АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 НАУКА, РІШЕННЯ І СОЛІДАРНІСТЬ


17-11-2020, 13:00 |

Такі три умови людство мусить узяти за орієнтир при подоланні пандемії коронавірусу, другу хвилю якої ми всі переживаємо. Про це йдеться у заяві, опублікованій на сайті Всесвітньої організації охорони здоров’я.

«Вперше увесь світ згуртувався для прискорення розробки необхідних нам вакцин, діагностики, терапії та забезпечення їх доступності для всіх країн на основі справедливості», — йдеться у заяві.

Зрозуміло, жодна країна у такі непрості часи не залишиться наодинці з вірусною бідою, звідусіль посильно допоможуть і підтримають. Варто лише пригадати, як ми ділилися запасами захисних масок, споряджали туди, де найтяжче, бригади медиків, і країни продовжують допомагати одна одній, адже світ такий тісний.

Он днями, йдеться у повідомленні на сайті МЗС України, влада Данії передала нам 50 апаратів штучної вентиляції легень для лікування пацієнтів, критично хворих на COVID-19, за що низький уклін європейцям.

Однак ми й самі повинні згуртовувати всі сили й ресурси задля порятунку людей, а не смикати без кінця і краю з ковідфонду на дороги чи на інші потреби, які почекають до кращих часів.

Радують будь-які конструктивні рішення. Так, з урахуванням зростання захворюваності COVID-19 в Одеській області і в Одесі наявних потужностей обласного лабораторного центру недостатньо. Це призводить до затримки з передачею закладам охорони здоров’я результатів лабораторних досліджень. Особливо гостро стоїть питання оперативного отримання результатів ПЛР-тестів на COVID-19 для міської інфекційної лікарні, яка є провідним опорним закладом Одеси з лікування пацієнтів, інфікованих коронавірусом.

Для забезпечення одеситів доступною і швидкою ПЛР-діагностикою міська влада, йдеться у повідомленні на офіційному сайті міськради, прийняла рішення про створення на базі діючої мікробіологічної лабораторії міської інфекційної лікарні відокремленого відділу для ПЛР-діагностики COVID-19 та інших вірусних інфекцій. Ремонтні роботи планується завершити в грудні. Після цього ПЛР-лабораторія пройде необхідну сертифі-кацію і розпочне свою роботу. Її потужність дозволить проводити близько 200 тисяч досліджень на рік.

Хотілося б, щоб усе робилося швидше, бо ситуація дуже непроста. За добу, 10 листопада, в Україні зафіксовано 10611 нових випадків COVID-19. Захворіли 350 дітей та 493 медпрацівники. Про це повідомляє пресслужба МОЗ. За ту ж добу госпіталізовано 1453 особи; летальних випадків — 191.

На Одещині з початку пандемії зафіксовано 30041 випадок захворювання. Втім, є припущення, ніби таких людей як мінімум утричі більше, оскільки не всі зверталися за допомогою, маючи щастя пережити коронавірус у легкій формі. А що при цьому могли розносити заразу — чи всі про те думали? Без захисних масок люди продовжують, щоправда, часто зі скандалом, заходити у громадський транспорт і магазини.

Та що прості громадяни?! Самого Президента часто бачили без маски і без дотримання соціальної дистанції, чим він наражався на небезпеку підхопити COVID-19, що й сталося.

Не всі українці зможуть, якщо ситуація буде вкрай складною, продовжити лікування в «Шаріте», однак Мін’юст довго не наважувався дозволити штрафувати людей за відсутність масок, найелементарнішого й найважливішого захисту від коронавірусу. За словами його очільника Дениса Малюськи, штрафи від 17 до 34 тисяч гривень за порушення будь-яких правил карантину були несправедливими, оскільки не всі порушники могли їх сплатити. Щоб урегулювати ці питання, 6 листопада Верховна Рада встановила штрафи за відсутність маски в громадських місцях і транспорті в розмірі від 170 до 255 грн. При цьому застосування такого штрафу буде швидким: його накладатиме поліцейський, представник санітарно-епідеміологічної служби або органів місцевого самоврядування одразу ж на місці. Міністр зауважив, що такі штрафи незастосовуватимуться до неповнолітніх, а також за не носіння маски на вулиці.

Хтось боїться розголосу про своє захворювання, а хтось навпаки — вимагає госпіталізації навіть при незначних проявах недуги.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов прокоментував причини, за яких пацієнтам із COVID-19 відмовляють у госпіталізації. «По-перше, будь-яка госпіталізація повинна проходити виключно за показниками. Це, в тому числі, й безпека здоров’я. Будь-яка лікарня має так звану внутрішньолікарняну інфекцію. Якщо у вас нема показників до госпіталізації, то безпечніше лікуватися вдома. По-друге, лікарня — це не санаторій. Це повинно проходити тільки за показниками, за встановленим діагнозом лікаря і за його скеруванням», — сказав пан Степанов.

Щоб пацієнта з COVID-19 госпіталізували, повинні бути такі показники: частота дихання 10 або більше 30 дихальних рухів; сатурація при вимірюванні пульсоксиметром нижче 92; порушення свідомості; якщо середній перебіг захворювання і є супутні захворювання.

Напевно, вже знаєте, що з понеділка, 9 листопада, всі лікарні в Україні припинили приймати хворих на планові операції та госпіталізації через пандемію, відтак усі медустанови перейшли винятково на лікування людей із коронавірусом, а також пацієнтів з невідкладними станами.

З понеділка ж, почало діяти нове карантинне зонування. Усі населені пункти тепер розділені тільки між «червоною» та «помаранчевою» зонами, відтак безпечних територій, де можна сховатися і пересидіти пандемію, вже просто не залишилося. Лінія противірусної оборони — за порогом кожної оселі.

Через стрімке поширення коронавірусної інфекції в Україні вирішили посилити заходи безпеки — ввести жорсткий карантин вихідного дня, який, за словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, допоможе розвантажити лікарні.

«Локдаун вихідного дня — це можливість, не зупиняючи економіку в робочий час, зупинити ось цей геометричний ріст пандемії та зафіксувати його хоча б на поточному рівні. Локдаун на два тижні нічого не дасть, за розрахунками, він повинен бути мінімум три тижні. За три тижні економіка зазнає непоправних втрат. До кінця року, у такому випадку, ми не зможемо виконувати соціальні функції держави та бюджет», — сказав він.

Тобто відтепер у вихідні люди повинні залишатися вдома, щоб на цих два дні розривати ланцюжок соціальних контактів.

А ще пан Шмигаль навів приклад Італії, де зараз важких хворих кладуть просто у коридорах, бо місць у лікарнях бракує, як і медичних працівників. Якщо українці продовжуватимуть ігнорувати заходи безпеки, то наша країна наблизиться до такої ж ситуації вже у січні 2021-го.

Не хотілося б.

Ніна ЗАЛЕВСЬКА.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.