АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 П’ять ощадливих лампочок


27-01-2023, 13:00 |

Уряд затвердив програму з обміну ламп розжарювання на світлодіодні лампи. Про це йдеться у постанові «Про реалізацію експериментального проєкту щодо створення сприятливих умов для забезпечення ефективного споживання електричної енергії населенням», схваленій на засіданні Кабінету Міністрів 10 січня.

 

Програма має стартувати у кінці січня, а масовому запуску передуватиме бета-тестування у застосунку «Дія».

Проєкт, що реалізується міністерствами економіки та цифрової трансформації, АТ «Укрпошта» за підтримки Європейського Союзу, є одним з інструментів енергоефективності, які дозволяли б вистояти під час енергокризи та забезпечити баланс енергоспоживання у пікові години. Ця ініціатива є частиною підтримки ЄС українського енергетичного фронту, що також включає постачання генераторів та іншу допомогу задля функціонування енергетичної інфраструктури України.

Після того, як рф почала обстрілювати об’єкти нашої енергетичної інфраструктури, Україна відчуває брак генерації та розподілення електроенергії. За даними НЕК «Укренерго», до 40% енергії споживається домогосподарствами. Водночас, за інформацією Міненерго, українські домогосподарства досі використовують значну кількість ламп розжарювання, які в середньому споживають майже у вісім разів більше електроенергії, ніж сучасні світлодіодні.

Постанова передбачає, що українці матимуть змогу обміняти п’ять ламп розжарювання на пять світлодіодних (LED). Придбання 30 мільйонів LED-ламп фінансуватиметься коштом ЄС.

Обмінюватимуть лампи розжарювання на нові світлодіодні у відділеннях «Укрпошти» поетапно в усіх регіонах. Із 16 січня програма почала працювати в режимі бета-тестування. Після його завершення проєкт запустять по всій території країни.

Перша партія із 15 мільйонів ламп надходитиме поступово впродовж кількох тижнів. Через найбільший ефект економії у першу чергу забезпечуватимуть обласні центри і великі міста. До кінця лютого лампочки мають надійти і до найменших сіл.

Механізм обміну такий:

— Щоб здійснити обмін, необхідно бути громадянином України віком від 18 років, мати паспорт, РНОКПП та лампи розжарювання.

— Людина приносить 5 ламп розжарювання у відділення «Укрпошти» та обмінює їх на нові енергозберігаючі.

— Обмін здійснюється двома способами — з попереднім замовленням і без нього. Якщо попередньо замовити лампи через застосунок «Дія», то вони гарантовано очікуватимуть людину у поштових відділеннях п’ять робочих днів після отримання підтвердження на телефон. Якщо прийти без реєстрації, то лампи обміняють лише за їх наявності.

— Якщо людина не має можливості замовити лампи через застосунок «Дія», то вона повинна прийти у відділення «Укрпошти» з паспортом, РНОКПП та лампами розжарювання. За наявності вільних LED-ламп обмін відбудеться відразу.

— При оформленні заявки через «Дію» треба обрати відділення і вказати необхідну інформацію.

— За деякий час після подання заявки на телефон надійде повідомлення з мобільного застосунку «Дія» про можливість отримання світлодіодних ламп в обраному відділенні поштового зв’язку. Отримання ламп здійснюється за номером такої заявки.

— Якщо людина не забрала замовлення впродовж 5 робочих днів, воно анулюється.

— При обміні в «Укрпошті» фіксують паспортні дані людини, відтак удруге провести обмін вона не зможе.

— Обмін проводиться винятково на справні лампи розжарювання.

— Якщо людина вдома виявить, що одна чи кілька ламп не працюють, то в неї буде можливість обміняти їх у відділенні «Укрпошти» на нові. Такий обмін можна здійснити один раз. Повертати несправні лампи потрібно у пакуванні від виробника.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.