АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Підстави є. Чи заборонять УПЦ МП в Україні


4-12-2022, 13:00 |

РНБО просить Раду заборонити роботу московського патріархату в Україні. Деякі регіони вже підтримали ініціативу.

 

Президент України Володимир Зеленський після засідання Ради національної безпеки і оборони заявив, що РНБО доручила уряду внести на розгляд законопроект про неможливість діяльності в країні "афілійованих із центрами впливу до РФ релігійних організацій". Термін виконання для Кабміну – два місяці.

Глава держави також підписав указ, яким введено в дію рішення Ради безпеки від 1 грудня про введення санкцій щодо фізичних осіб, пов'язаних із діяльністю релігійних організацій в Україні.

Завдання для інших служб

Державній службі з етнополітики та свободи совісті доручено забезпечити проведення експертизи статуту так званої Української православної церкви Московського патріархату на наявність церковно-канонічного зв'язку з Московською патріархією та "при необхідності вжити передбачених законом заходів", сказав президент.

Також за результатами засідання РНБО має бути проведено перевірку наявності правових підстав та дотримання умов використання релігійними організаціями майна, що знаходиться на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

"Ми забезпечимо для нашої держави всю повноту незалежності. Зокрема духовну незалежність. Ми ніколи і нікому не дозволимо будувати імперію всередині української душі", – сказав Зеленський.

Окрім іншого, за підсумками засідання РНБО, поліції та СБУ доручено "активізувати заходи щодо виявлення та протидії підривній діяльності російських спецслужб у релігійному середовищі України. І застосувати персональні санкції". Хто потрапив під санкції – наразі невідомо.

Також Зеленський заявив про необхідність "підвищення статусу та посилення можливостей" Держслужби з етнополітики та свободи совісті.

"Пройде реформа цієї структури, яка дозволить їй реально захищати права та законні інтереси українців та держави. Цими та іншими рішеннями ми гарантуємо Україні духовну незалежність", – додав президент.

Знайдені докази

Напередодні рішення РНБО співробітники Служби безпеки України провели низку обшуків у приміщеннях УПЦ. СБУ почала повідомляти про ознаки проросійської діяльності у єпископів, а одному з них повідомили про підозру у кримінальній справі.

Також під час обшуків у Києво-Печерській лаврі, Почаївській духовній семінарії та Івано-Франківській єпархії УПЦ МП правоохоронці виявили мільйони готівки, проросійську літературу та сумнівних громадян Росії.

У монастирі УПЦ МП на Закарпатті співробітники СБУ виявили велику кількість агітаційно-пропагандистських матеріалів. У знайдених брошурах заперечується право України на незалежність і зазначається, що Росію, Україну та Білорусь "не можна розділити". У ході оперативних дій понад 20 служителів монастиря пройшли поліграф і, як виявилося, черниці чекали на "рускій мір".

Як повідомляли ЗМІ, за підсумками обшуку на території Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ (МП) виявлено документи, які б підтверджували наявність російського громадянства у керівництва єпархії. Більше того, викрито листування керівників єпархії з кураторами з Москви, в яких вони отримують "методички" щодо особливостей проведення церковних літургій після вторгнення армії РФ в Україну.

У свою чергу політолог Олексій Голобуцький повідомив, що під час обшуків був і "кумедний нюанс".

"Як повідомляють наші джерела, у келії у митрополита Мелетія застукали на любовних втіхах секретаря єпархії Микиту разом із оголеним співочим хору", – йдеться у повідомленні.

Хто підтримує РНБО

Ще до рішення Зеленського Львівська облрада заборонила діяльність релігійних організацій УПЦ МП на території області. Депутати також звернулися до парламенту з вимогою внести зміни до закону України "Про свободу совісті та релігійні організації", який заборонить діяльність московського патріархату на всій території країни.

Таку ідею підтримали й у Черкасах. Депутати міської ради під час сесії 1 грудня ухвалили рішення про звернення до Верховної Ради щодо заборони діяльності церков московським патріархатом у Черкасах.

Вінницька облрада, а також депутати у Луцьку ухвалили звернення до центральних органів влади щодо заборони діяльності УПЦ МП.

Зазначимо, що чиновники попросили правоохоронців та Сили територіальної оборони Збройних Сил України забезпечити охорону майна, культурних цінностей релігійних організацій, які вирішили перейти до інших конфесій.


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.