АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Крізь випробування — обачно


21-02-2023, 15:00 |

Сьогодні слово «безпека» набуває особливого значення. В умовах війни українцям потрібно піклуватися про свою безпеку не тільки на фронті, а й у цивільному житті.

 Марина Мартиненко, керівниця відділу зв’язків із громадськістю та ЗМІ ГУ ДСНС України в Одеській області

Особливо важливо бути уважними і свідомими людям, які залишили власні домівки через війну. В Одеській області станом на кінець 2022 року зареєстровано 137 тисяч переселенців, з яких понад 60 тисяч живуть в Одесі. Переважно вони винайняли квартири у новобудовах з електроопаленням та електроплитами.

Через удари по цивільній інфраструктурі люди залишаються у холодних домівках без можливості приготувати їжу, зігрітися, помитися. Вони знаходять різні можливості покращити умови свого життя, в тому числі й такі, що не відповідають правилам безпеки. Як, врятувавшись від російської окупації, не постраждати від загроз та викликів, спричинених ударами по критичній інфраструктурі?

Інна Медовнікова виїхала до Одеси з Маріуполя і мешкає у сучасному комплексі, де всі зручності пов’язані з електрикою.

— Світло нам дають дві години вдень і дві години вночі, — розповідає пенсіонерка. — Я купила туристичну плитку з балончиком, але ж їсти на ній не приготуєш. Хіба що яйця підсмажити, води нагріти. А води теж нема, коли нема світла! У нас у коридорі — батарея пляшок. Потрібно ж і пити, і туалет змити, і помитися. Та ще й ті газові балончики дуже дорогі — один коштує 180 гривень. Якби ж то можна було їх заправляти…

Як правильно користуватися туристичною газовою плиткою в квартирі?

Поради від Марини Мартиненко, керівниці відділу зв’язків із громадськістю та ЗМІ ГУ ДСНС України в Одеській області:

— Туристичні газові плитки не призначені для використання у закритих приміщеннях, але якщо нема іншої можливості, їх потрібно використовувати лише за наявності вогнегасника і при відчиненому вікні.

В жодному разі не можна заправляти газові балончики — вони одноразові, і будь-які «дозаправки» можуть коштувати вам життя.

Такі плитки потрібно використовувати лише короткотерміново: розігріти їжу, нагріти води.

Більшість каш можна приготувати в термосі, заливши крупи кип’ятком — це збереже час і ресурси.

Володимир Волков переїхав в Одесу з Дніпра через постійні бомбардування. Живе разом із родичами — у родині, де старшій бабусі вже понад 90 років.

— У нашому багатоповерховому будинку встановлені електроплити, — розповідає він. — Квартира не пристосована до користування зрідженим газом. Але довелося купити двокамфорну газову плитку із газовим балоном. Я сам встановив його у кухні. Старенькій бабусі постійно потрібна і тепла їжа, і чай, і гаряча вода…

Як безпечно користуватися балонним газом у багатоповерхівці?

Поради від Марини Мартиненко:

— Газові балони не слід використовувати у квартирі, оскільки вкрай високий ризик вибуху, що може спричинити пожежу і загибель людей.

Варто купувати лише нове обладнання в сертифікованих магазинах, а не старі балони на базарі — вони можуть стати джерелом пожежі.

Обслуговування газових балонів — це справа лише професійних сертифікованих організацій. Самовільний ремонт, заправка балонів категорично забороняються.

 У квартирах можна використовувати невеликі туристичні газові балони, для них повинен бути окремий вентиляційний канал і при роботі газової плити — обов’язково відчинена кватирка.

Родина Степана і Марини Бутніків разом з донькою і двома онуками 6 та 12 років переїхали до Одеси з Миколаєва. Поселилися у житловому комплексі, що складається із шести 17-поверхових будинків — тут мешкає чимало родин переселенців з дітьми, людьми похилого віку, інвалідами.

— Світло включають по 2-3 години на добу, — розповідає бабуся Марина. — Найчастіше — вночі. Ми одразу піднімаємося, щоб зарядити телефони, акумулятори, лампи, зробити прання. Я готую гарячу їжу, кутаємо каструлі в рушники, щоб їжа довше залишалася теплою. Дітям потрібно нормально поїсти хоча б тричі на день. Усі дорослі члени родини влаштувалися працювати — треба ж за щось жити. А малеча, буває, цілими днями сидить у холодній квартирі. Щоб зігрітись, випити гарячого чаю, зайти в інтернет, зробити бодай якісь шкільні завдання, діти йдуть на автозаправку, що через дорогу, де їм дозволяють посидіти у кафе.

Як пішоходам, особливо дітям, за непрацюючих світлофорів та активного руху транспорту у темну пору доби безпечно перейти через дорогу?

Поради від Марини Мартиненко:

Обов’язково нагадуйте дітям правила переходу дороги!

У темну пору доби слід одягати дітей у яскравий світлий одяг, тоді вони стають більш помітними для водіїв.

На одязі, на рюкзаках, на шапочках потрібно прикріпити світловідбивні елементи, флікери, і бажано, щоб вони були на рівні очей водія, тобто на висоті близько метра.

Так само потрібно потурбуватися про наших улюбленців — собак, які виходять з вами на прогулянку — одягти на них нашийники із флікерами.

За даними Головного управління ДСНС в Одеській області, за січень 2023 року на Одещині зафіксовано 250 пожеж, під час яких загинуло 25 осіб і травмовано 15. Значна частина — побутові пожежі, спричинені неправильним використанням альтернативних засобів обігріву та освітлення. Недостатня обізнаність щодо того, як користуватися цими приладами, заподіює непоправної шкоди майну та здоров’ю людей, а часто й коштує життя. Зараз українці проходять усі можливі випробування — через вогонь, воду, пітьму, холод і мідні труби. Життя серед постійних загроз навчає нас змінювати свої звички. І дуже важливо, щоб життя не стало тією ціною, якою ми платимо за власну недбалість. Давайте вчитися жити обачно — дотримуватися елементарних правил безпеки.

 

Ця публікація створена газетою «Чорноморські новини» у рамках кампанії «Безпека (Ци)Вільних», яка реалізується ГО «Інтерньюз-Україна» та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) і щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Ольга ФІЛІППОВА

Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.