АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 ФЕНОМЕН МІЖКУЛЬТУРНОЇ КОМУНІКАЦІЇ


21-06-2021, 15:00 |

Як уже повідомляли «ЧН», 27—28 травня в Одеському національному морському університеті відбулася I міжнародна науково-практична конференція «Міжкультурна комунікація в контексті глобалізаційного діалогу: стратегії розвитку».

 

Організували її кафедра довузівської підготовки, факультет по роботі з іноземними студентами ОНМУ за участі провідних учених, викладачів, аспі-рантів і громадських діячів, а також представників наукової спільноти вищих навчальних закладів із різних регіонів України та за сприяння Китайської академії соціальних наук (КНР), Одеської обласної державної адміністрації, Одеської національної наукової бібліотеки, Одеської регіональної організації Національної спілки журналістів України.

У конференції взяли участь мовознавці, історики, культурологи, філософи, політологи, журналісти із шести країн (Україна, Болгарія, Туреччина, Іспанія, КНР та США).

До відкриття форуму організатори видали колективну монографію, що індексується в міжнародній наукометричній базі даних Index Copernicus (IC).

Міжкультурна комунікація як процес взаємозв’язку та взаємодії представників різних культур виявляє не тільки загальне, універсальне, але й специфічне, національне, самобутнє, що зумовлене розбіжностями в історії розвитку народів. Саме це є вектором діяльності факультету по роботі з іноземними студентами і пріоритетом співпраці ОНМУ з міжнародними організаціями. В обставинах соціокультурних реалій сьогодення, а саме пришвидшеного нарощування інформаційного потенціалу суспільства, глобалізації та втрачання усталених кордонів між окремими державами, формування нової геополітичної та соціокультурної площини особливої актуальності набуває потреба в науковому осмисленні феномену міжкультурної комунікації, іманентна природа якого докорінно змінилася завдяки появі нових комунікаційних можливостей останніх кількох десятиліть.

Метою конференції був науковий дискурс вітчизняних і закордонних учених у площині міжкультурної комунікації в глобалізаційному вимірі, що є актуальною проблемою сьогодення і потребує з’ясування низки питань, пов’язаних із загальнотеоретичними аспектами.

Форум, який проводився у змішаному форматі (офлайн і платформа Zoom), працював за чотирма напрямками: мовна міжкультурна комунікація; міжкультурні історичні зв’язки; інформаційний простір і міжкультурна комунікація; міжкультурна комунікація студентів-іноземців у процесі фахової підготовки.

Під час роботи пленарного засідання були представлені доповіді на актуальну тематику. Так, постдоктор, доцент Національного інституту соціального розвитку КАСН, почесний член ТАУ Ма Фен присвятив свій виступ модернізації соціального управління в Китаї; а професор Ахмет Ескіджумали з Туреччини зосередив увагу на міжкультурних впливах соціальних медіа на іноземних студентів. Були представлені також доповіді на теми міжкультурних історичних зв’язків в Україні, починаючи з козацької доби в Османській імперії, та українсько-польських, українсько-болгарських, українсько-гагаузьких, українсько-китайських міжкультурних діалогів.

Особливо актуально прозвучала доповідь доктора політичних наук, професора Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова Наталії Ніколаєнко, присвячена проблемі комунікаційної складової російсько-української гібридної війни. Не оминули увагою дослідники і проблем довіри до медій, сучасного українського білінгвізму, значення документної комунікації в управлінській діяльності.

Перша міжнародна науково-практична конференція «Міжкультурна комунікація в контексті глобалізаційного діалогу: стратегії розвитку» зібрала в Одеському національному морському університеті провідних фахівців у цій сфері, як вітчизняних, так і закордонних. Відрадно, що організатори обі-цяють щорічно проводити такі наукові форуми.

Вікторія СІКОРСЬКА,
кандидат філологічних наук, доцент, завідувачка кафедри довузівської підготовки факультету
по роботі з іноземними студентами ОНМУ


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.