АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Електронний реєстр призовників запрацював в Україні: до чого бути готовим


9-10-2023, 13:00 |

В Україні запрацював електронний реєстр призовників.

Віцепрем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров запевнив українців, що всі персональні дані у системі "Оберіг" надійно захищені. За його словами, до реєстру внесли вже понад 90% необхідної інформації. Однак поки що відкритим залишається питання сервісів на базі "Оберега". Глава профільного міністерства також запевнив українців у тому, що їхні персональні дані, які були потрібні для створення е-реєстру, у безпеці.

 

Цитата Михайла Федорова:

"Це закрита система, яка має свій захищений контур. Усі вимоги до неї витримані. Це досить захищений продукт, який немає жодних натяків на можливість бути вразливим. І ми бачимо, що за півтора року повномасштабної війни немає витоку чутливої інформації",

– сказав він.

Що передувало

В Україні з жовтня 2023 року запрацював електронний реєстр військовозобов'язаних. Законопроєкт про його створення зареєстрували у Верховній Раді ще 18 вересня.

Хто обслуговуватиме е-реєстр військовозобов'язаних

У профільному відомстві повідомили, що замовниками подібних електронних продуктів виступають, як правило, міністерства та центральні органи виконавчої влади, вони створюють реєстри відповідно до своїх повноважень у рамках чинного законодавства. Проте Міноборони поки що не зверталося до розробників із подібними технічними завданнями.

"Міністерство оборони або інші державні органи не оголошували тендеру на розробку реєстру призовників. Планів на розробку цього реєстру на базі платформи "Дія.Engine" немає",

– повідомили у Мінцифри.

Як зазначили у відомстві, електронні реєстри розробляють IT-компанії, програмісти яких можуть створювати цифрові продукти на базі платформи "Дія. Engine".

"Таких команд зараз 10, і в них сумарно працює приблизно 70 розробників. Це не команда програми "Дія", а окремі команди розробників",

– уточнили в Мінцифри.

Переваги реєстру

Електронний реєстр військовозобов'язаних дозволить:

  • уникнути бюрократичних та корупційних процесів;
  • швидше ідентифікувати осіб, які ховаються від військкоматів;
  • покращити взаємодію різних державних органів у процесі надання статусу учасника бойових дій;
  • спростити процедуру набуття статусу учасника бойових дій для осіб з інвалідністю, а також отримання пільг для тих, чиї рідні загинули у боях.

Як працюватиме реєстр військовозобов'язаних

Реєстр міститиме дані про всіх громадян України чоловічої статі віком від 17 до 60 років. До нього включатимуться такі відомості:

  • ПІБ, дата та місце народження, стать, громадянство;
  • місце проживання та перебування;
  • сімейний стан, наявність дітей;
  • освіта, професія, місце роботи;
  • стан здоров'я;
  • військово-облікова спеціальність.

Дані до реєстру надходитимуть із різних державних реєстрів, у тому числі з реєстру громадян, реєстру фізичних осіб-підприємців, реєстру транспортних засобів та інших. Крім того, юрист відповіла на запитання чи отримуватимуть українці повістки онлайн. На думку адвоката, виклик військовозобов'язаних та призовників до ТЦК та СП у телефонному режимі або електронною поштою стане можливим лише при внесенні відповідних змін до правил військового обліку. Заступник голови парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони Маріанна Безугла наголосила, що поки що не існує механізму, як за допомогою цього реєстру розсилати повістки в електронному вигляді. Міністр оборони Рустем Умеров заявляв, що одним з основних завдань на новій посаді назвав запуск єдиного реєстру призовників. На думку чиновника, це майже обнулить корупційну складову та знизить відсоток ухилянтів серед призовників.


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.