АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 На Дерибасівську повернувся «центральний» Овочевий


11-02-2023, 19:00 |

Багато хто ще пам’ятає «центральний овочевий» на Дерибасівській, правда? Беру в лапки, бо назва ця – одесько-народна (на Дерибасівській усе «центральне»). Одесити цей магазин дуже любили. Він був там, де потім розташовувався «Стейк-хаус» з коровою Роминою поруч. Немає вже ні Стейк-хауса, ні корови Роміни… А ось Овочевий з’явився. Щоправда, як ресторан, який займає лише частину колишнього «центрального» овочевого.

 

Так, ясна річ, вийшов правильний рекламний хід. Відкриття нового магазину за сьогоденням, коли місто живе на воєнному станi – рідкість. Тим паче, на Дерибасівській. І як же приваблює назву – Овочевий! Начебто величезний магазин «Овочі. Фрукти» повернувся на колишнє місце… Багато хто посміхається, проходячи повз новинку з духом давньої вже одеської історії.

Ну і якщо вже ми заговорили про те колишнє овочеве, то ось кілька фактів про нього.

До революції це був квітковий магазин. Краєзнавець та екскурсовод Євген Гринкевич, проводячи екскурсію Дерибасівською, розповідав, що на цьому місці позаминулого століття розташовувався квітковий магазин. А при ньому був навіть… готель для квітів. Виїжджав багатий одесит до Ніцци, а квіти на слуг залишати не хотів. Ось і здавалася жива краса у квітковий готель.

Ну а овочевий, що з’явився набагато пізніше, на Дерибасівській був магазином знаменитим. У ньому продавалися овочі, фрукти, морепродукти, соління, соки та сухофрукти.

 

 

Ну а тепер – сьогодення. «Відроджений» Овочевий – це ресторан на тій же Дерибасівській, 20, з «таки одеською кухнею». І, до речі, в його оформленні використані знамениті трилітрові банки з соліннями – як пам’ять про те саме «центральне» овочеве на головній вулиці міста.

Мария Котова

Фото автора, фото овочевого з минулого – ресурс «Стара Одеса у фотографіях»

 


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.