АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 У ГОСТЯХ — ПЕРЕСУВНА СИНАГОГА


29-07-2021, 15:00 |

Уже не вперше влітку до Балти приїздить пересувна синагога. Цього разу вона навідалася у суботу, 10 липня.

 

Організатором її виїзду з Одеси став активіст єврейського руху «Хабад» Ар’є Вольф із Херсона (син одеського рабина Авраама Вольфа), котрий уже неодноразово бував у Балті у складі пересувної синагоги. А разом з ним — студенти єврейських ієшив: двоє житомирян, ізраїльтянин та уродженець Самарканда (Узбекистан), що навчаються в Одесі. До них приєднався і наш земляк — учений, директор Одеського музею Голокосту Павло Козленко, який постійно підтримує зв’язки з Балтською єврейською общиною й бере активну участь у заходах з реставрації будівлі тутешньої синагоги.

 

Представників пересувної синагоги радо зустріли члени місцевої общини. Тим більше, що ті прибули у день суботнього свята Шабат, яке до того ж збіглося з початком нового місяця за єврейським календарем, а це трапляється досить рідко й накладає певні особливості на перебіг заходів. Святкова божественна літургія проводилася за традиційними єврейськими канонами, причому з використанням сувою Тори (що дуже вважливо), який гості привезли із собою. Богослужіння у залі балт-ської синагоги, що оновлюється, під керівництвом Ар’є Вольфа правилося особливо уважно і повно, з виконанням певних обрядів, розширеними текстами молитов, читанням великих уривків із Тори та з піснеспівами, які радо сприймали присутні на літургії численні члени місцевої общини. Її голова Вадим Вінярський та інші балтяни висловили гостям велику й щиру вдячність за подароване свято.

Наостанок представники пересувної синагоги порадували присутніх пригощанням фруктами, а від імені Федерації єврейських організацій України вручили членам общини продуктові набори.

Михайло ГЕРШКОВИЧ
м. Балта


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.