АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 МОРЕ, ЗВАЛИЩА Й ВОДА — НАША СПІЛЬНА БІДА


25-05-2021, 20:00 |

Незабаром розпочнеться туристичний сезон. На Одещину приїдуть гості з усієї України, оскільки можливості відпочинку за кордоном все ще обмежені. Чи готові ми їх приймати? У якому стані морська та лиманська вода, чи не засмічені узбережжя, наскільки чисте повітря і куди зливаються каналізаційні стоки?

Про екологічні загрози в Одеській області та можливості їх усунення спільними зусиллями екологів і територіальних громад йшлося цими днями у пресцентрі «Одеса-медіа».

Начальник Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу Віталій КАРАУЛОВ переконаний: щоб подолати екологічні проблеми, необхідно об’єднати зусилля влади, бізнесу та громад:

— Депутатський корпус Одеської міської ради вже сформував мобільні групи, які виявляють місця несанкціонованого скидання каналізаційних стоків на морському узбережжі. На підставі результатів цих обстежень нараховані десятки штрафів. До слова, у Верховній Раді зареєстрований проєкт закону 3091-1 про державний екологічний контроль, який посилює відповідальність за забруднення морської води каналізаційними стоками з берега і баластними водами з моря. Також передбачено розширення повноважень співробітників Державної екологічної інспекції. З настанням курортного сезону екологічний контроль морського узбережжя стане ретельнішим.

На жаль, трапляються випадки ухилення посадовців від відповідальності. Так, на території Іванівської об’єднаної територіальної громади були виявлені порушення екологічного законодавства.

— Минулого тижня була перевірка. Шкода, але голова Іванів-ської ОТГ повівся не як поса-дова особа. Він утік від інспекторів запасним виходом зі свого кабінету. Біг від інспекторів полем. Але далеко він не втече, бо матеріали передані до правоохоронних органів і відомості будуть внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтями 392 (забруднення земель) і 242 (створення перешкод органам влади), — повідомив Віталій Караулов.

А ще розповів, що працівники Державної екологічної інспекції нещодавно оштрафували Вилківську міську ОТГ:

— Просто на в’їзді в туристичне місто Вилкове було розташоване велике санкціоноване сміттєзвалище. Повного комплекту документів не було, там часто виникали пожежі. Екоінспекція наклала штраф у розмірі понад мільйон гривень на Вилківську ОТГ, а суд ухвалив рішення про припинення роботи цього звалища.

Оштрафоване також білгород-дністровське ТОВ «Виробничий кооператив «Екологія» на 11 мільйонів гривень за неналежне утримання сміттєзвалища, а до суду передані матеріали про призупинення роботи цього звалища.

Дуже тривожна ситуація в Затоці. Каналізації там взагалі нема, і лише 20% рідких відходів відправляються на очисні споруди. Автомобілі, які збирають нечистоти, виливають їх просто у лиман...

Загалом питання сміттєзвалищ — нагальне і дуже болюче для Одещини. Сподіватимемося, що воно поетапно таки вирішуватиметься.

Про те, які проблеми екологічної безпеки існують у територіальних громадах, розповів голова Великодальницької ОТГ Денис ТКАЧЕНКО:

– У нашій громаді чимало проблем, а найбільша — побудований за часів СРСР полігон, куди вивозяться всі відходи з мільйонної Одеси. Ми живемо поруч із цим звалищем. Потрібна системна робота, потрібно будувати сміттєпереробний завод, а для цього необхідні політична воля і спільна робота бізнесу, громадськості та влади. Ми раді, що вирішення цього складного питання потроху зрушило з місця.

Ще одна гостра проблема. Приміські ОТГ — ласий шматок для ділків, які працюють на будівельних майданчиках. Вони заїжджають у лісосмуги, на поля і викидають будівельне сміття вночі, щоб ніхто не бачив. Громади ж змушені вичищати все це за свої кошти. І це відбувається у великих масштабах. Потрібно напрацювати механізми, щоб припинити це будівельне свавілля.

Існує проблема з вигрібними ямами у приватних домогосподарствах. Є приватні автомобілі, які за невеликі кошти забирають і вивозять рідкі відходи у колишні силосні ями, у лісосмуги, і все це потрапляє у підземні води, а з ними — у криниці, лимани та море. Це відбувається щодня. Ми повинні поетапно йти до вирішення цих проблем.

Голова Нерубайської ОТГ Олег МІШАГЛІ наголосив:

— Усі приміські ОТГ — це туристичні ворота нашого міста, і коли турист приїздить до Одеси через купи сміття, це створює не найкращий туристичний імідж нашого краю.

Існує проблема стихійних сміттєзвалищ на схилах Хаджибейського лиману, яку ми спільно почали вирішувати. На території нашої громади – багато дачних товариств, які не укладають договорів на вивезення твердих побутових відходів і звалюють ці відходи просто на схили. Ми вже прибрали велику ділянку сміття на території колишнього заводу в Орлівці, де близько шести гектарів були захаращені непотребом. Ця робота дуже тривала і забирає багато ресурсів. Споді-ваюся, що до літа цей процес завершимо. Очисні споруди – у дуже поганому стані, через що вода у Хаджибейському лимані не відповідає санітарним нормам. Це проблема державного значення і потребує великих коштів.

Є у нас і локальні проблеми. Деякі мешканці не зробили цивілізовані септики, а пробурили свердловини у катакомби. Їх дуже важко виявити, хоча ми постійно проводимо рейди. Мережа катакомб — це сотні кілометрів. Через ці свердловини забруднюється лиман, Чорне море.

Хочу закликати усіх мешканців громади: не викидайте сміття, укладайте договори на вивезення, адже це наша спільна проблема.

Сергій СТЕПАНЕНКО, ректор Одеського державного екологічного університету, доктор фізико-математичних наук, професор:

— Потрібна політична воля — про це кажуть усі присутні. А її нема. В області досі нема плану управління відходами — основного документа, який регламентуватиме, куди ми йдемо. Точаться лише розмови. Всі розробки вчених передані владі, але результату нема. Повинна бути державна система екологічного моніторингу. Вперше ми розробляли таку систему у 1992 році. Сьогодні ми можемо використовувати сучасні методи. За допомогою системи космічного моніторингу є можливість відстежувати шлях кожного автомобіля, куди він їде і що скидає. Якщо налагодити таку си-стему у межах Одеси й області, це вирішить велику частину проблем.

Екологія — це здоров’я людей. Брудне повітря, брудна вода — це здоров’я наших майбутніх поколінь. І для того, щоб вирішити екологічні проблеми, щоб не перетворити планету на суцільне сміттєзвалище, потрібно навчати змалку дітей культурі споживання. Напрацювання є, потрібно лише обирати пріоритети.

Чи готова Одещина стати екологічно чистим регіоном? Це питання до нас усіх: до влади, до бізнесу, до громадськості, до жителів міст і сіл. Поки що на це питання відповіді нема.

Ольга ФІЛІППОВА.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.