АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Випроба холодом, або «Постанова 1209» як упослідження культури


1-02-2022, 17:00 |

У зв’язку з прийняттям Кабінетом Міністрів постанови №1209 від 10 листопада 2021 року щодо визначення ціни на теплоенергію в умовах зміни ціни на газ країною прокотилася хвиля невдоволення, передусім представників творчих організацій, зокрема й однієї з найчисельніших — Національної спілки художників України.

 

Про своє негативне ставлення до цієї урядової постанови, згідно з якою ціна на теплову енергію та гарячу воду збільшується, по суті, вчетверо, заявила спершу в соціальних мережах Одеська обласна організація НСХУ, яка 20 січня, услід за художниками-маніфестантами Києва і Львова, провела протестну акцію біля Виставкової зали Спілки (вул. Торгова, 2). Напередодні із закликом до колег звернувся голова творчої спільноти, народний художник України Анатолій Горбенко: «Тепер, коли постало питання щодо знищення нашої Спілки і спілок взагалі, саме на часі показати нашу громаду, нашу чисельність, наш колектив, що ми є сила!».

У постанові КМУ, зокрема, сказано, що «механізм зміни теплопостачальною організацією розміру нарахувань за теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води у зв’язку із щомісячною зміною ціни природного газу (без урахування зміни тарифів на послуги з транспортування та розподілу природного газу, торговельної надбавки (націнки) постачальника) застосовується до споживачів теплової енергії, послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої води (крім населення, бюджетних установ, релігійних організацій) з урахуванням диференціації тарифів…». У цій ситуації художники вимагають, щоб влада прирівняла творчі спілки до релігійних установ.

Сьогодні Одеська облорганізація НСХУ нараховує понад 300 членів і є третьою за чисельністю й однією з найавторитетніших в Україні. Учасники зібрання підготували відеозвернення до органів центральної та місцевої влади, в якому засуджують політику упослідження культури, адже творчі спілки безпідставно прирівнюються до бізнес-структур.

Національна спілка художників України — це громадська, неприбуткова організація, яка нині, фактично, позбавлена державної підтримки. В умовах капіталізації суспільства вона дедалі частіше стає об’єктом майнових домагань, рейдерських захоплень приміщень з боку місцевих нуворишів, що очолюють підприємницькі структури. Це відбувається за потурання певних корумпованих судових і силових структур та органів місцевого самоврядування. Досить згадати одеську ситуацію: долю майстерень на вулиці Грецькій, 19, а також магазину-салону по вулиці Катерининській, 18, які, незважаючи на позитивні рішення Апеляційного суду, були втрачені.

Щодо згаданої постанови, то серед тих, хто категорично проти внесення змін у цей документ, — міністр фінансів Сергій Марченко, особа, наближена до ОП. Саме він під час за-сідання уряду, що відбулося 12 січня, заблокував розгляд цього питання.

Культура сьогодні залишається базовою духовною основою держави, візиткою України у світі. Художники, завдяки культурній дипломатії, поширюють знання про нашу державу та її надбання, зміцнюють зв’язки на індивідуальному та інституційному рівнях як усередині країни, так і в закордонні шляхом проведення виставок, пленерів, симпозіумів, через видавничу, просвітницьку діяльність, зокрема й серед молоді. Перекладання державою проблем на плечі творчих організацій, лобіювання інтересів великого бізнесу, у даному випадку — нафтогазового, веде до «ерозії культури», даючи взамін лише ситуативний виграш з невідновлюваними у майбутньому втратами для всього суспільства. Зрозуміло, ця постанова є лише черговим кроком тотального наступу на культуру (згадаймо ситуацію з вітчизняною пресою), адже у разі заборгованості і несплати за користування приміщеннями вони можуть стати об’єктами чергового рейдерства, що призведе до повної втрати майна художньою корпорацією у перспективі.

Члени НСХУ висловлюють свою стурбованість і протест проти недалекоглядної політики нинішньої влади, яка, крім культурних і моральних втрат, зубожіння населення, зростання соціальної напруги у суспільстві, призведе й до політичних наслідків — перегляду громадянами їхнього ставлення до діяльності тих, хто нині репрезентує вітчизняний владний політикум.

Висловлю власну точку зору, яку поділяє і багато моїх однодумців. Інтелігенція завжди гостро відчувала пульс часу, за своєю природою вона найбільш інтелектуально опозиційна і повсякчас була авангардом суспільно-політичних процесів. Не варто її недооцінювати. Якщо тенденція щодо перекладання економічних проблем на плечі мало захищених верств населення збережеться, то в недалекому майбутньому може постати питання про заміну політичної еліти, чи то пак — псевдоеліти.

Згадався вислів: «Ніколи не сподівайтеся, що вас зрозуміє той, кого ви любите — вас зрозуміє лише той, хто любить вас». Щодо дилеми «любить — не любить», то у стосунках із владою нам, не сподіваючись на взаємність, не варто тішити себе й думкою про досягнення цілковитого порозуміння.

Володимир КУДЛАЧ,
член НСХУ, НСЖУ,
лауреат муніципальної премії ім. К.Г. Паустовського.

 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.