АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Старовіри, а не старообрядці


14-11-2022, 13:00 |

Древлеправославна церква України відновила свою історичну назву та юридично оформила вихід з підпорядкування Московській митрополії Російської (Руської) православної старообрядницької церкви.

 

Таким чином, зазначає Державна служба України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС), ця церква зробила нові важливі кроки на проголошеному навесні шляху до автокефалії. Вперше вона повідомила про наміри щодо автокефалії та рішення вийти з підпорядкування москві 3 квітня 2022 року у своєму відкритому зверненні.

Древлеправославна церква України пройшла крізь численні заборони з боку московської/російської й згодом радянської влади. Із 1988-го ця релігійна спільнота змогла відновити діяльність у правовому полі, однак лише як складова Російської (Руської) православної старообрядницької церкви. Водночас духовний центр Древлеправославної церкви — в Україні, у селі Біла Криниця Чернівецької області, термін же «старообрядці» не є самоназвою спільноти, а був запроваджений ззовні.

Українські віряни повернулися до історичної назви «древлеправославні християни». Прийнятним також є термін «старовіри».

Білокриницька митрополія древлеправославних християн має у своєму канонічному підпорядкуванні парафії на теренах Румунії, США, Канади, Італії, Австралії, Німеччини, Грузії, Латвії та інших країн Європи.

«Від весняного наміру до його осінньої реалізації шлях був непростий, і ми щиро раді, що він пройдений. Тепер для цієї релігійної спільноти відкриті нові можливості та нові виклики. Вона мала відвагу відмовитися від того, що було нав’язано ззовні, та обрати власний шлях — можливо, нелегкий, але це шлях тих, хто цінує свободу!»

— прокоментувала подію голова ДЕСС Олена Богдан.

Новий статут Древлеправославної Церкви України – важливий крок на її шляху до визнаної автокефалії, проголошеного навесні цього року. Запрошуємо ознайомитися зі зверненням духовенства Київської та всієї України архієпископії  Руської Православної старообрядницької Церкви від 3 квітня 2022 року. Це важливий історичний документ на шляху пошуку свободи, правди та християнської любові. Він є яскравим свідченням відваги відмовитися від нав’язаних ідентичностей і подолати кількасотлітнє насилля в духовній сфері.

Від сьогоднішнього ранку (2 листопада 2022 року) в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР) – Древлеправославна Церква України.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.