АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Хоч і зранені ниви...


11-02-2023, 13:00 |

Попри війну, зранені сільгоспугіддя і труднощі з логістикою, за підсумком минулого року Україна залишилася у п’ятірці світових експортерів аграрної продукції.

 

За словами голови Податкового комітету Верховної Ради Данила Гетманцева, з початку війни наша країна поставила іноземним споживачам близько 40 мільйонів тонн зернових, олійних та продуктів їх переробки, задовольнивши продовольчі потреби сотень мільйонів людей у всьому світі.

Нардеп прогнозує, що і цього року Україна здатна гарантувати глобальну продовольчу безпеку. Навіть за найпесимістичнішого сценарію, буде зібрано близько 26 мільйонів тонн пшениці. Нагадаємо, для внутрішнього споживання необхідно 6,7 мільйона тонн.

Головною перешкодою для експорту сільгосппродукції залишаються дії росії, спрямовані на звуження можливостей роботи «морського зернового коридору». За умови його повноцінного функціонування Україна здатна відвантажувати морем 25—29 мільйонів тонн зернових, але із 1 серпня 2022-го вдалося експортувати лише 17,8 мільйона тонн.

«Росія штучно гальмує інспекційний догляд суден, у результаті чого кількість їх виходів з українських портів «Великої Одеси» скоротилася із 5,9 на добу у вересні 2022 року до 2,7 — у січні 2023-го», — зауважив голова профільного комітету ВР.

Слід зазначити, що Україна має намір поширити угоду, яка стосується експорту зерна, і на сталь, щоб підтримати економі-ку, постраждалу від російської агресії.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.