АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Самокати та моноколеса визнали транспортними засобами: що змінилось для українців


1-06-2023, 15:00 |

На сьогодні в Україні Закон України «Про деякі питання використання транспортних засобів, оснащених електричними двигунами, та внесення змін до деяких законів України щодо подолання паливної залежності і розвитку електрозарядної інфраструктури та електричних транспортних засобів» від 24.02.2023 №2956-IX відносить самокати та моноколеса до транспортних засобів.

 

В цьому законі врахували рекомендації, напрацьовані велоспільнотою. Зокрема ті пристрої, які їдуть з більшою швидкістю ніж 50 км/год, не підпадають в ці категорії, ймовірно, вони розглядатимуться як мотоцикли.
Нормативно-правовий акт розділяє легкі електричні транспортні засоби на дві категорії:
– легкий персональний електричний транспортний засіб: має від одного колеса, електродвигун потужністю до 1000 Вт і розвиває максимальну швидкість до 25 км/год. До цієї категорії підпадають всі прокатні самокати;
– низькошвидкісний легкий електричний транспортний засіб: має від двох коліс та може їхати зі швидкістю 10-50 км/год. При цьому пристрої, які їдуть зі швидкістю понад 50 км/год, не підпадають в ці категорії й розглядатимуться як мотоцикли.
Отже, тепер за керування самокатом в стані алкоголольного сп’яніння до правопорушника будуть застосовувати штраф в розмірі 17000 грн та забирати водійське посвідчення (ст. 130 КУпАП), а крадіжку моноколеса будуть кваліфікувати як незаконне заволодіння транспортним засобом (ст. 289 ККУ).

Газета: Одесский вестник
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.