АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Італійські перлини на одеській сцені


17-06-2024, 11:00 |

Італія завжди була близькою за духом одеситам. І це не випадково. Італійці — серед тих, хто будував наше місто, займався торгівлею, мореплавством, збагачував культурну, мистецьку спадщину Одеси.

 

Талановиті італійські зодчі доклалися до творення нашого міста саме таким, яким ми його любимо. Дух Італії витав над одеською землею, втілюючись в архітектурні шедеври братів Фрапполі, Бернандацці та Карла Боффо. Нашому місту притаманний сонячний італійський темперамент і південний шарм. Тут лунала італійська мова та італійська музика, якою ми захоплюємося й досі.

Одеську національну оперу з Італією історично пов’язують потужні культурно-мистецькі зв’язки. І нині значну частину її репертуару складають твори італійських композиторів.

Театр співпрацює із продюсером агенції «Opera Production C. D.» Енріко Копеде, продюсером і режисером Антоніо де Лючія, диригентом та педагогом з вокалу Массімо Мореллі.

Вагому підтримку мистецькій спільноті та діяльності нашої Опери надає Посольство Італійської Республіки в Україні, Почесне консульство цієї країни в Одесі, Італійський інститут культури в Україні.

Напередодні другої річниці вторгнення рф в Україну, 22 лютого 2024-го, в Палаті депутатів Національного парламенту Італії у Римі відбувся концерт артистів Одеської опери, який наживо транслювався італійським каналом телебачення RAI3.

За оцінкою італійських масмедіа, ця мистецька подія мала значний вплив на подальший розвиток парламентської співпраці та важливе значення для ствердження солідарності з Україною.

Й ось нова мистецька колаборація на сцені Одеської національної опери — концертна імпреза «Італійські перлини», присвячена Дню проголошення Італійської Респуб-ліки, на яку прибула поважна делегація на чолі з надзвичайним і повноважним послом Італій-ської Республіки в Україні П’єром Франческо Дзадзо. Пан посол зазначив, що його дипломатична місія в Україні добігає до завершення, але він продовжуватиме опікуватися Одесою, питаннями допомоги нашому місту в рамках зобов’язань, які Італія взяла щодо відновлення Спасо-Преображенського собору та інших пам’яток архітектури, що постраждали від бомбардувань.

Директорка Одеської опери Надія Бабіч (на знімку) висловила щиру вдячність італійським партнерам, які опікуються театром, допомагають створювати нові проєкти, залишаються справжніми друзями, котрі пізнаються в біді, а саме — директору Італійського інституту культури в Україні Карло Колоннеллі, продюсеру агентства «Opera Production C. D.» Енріко Копеде.

Надія Бібіч розповіла, що головний запрошений диригент нашої опери Йошіда Хірофумі, який бере участь у нинішній мистецькій події, має дуже активну громадянську позицію щодо допомоги Україні. Саме завдяки його старанням театр отримав новий сучасний унікальний проєктор, якому нема рівних в Україні. Незабаром прибуде і подарунок від фірми «Yamaha» — п’ять нових музичних інструментів. Окрім цього, Йошіда Хірофумі запустив збір коштів на гастролі оркестру Одеської опери в Японії. Він сподівається, що його співвітчизники через музику, через синергію з одеськими музикантами дізнаються більше про ситуацію в Україні. Має намір зібрати 30 мільйонів єн (близько 200 тисяч доларів) на проїзд 80 учасників оркестру, оренду концертного майданчика та інші витрати, пов’язані з проєктом. Гастролі артистів Одеської опери в Японії плануються на весну 2025 року.

Й ось концертна імпреза «Італійські перлини» починається. Маестро Йошіда Хірофумі та оркестр Одеської опери — на сцені. А в залі — італійська делегація, одесити-шанувальники класичної музики і наші захисники. У програмі — шедеври світової класичної музики композиторів Джузеппе Верді, П’єтро Масканьї, Джоаккіно Россіні, Гаетано Доніцетті, Джакомо Пуччіні, Руджеро Леонкавалло, які виконують провідні солісти нашої Опери — заслужені артисти України Владислав Горай і Дмитро Павлюк, Юлія Терещук, Віталій Білий, Наталія Павленко, Аліна Ворох, Марина Наймитенко, Олексій Жмуденко, Ганна Літвинова, Богдан Панченко, Юрій Дудар, Юлія Субботіна, Ілля Марків, Анна Богач.

Спеціально для виступу у цьому концерті до Одеси прибув знаменитий італійський тенор Альберто Профета, який під постійні оплески глядачів виконав знамениті арії. Він став справжньою окрасою програми й улюбленцем одеської публіки.

За диригентським пультом — заслужений артист України Ігор Чернецький і головний запрошений диригент театру Хірофумі Йошіда.

Розкішний, незабутній музичний вечір став вишуканим подарунком для поціновувачів італійської музики і завершився однією з найвідоміших італійських пісень «O sole mio», яка, до слова, народилася в Одесі.

Музику до цієї пісні, назва якої перекладається як «Моє сонце» написав Едуардо ді Капуа у 1898 році саме в нашому місті, під час гастролей італійського оркестру, яким диригував його батько. Пісня присвячена жінці...

— Як вам, сподобалося? — запитую у військових, що сидять неподалік.

— Нам надзвичайно пощастило, — каже один із захисників. — Ми зараз у польових умовах — й от такий подарунок долі... Який чудовий оркестр! Які прекрасні виконавці! Який величний театр! Це ж враження на все життя!

Під час війни багато чого змінилося... Але музика, ця універсальна мова, потрапляє у кожне серце, зцілює душевні рани і дарує хвилини щастя навіть під час війни.

Ольга ФІЛІППОВА

Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.