АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Легендарні українські солодощі: ці десерти знають і люблять у всьому світі


5-05-2024, 19:00 |

Про українську кухню чули усі. Борщ, вареники, паляниця – це наша візитна картка. А як же наші десерти? Ці ласощі, про які ми вам зараз розповімо, знають та люблять у всьому світі. І готувати їх дуже просто.

 

Цукерки «Корівка»

 

Цукерки «Корівка» улюблені ласощі дітей і дорослих вже не одно покоління. Іриски з карамельною начинкою почав виробляти у глобальних масштабах польський підприємець Фелікс Поморський у 1920 році. Але найцікавіше в тому, що рецепт ласощів він дізнався у дитинстві від свого дядька, який жив у Житомирі. А назву цукерки отримали за зображенням корови на обгортці.

Інгредієнти для приготування цукерок «Корівка»

  • молоко високої жирності — 250 мілілітрів;
  • цукор — 350 грамів;
  • масло вершкове — 50 грамів;
  • лимонна кислота — 0,5 чайної ложки.

Як приготувати цукерки

  • Молоко налити в сотейник з товстим дном і поставити на плиту. Довести до кипіння, а потім всипати цукор. Ретельно перемішати і знову довести до кипіння.
  • Після цього в молоко додати вершкове масло. Варити масу протягом п’яти хвилин з моменту закипання. Всипати трохи лимонної кислоти.
  • Варити масу доти, поки вона не загусне, безперервно перемішуючи. Основа для цукерок має потемніти і загуснути.

Нюанси для приготування цукерок

Готовність основи можна перевірити так: у холодну воду відправити краплю молочної маси і розтерти її пальцем, якщо вона стала твердою — основа для цукерок готова.

Основу для цукерок розлити по формах. Краще взяти силіконові. Можна взяти форму для льоду і змастити її трохи вершковим маслом.

Охолодити цукерки спочатку при кімнатній температурі, а потім поставити в холодильник на кілька годин. Дістати цукерки з форм і домашні цукерки «Корівка» готові.

Торт «Київський»

 

Напевно «Київський торт» найвідоміший український десерт у всьому світі. Його всі люблять за хрумкі коржі на основі безе і ніжний вершковий крем з горіхами. Не менш цікава історія народження торта. З’явився десерт на світ 1956 року на Київській кондитерській фабриці. Одна легенда свідчить, що торт вигадали випадково, точніше «внаслідок кондитерської помилки», коли застиглі білки додали в тісто. В результаті вийшли незвичайні на смак коржі. Але насправді над рецептом довго працювали кондитери-технологи.

Інгредієнти для приготування «Київського торта»

  • горіхи — 150 грамів;
  • борошно — пів склянки;
  • цукор — 350 грамів;
  • яйця — 4 штуки;
  • молоко — 150 мілілітрів;
  • масло вершкове — 200 грамів;
  • ванільний екстракт — 1 чайна ложка;
  • натуральний какао-порошок — 1 чайна ложка.

Як приготувати «Київський торт»

Горіхи обсмажити на сухій сковороді кілька хвилин, потім остудити і дрібно посікти. Просіяти борошно, додати до нього 185 грамів цукру та подрібнені горішки.

Приготувати чисту суху глибоку миску. Відокремити білки від жовтків. Білки збити до міцної білої піни. Потім ввести 50 г цукру в два заходи і довести білки до стійких піків. Акуратно з’єднати білкову масу та горіхову суміш.

Нюанси для приготування тортів

Обов’язково підготуйте теплий противень для тіста: залиште його в духовці на 5 хвилин при температурі 110 градусів. З отриманої кількості тіста має вийти три коржі, якщо укласти їх у форму 18-20 сантиметрів діаметром.

Тісто виходить стійким і густим, достатньо викласти кола на пергаментному папері і теплому листі, підставивши форму. Потім форму можна зняти та випікати всі коржі одночасно.

Коржі запікати в духовці при температурі 150 градусів і включити режим конвекції на півтори години. Якщо корж підгоряє – знизьте температуру до 140 градусів. Якщо зовні корж сухий, але при легкому натисканні злегка провалюється всередину, все готове. Готові коржі залишити при кімнатній температурі щонайменше на 6 годин.

Молоко, цукор, що залишився, і 4 жовтки змішати і поставити на повільний вогонь. Яєчно-молочну суміш постійно перемішувати до закипання молока. Після цього суміш зняти з плити і продовжувати мішати до повного загустіння.

Вершкове масло добре збити на повільній швидкості міксером. Потім акуратно додати молочно-яєчну масу в 3-4 заходи, ванільний екстракт, продовжуючи весь цей час збивати крем. Частину готового крему змішати з просіяним через какао сито, щоб отримати шоколадний смак.

Коржі підрівняти ножем, щоб отримати ідеально рівне і красиве коло і змастити білим масляним кремом, закрити всі боки по периметру, добре змастити верхівку торта. Також торт можна присипати крихтою, що залишилася від коржів, або прикрасити за смаком. От і все, «Київський торт» готовий.

«Папська кремовка»

 

Улюблені ласощі Папи Римського Іоанна Павла II прославилися наприкінці 90-х років.

Торт придумали задовго до цього часу в Польщі. Ви запитаєте, до чого тут Україна? А все просто. У Західній Україні це один із традиційних десертів. Але й це ще не все. Сам Папа Римський мав українське коріння. Його батько поляк-католик та мати православна українка були родом із міста Кременець, що на Тернопільщині. Можна сказати, що все дуже пов’язане.

Інгредієнти для «папської кремівки»

  • шарове тісто — 2 аркуші;
  • молоко — півлітра;
  • цукор — 200 грамів;
  • ванільний цукор — 5 грамів;
  • вершкове масло — 2 столові ложки;
  • яєчний жовток — 6 штук;
  • кукурудзяний крохмаль — 60 грамів;
  • вершки 33 – 36 % — півлітра;
  • цукор — 1-2 столові ложки;
  • цукрова пудра — 50 грамів;
  • щіпка солі.

Як приготувати кремовку

  • Листи листкового тіста заздалегідь випекти в духовці до готовності, згідно з інструкцією на упаковці.
  • Нагріти 400 мл молока, додати в нього ванільний і звичайний цукор. Довести до кипіння та прибирати вогонь до мінімуму.
  • Молоко що залишилося змішати з жовтками. Додати поступово крохмаль, щоразу добре перемішуємо. Акуратно вилити суміш гаряче молоко, відразу інтенсивно почати перемішувати.
  • Всю цю суміш повернути в каструлю, де нагрівалося молоко, і готувати, постійно помішуючи, поки крем не почне густіти. Після цього зняти з вогню та дати повністю охолонути, переливши в іншу ємність.
  • Після охолодження до теплого стану додати вершкове масло і розмішати до його повного розчинення.
  • Жирні вершки збити до піків з 1-2 ложками цукру. На перший лист тіста викласти крем, що остигнув, зверху — шар збитих вершків і накрити листом тіста, що залишилося.
  • Прибирати десерт на одну годину в холодильник. Після цього посипати цукровою пудрою і нарізати квадратами.

Анастасия Епурь


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.