АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Колишнього керівника Одещини підозрюють в розкраданні пів мільярда гривень з бюджету


22-07-2023, 17:00 |

Служба безпеки України (СБУ) повідомила про підозру колишньому голові Одеської облдержадміністрації (ОДА) Максиму Степанову в розкраданні 450 мільйонів гривень. Пр оце повідомили в Національному антикорупційному бюро (НАБУ).

 Йдеться про державне підприємство «Поліграфічний комбінат «Україна» та корупційну схему на 450 мільонів гривень в 2013-2016 роках. Тоді комбінат очолював Максим Степанов, що пізніше, з 2017 по 2019 рр., став головою Одеської ОДА, а згодом – міністром охорони здоров’я у 2020-2021 рр. в уряді Дениса Шмигаля.

 

 За данними правоохоронців, в  2013 році тодішній очільник «Поліграфкомбінату» Максим Степанов придбав на підставних осіб естонську компанію, висловивши іноземним партнерам обов’язкову вимогу співпраці – постачання продукції через «потрібну» компанію. Надалі організував закупівлю матеріалів для виготовлення бланків документів (паспорти громадян України, ID-карти, посвідчення водія тощо) через цю компанію. Компанія-посередник закупляла матеріали напряму у виробників, після чого перепродавала їх держпідприємству за завищеною у 4-6 разів вартістю.

 

Ексдиректор «Поліграфкомбінату» замаскував як продаж 45% своїх акцій у підприємстві, що фактично не працювало  (фактична ринкова вартість близько 100 тис. доларів США) іншій підконтрольній компанії за 1,35 млн доларів США. Далі їх задекларував, чим фактично отримав можливість їх використовувати. Частину коштів у сумі 150 тисяч доларів США переведено безпосередньо на рахунки близьких осіб ексдиректора.

Також ексдиректор запатентував на підконтрольну компанію (яка використовувалась для закупівель) право інтелектуальної власності на імплантовані захисні елементи, що використовуються в українських паспортах. Таким чином кожен громадянин, отримуючи документи, не лише переплачував вартість внаслідок завищень при закупівлях, але й «донатив» Максиму Степанову за його «інтелектуальний внесок».

Детективи вжили заходів до ліквідації цієї схеми. На початку 2022 року Уряд підтримав ініціативу НАБУ, змінив технічні вимоги та зображення захисних елементів українських документів, що надало можливість позбавитись залежності від результатів «інтелектуальної праці» екскерівника Поліграфкомбінату. СБУ допомогли розкрити схему їх колеги з Естонії та Франції.


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.