АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Мова єднання і спротиву


12-10-2022, 17:00 |

Із 29 вересня в Одесі стартувала фінальна частина XXIII всеукраїнського конкурсу «Українська мова — мова єднання». Свої роботи на нього надіслали понад 360 авторів з усієї країни.

 

— Цього року ми проводимо конкурс уже в двадцять третє, — зауважив голова Одеської регіональної організації Національної спілки журналістів України Юрій Работін. — Й у воєнний час це особливо важливо, бо нині українська мова є не тільки мовою єднання, а й мовою спротиву, мовою боротьби. Нам надіслали добірки віршів «Сто днів війни», цикли статей, книги, де відображено біль та готовність до звитяги. У номінації «Первоцвіт» ми відзначили вірші та малюнки дітей про війну. Кращі з надісланих творів лягають в основу імпровізованої книгозбірні, яку формуємо на базі нашої організації НСЖУ. За 23 роки уже зібралося понад дві тисячі рідкісних видань, які є своєрідним літописом нашої країни. Цьогоріч, попри всі виклики і труднощі, ми вистояли та продовжили роботу.

 

Проведення нинішнього конкурсу підтримало Міністерство культури та інформаційної політики України, надавши книги знаних сучасних українських авторів, які стали цінними дарунками для переможців нашого творчого змагання. Учасників і лауреатів конкурсу привітали міністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко, голови НСЖУ Сергій Томіленко та НСПУ Михайло Сидоржевський.

Перший етап нагороджень відбувся в одеській бібліотеці №2 ім. К.Г. Паустовського (завідувачка Карина Апарінова). Уможливила цю подію підтримка департаменту культури та туризму Одеської міськради (за що йому велика подяка).

Наступна зустріч пройшла у центральній бібліотеці Чорноморська за участю міського голови Василя Гуляєва. Серед гостей — голова оргкомітету конкурсу Юрій Работін, депутат Одеської облради Олексій Кобильніков, голова Чернівецької письменницької організації Василь Джуран. У залі — представники творчих кіл міста, учасники форуму «Українська мова — мова єднання». Відбулися щира, атмосферна розмова і, звісно ж, нагородження переможців та лауреатів. У відповідь голова чорноморського міського літературного товариства «Сузір’я» Валентина Сидорук вручила Юрієві Работіну книгу шевченківського лауреата Володимира Базилевського «Талант і талан».

Загалом за три дні фінальної частини XXIII конкурсу «Українська мова — мова єднання» відзнак і пам’ятних подарунків удостоєні майже дев’ять десятків переможців творчого змагання.

Оскільки воєнний час не дає змоги зібратися моволюбам-мовознавцям гуртом, так би мовити, в один час і в одному місці, то відзначення кращих триватиме упродовж місяця — в офісі НСЖУ і на різних творчих майданчиках, а частина дипломів попрямує до їх володарів поштою.

Інна ІЩУК

Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.