АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 В Одесі позеленіло море: це небезпечно чи купатися можна?


25-06-2024, 11:00 |

З настанням спеки в морській воді спостерігається навала морських рослин, через що море біля одеських пляжів позеленіло. “Одеське життя” нагадує, чому одеситам та гостям міста радять утриматися від купання у такій воді.

 Зелені водорості заполонили прибережні води і сам берег, проте це не лякає любителів пляжного відпочинку.

 Купаються дорослі, діти і навіть чотирилапі пляжники.

 

Таке явище, як “позеленіння” моря, давно стало звичним для одеситів. Але раніше море цвіло ближче до серпня.

Минулого року, після підриву Каховської ГЕС, солоність води в Чорному морі вздовж узбережжя зменшилася в кілька разів. Це, а також підвищення температури повітря, спричинило цвітіння водоростей.

 

У чому небезпека квітучої води

Цвітінням води називається її забарвлення при масовому розвитку дрібних водоростей. Подібне зараз відбувається в усьому світі в місцях надходження великої кількості біогенних речовин. В Одесі – це стоки побутової каналізації, пояснює фахівець Інституту біології південних морів Сергій Дятлов.

На думку Дятлова, боротися з водоростями можна лише одним способом: вчасно прибирати їх із пляжу.

“Це дорого, але в іншому випадку, водорості почнуть відмирати і розкладаються. У цьому процесі активну участь беруть мікроорганізми, які забирають з води кисень. Через це вода перетворюється на чорну рідину, в якій купатися – задоволення вельми сумнівне”,

– попереджає експерт.

Крім того, останніми роками одеським пляжам загрожували нодулярії. Ці водорості забарвлювали море в жовто-коричневий колір і людям здавалося, що у воді плавають черв’яки. Найкращий засіб проти нодулярій – шторм. Але влітку таке трапляється рідко.

У Головному управлінні Держпродспоживслужби в Одеській області закликають не купатися в морській воді, що позеленіла, і не їсти свіжовиловлені морепродукти. Оскільки інтенсивне розмноження водоростей може призвести до наявності в морській воді небезпечних речовин і мікробіологічних організмів. Особливо цвітіння водоростей загрожує дітям.


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.