АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Як виростити органічну розсаду


13-01-2021, 11:00 |

Початок нового городнього сезону завжди пов'язаний з приємними клопотами, зокрема, з посівом на розсаду овочевих культур. А якщо ви до того ж прихильник органічного землеробства і хочете отримувати екологічно безпечні овочі, приготуйтеся до серйозної роботи. Щоб урожай вдався на славу, починаємо піклуватися про рослини з перших днів їхнього життя.

Жива земля — основа основ

Вирощування розсади завжди починають з ревізії насіння, а також його обробки натуральними засобами або біологічними препаратами. Потім приступають до приготування ґрунтосуміші, використовуючи методи органічного землеробства.

За три тижні до посіву насіння залишають ґрунт для прогрівання в приміщенні з температурою 18-20°С.

На відро ґрунту всипають склянку деревного попелу і добре перемішують, потім поливають склянкою ЕМ-Бокаші і додають агроперліт або вермикуліт для додаткового розпушування. Отриману суміш складають у темний мішок і поміщають в тепле місце. Через три тижні наповнена корисними мікроорганізмами земля швидко оживає і готова до посіву насіння.

Сила насіння

Для успішного проростання насіння після посіву його прикривають від денного світла. Потрапивши в ґрунт, насіння починає поглинати воду до критичної вологості, потім набухає, надзьобується і випускає зародкові корінці.

Вони активно постачають воду і корисні речовини, сприяючи розвитку паростка. Проростки виходять із землі білими, а як тільки потрапляють на світло - зеленіють. Важливо відстежити момент появи врун, щоб відразу перемістити їх на світле місце, адже без сонячної енергії життя рослин неможливе.

До моменту появи врун виснажуються запаси поживних речовин всередині насіння. Рослина переходить на самостійне харчування: листя поглинають вуглекислий газ з повітря, а коріння поживні речовини з ґрунту. У фазі врун рослині необхідний весь комплекс факторів росту - волога, повітря, оптимальна температура і світло.

Агротехніка

Полив. Для поливу розсади використовують талу або чисту воду з ЕМ-відра. Потрібно обов'язково стежити за тим, щоб при поливі ґрунт не запливав і не обмежував доступ повітря до кореневої системи рослин. Якщо ґрунт для розсади важкий, щільний, а його пори забиті рідиною, рослини будуть задихатися, вони не зможуть повноцінно поглинати вологу і елементи мінерального живлення. Тому ґрунтосуміш повинна бути пухкою, пористою, з хорошою водопроникністю.

Температурний і світловий режим. Оптимальна температура для проростання насіння - 20-25°С. Після появи сходів температуру потрібно знизити, іноді досить значно. Оскільки в природі вночі температура знижується, то і для розсади потрібно забезпечити відповідний режим. Через відсутність світла в нічний час припиняється і процес фотосинтезу. Він також сповільнюється в похмурий день при слабкому освітленні. Через це рослини слабшають і виробляють меншу кількість органічних речовин, необхідних для повноцінного розвитку. В таких умовах розсада виснажується і витягується, а її листя набуває жовтого забарвлення. Тому дуже важливо стежити за тим, щоб рослини отримували достатню кількість світла.

Життєвий простір. У загущених посівах циркуляція повітря погіршується, тому рослини повільно засвоюють вуглекислий газ. У пошуках простору вони намагаються випередити один одного в зростанні і витягуються. Щоб не допустити такої ситуації, насіння на розсаду потрібно висівати згідно з найкращими практиками-схемами для певних культур.

Готуємо грядки

Далеко не кожен городник має можливість вирощувати розсаду на підвіконнях: то з вікна дме, то батареї пересушують повітря, то освітлення слабке...

В такому випадку можна вирощувати розсаду на ділянці. Для цього з осені необхідно зробити теплу грядку, і в подальшому перетрансформувати її в парничок. За два тижні до посіву насіння ґрунт на грядці поливають теплою водою і вкривають плівкою. Оброблене насіння висівають в теплий весняний день. Єдиний мінус такого способу вирощування розсади - пізній урожай. Але якщо в теплій грядці розмістити стаканчики зі зміцнілими врунами, і створити для них укриття від заморозків, урожай можна буде отримати набагато раніше.

Якщо ж вам все-таки вдалося виростити розсаду на підвіконні, не забувайте про такий важливий агроприйом, як загартовування.

Переселяємо на город

У зв'язку зі змінами клімату висаджувати розсаду на постійне місце треба з урахуванням погодних сюрпризів. Для цього необхідно створити сприятливі умови для розвитку рослин. Наприклад, встановити над грядками тимчасові укриття з агроволокна і плівки. Такий агрозахід допоможе розсаді швидше вкоренитися і піти в зростання. Коли рослини підростуть і зміцніють, тимчасові дуги потрібно замінити на спорудження з агроволокна або сітки для притінення, закріплені на високих кілках. Такий «дах» для рослин повинен обов'язково закривати частину південного боку ділянки. Бажано також замульчувати грядки органікою, або висіяти в міжряддях сидерати, враховуючи сумісність культур.

Галина ПросянаКлуб Органічного Землеробства, м. Лиман Донецька область


Газета: На пенсии
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.