АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Не лише прихистити, а й інтегрувати


20-02-2023, 17:00 |

Тарутинська селищна рада за підтримки U-LEAD розробила програму з інтеграції внутрішньопереміщених осіб, яка включає комплекс заходів з працевлаштування, перекваліфікації кадрів, сприяння їх облаштуванню в громаді та інтеграції в життя.

 

З початку повномасштабного вторгнення у Тарутинській громаді офіційно отримали статус ВПО понад 2400 осіб. Із них 446 уже повернулися додому. На 1 січня 2023-го тут проживали 1960 переселенців. Зараз же сюди приїжджають щодня по троє-четверо людей, переважно з Херсонської області, розповіла керівниця відділу соціального захисту Тарутинської селищної ради Ганна Стоянова.

Упродовж 2023—2024 років реалізація комплексної програми з підтримки та інтеграції ВПО допомагатиме переселенцям з працевлаштуванням та отриманням нових професійних навичок. У рамках цієї програми передбачили також придбання необхідних для навчання дітей гаджетів, підручників та канцелярських товарів, забезпечення їхнього оздоровлення та відпочинку. Не забули і про соціальні та медичні послуги.

— Цьогоріч на програму з місцевого бюджету виділили один мільйон гривень. З них 150 тисяч заплановано на стимулювання роботодавців, які створять робочі місця для ВПО. А ще у нас є домовленості з навчальними закладами щодо проведення професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації 10 зареєстрованих безробітних-переселенців,

— зазначила Ганна Стоянова.

У громаді вже знайшли роботу 11 спеціалістів із числа ВПО. Двоє з них працюють у місцевій амбулаторії, вчительку працевлаштували в школу, решта знайшли роботу в приватному секторі. Минулого року в громаді провели ярмарок вакансій, щоб роботодавці та безробітні мали можливість поспілкуватися, знайти одне одного.

— Зараз у нас працює лікар-отоларинголог із Херсонщини. Якщо він погодиться на довгострокову співпрацю, за умови контрактування на п’ять років, то з місцевої програми «Здоров’я» зможемо виділити йому 100 тисяч гривень «підйомних». Також програмою інтеграції передбачено придбання або ремонт будинків і квартир для чотирьох лікарів-спеціалістів,

— додала пані Стоянова.

Ще одним напрямком реалізації програми інтеграції є забезпечення постійним доглядом у стаціонарі терито-ріального центру соціального обслуговування Тарутинської селищної ради 10 підопічних із соцзакладів, розташованих у зоні бойових дій. Крім того, переселенці, що збираються залишитися у громаді, можуть отримати допомогу з місцевого бюджету на ремонт житла, яке вони купують або орендують.

— За підтримки U-LEAD Тарутинська громада, як прикордонна, отримала торік гуманітарну допомогу для забезпечення транзиту і перебування внутрішньо-переміщених осіб на її території. Але не менш важливе питання інтеграції прибулих у соціальне середовище громади. Усвідомлюючи це, громада взяла участь у конкурсному відборі з напрацювання програми інтеграції ВПО, і тепер має гарний, а головне — практичний документ,

— підсумувала Юлія Молодожен, керівниця регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Одеській області.

Оксана СТЕЛЬМАХ

Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.