COVID-19 в інфекційному режимі і для придбання медикаментів, виробів медичного призначення, дезінфікуючих засобів та інших витратних матеріалів потрібні 3,1 мільйона гривень. Проведення в цій же лікарні лабораторних досліджень і додаткове оснащення клініко-діагностичної лабораторії вимагають 2,8 мільйона.

А для забезпечення стабільної цілодобової роботи відділення обсервації тієї ж лікарні та своєчасного проведення КТ-діагностики потрібен ще мільйон.

Крім того, на виконання протокольного доручення міського голови про надання додаткових доплат до зарплати медичним та іншим працівникам міських комунальних установ, безпосередньо зайнятих на роботах з ковід-пацієнтами, передбачаються надбавки в розмірі до 50% посадового окладу.

У переліку – й інші нагальні витрати.

До речі, під час селекторної наради Президентові повідомили, буцімто керівництво деяких медичних установ змушує персонал приховувати своє інфікування COVID-19 на роботі. Про це повідомляє сайт глави держави. Медики пишуть заяви, що нібито підхопили коронавірус у побуті. До такого неподобства вдаються через загрозу адміністративного покарання для лікарень, аж до їх закриття, а також для економії бюджетних грошей, бо ж кожен такий випадок – страховий, відтак медичний працівник має отримати кількасоттисячне відшкодування.

Володимир Зеленський доручив МОЗ розібратися з кожним таким сигналом. А їх, вочевидь, буде чимало. «Це небезпечна і неприпустима ситуація. Міністерство охорони здоров’я має невідкладно вжити заходів і захистити лікарів, яких керівництво лікарень змушує брехати й приховувати зараження коронавірусом», – наголосив глава держави.

А ще попросив уряд вжити заходів для захисту дітей від COVID-19 у зв’язку з початком нового навчального року.

До речі, прем’єр-міністр Денис Шмигаль, повідомив, що батьки можуть самі обирати форми навчання для своїх дітей: «Сьогодні є можливість навчатися як у традиційній формі, так і дистанційній, екстернатній або домашній. Батьки можуть обирати будь-яку з цих форм навчання». Він додав, що продовжуватимуть транслюватися телевізійні уроки, щоб діти у сільській місцевості могли здобувати знання і пройти навчання дистанційно.

Окремо прем’єр підкреслив, що з держбюджету регіонам виділяється освітня субвенція, з якої місцеві органи влади можуть здійснювати закупівлю засобів індивідуального захисту, антисептиків тощо. «Якщо таких коштів бракуватиме, Кабмін готовий виділити їх додатково або зробити перерозподіл за заявою відповідних власників таких навчальних закладів. Власниками закладів є місцеві органи самоврядування, і вони мали забезпечити їх усім необхідним. Ми це контролюємо. Відповідні комісії виїжджали в школи протягом двох попередніх тижнів і контролюватимуть ситуацію надалі», – сказав Денис Шмигаль.

За його словами, вищі навчальні заклади працюватимуть так само, як середні та дошкільні. Однак, якщо ВНЗ перебуватимуть у «помаранчевій зоні», навчання в групах понад 20 осіб буде заборонене.

Зі свого боку, керівник Міністерства освіти і науки Сергій Шкарлет закликав учителів не навантажувати учнів зайвим матеріалом і зробити цей навчальний рік безпечним, доброзичливим та зрозумілим для батьків і школярів.

В умовах адаптивного карантину всім школам рекомендовано у нинішньому навчальному році проводити уроки на свіжому повітрі.

За словами очільника Міносвіти, до кожної школи відправили ілюстровані інформаційні матеріали з правилами забезпечення епідемічної безпеки: правила носіння масок, соці-альне дистанціювання, правила гігієни, вимірювання температури персоналу.

У шкільному транспорті, який довозить дітей і вчителів до шкіл, діятимуть особливі вимоги: всі – у масках, щоденний термометричний контроль водіїв, дезінфекція двічі на день, кількість пасажирів має відповідати кількості місць для сидіння.

Глава МОН нагадав, що батьки не повинні забезпечувати школи засобами індивідуального захисту і засобами для дезінфекції, захисні маски закуповувати не обов’язково – можна використовувати саморобні.

Якщо будуть випадки порушень або проблеми із забезпеченням у школах, Міносвіти закликає батьків і вчителів інформувати про такі порушення місцеві органи влади та телефонувати на «гарячу» лінію міністерства.

До слова, будь-який прояв булінгу стосовно дітей або учителів, які захворіли на COVID-19, супроводжуватиметься заявою до поліції. Про це повідомила директорка департаменту освіти Одеської міськради Олена Буйневич. «Якщо стане відомо про прояв булінгу щодо сімей, де захворіли діти чи учитель, а клас або група терплять від цього незручності на самоізоляції, я особисто супроводжуватиму заяви в полі-цію, як і кожну справу з цього приводу», – запевнила пані Буйневич.

А ще директорка департаменту додала, що в поліцію повідомлятимуть і про випадки, коли, знаючи про захворювання дитини, батьки збили їй температуру й відправили до дитячого садочка чи школи. Як і про приховування інформації, що в родині школяра хтось хворіє на коронавірус, але дитину при цьому споряджають до школи, наражаючи на небезпеку інших. Адже за свідоме поширення інфекції також передбачена відповідальність.

Ніна ЗАЛЕВСЬКА.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.