АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Єдність у різноманітті робить нас сильнішими


14-11-2022, 19:00 |

Ренійська громада — чудовий куточок Бессарабії, де гармонійно співіснують і збагачують одна одну культури й традиції представників різних національностей Придунав’я. Наш край — це край багатого фольклору, цікавих легенд, прекрасної кухні та чудового вина. Це запальні молдовські, гагаузькі танці, веселий гопак і, звичайно ж, блискуче болгарське хоро.

 

Задля збереження культури Придунав’я у Ренійській громаді, як і в регіоні загалом, проводяться різноманітні фестивалі, ярмарки. Й один з таких — благодійний ярмарок «Єдність у різноманітті» — 5 листопада відбувся у міському парку Перемоги, на майданчику біля фонтану.

З початком війни до Ренійської громади переїхало багато наших співвітчизників, які були змушені покинути рідні домівки. Тут вони знайшли тимчасовий прихисток. Тому однією з цілей ярмарку стала інтеграція вимушено переміщених осіб у життя громади та їх знайомство з колоритом нашого краю, традиціями та культурою національностей, які проживають на території Ренійщини.

Міська влада подбала про підготовку парку до свята. Гуртом — і місцеві, й гості — прибирали опале листя та сміття, облаштовували територію, встановлювали сучасні лавки для відпочинку та оригінальні гойдалки, виготовлені працівниками Ренійської ЖКС.

«Наше управління житлово-комунального господарства давно заготовило оригінальні конструкції для гойдалок. А ось самих гойдалок не було. Й ось вони дочекалися свого часу. І ця акція з благоустрою — це ще одна можливість показати, що навіть під час війни можна і треба продовжувати впорядкування довколишнього простору, дарувати маленькі радості дітям. Такі дрібниці дуже цінні»,

— прокоментував міський голова Рені Ігор Плєхов.

Додамо до цього, що встановлення обладнання уможливила співпраця громадської організації «Регіональний аналітичний центр» та Ренійської міської ради у рамках проєкту «РАЦ Центр розвитку для зміцнення згуртованості громад на півдні Одещини», що реалізується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

А тепер докладніше про святкове дійство, яке об’єднало місцевих кулінарів, митців та аматорів. Гості мали можливість скуштувати страви бессарабської кухні та вина місцевого виробництва, насолодитися виступами представників культурного фронту — наших самодіяльних артистів, які в такий тяжкий час згуртувалися з вірою у перемогу і світле майбутнє. Це, зокрема, колективи Обласного центру національних культур у місті Рені (директорка Марина Мунтян), центру позашкільної освіти «Перлина» (Світлана Асаржи), народний театральний колектив «Сто фантазій» (Ірина Вігірчук), народний духовий оркестр (Михайло Тєтрадов)…

Відвідувачі ярмарку знайомилися з національними костюмами, звичаями, обрядами, обирали собі сувеніри та прикраси, фотографувалися біля фотозон, із захопленням розглядали орнаменти старовинних килимів. У такій колоритній атмосфері жителі та гості нашої громади охоче купували страви, напої, різноманітні вироби. Загалом на ярмарку вдалося зібрати 53150 гривень, які будуть передані на потреби наших захисників. Подяка всім, хто долучився до цієї доброї справи.

Зазначимо, що ярмарок «Єдність у різноманітті» пройшов напередодні Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва. 

Ренійці вкотре показали, що вміють приймати гостей. Ярмарок ще раз довів, що під час війни такі культурно-масові заходи потрібні людям, як повітря. Адже вони єднають їх, взаємно збагачують, допомагають зберегти наші прекрасні традиції, унікальну культуру та кухню і, що дуже важливо, покращують морально-психологічний стан, який потерпає від жахіть воєнної пори.

І найголовніше. На прикладі цього ярмарку, в якому взяли участь представники різних національностей, котрі розмовляють різними мовами, співають різні пісні і котрі бережуть свою культурну ідентичність та унікальні традиції, ми побачили, що всіх мешканців Бессарабії єднає любов до землі, на якій ми живемо. Для всіх нас Україна є Батьківщиною, усі ми — українці, а наша єдність у різноманітності робить нас ще сильнішими.

Петро ХАДЖІ-ІВАН

 


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.