АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 «СКІФСЬКЕ ЗОЛОТО»: ПЕРЕМОГА ПІСЛЯ СЕМИ РОКІВ ЮРИДИЧНОЇ ВІЙНИ


5-11-2021, 15:00 |

Юридична війна за експонати почалася після того, як ще до окупації півострова Росією, 2013 року, цінну колекцію було вивезено з Криму на виставку в Нідерланди. Виставка «Крим: золото і таємниці Чорного моря» складалася з колекцій п’яти музеїв, один з яких розташований у Києві, а чотири — у Криму (Сімферополь, Керч, Бахчисарай і Херсонес). Виставка проходила у музеї Алларда Пірсона в Амстердамі. Поки триває судова тяганина, колекція, орієнтовна вартість якої 10 мільйонів євро, зберігається саме в цьому музеї.

 

Отже, коли «скіфське золото» може повернутися з Амстердама в Україну? Де його зберігатимуть? І якою була реакція на рішення Апеляційного суду Амстердама так званих «російських кримських музеїв»?

Будівля Апеляційного суду Амстердама оточена журналістами. Згодом усіх пускають усередину. Охорона пильно перевіряє документи та речі. До початку засідання пресслужба суду попереджає, що фільмувати сторони процесу в судовій залі під номером 10 можна лише за їхньої згоди. Усі в один голос дозволяють журналістам проводити фото- та відеозйомку. Затамувавши подих, присутні чекають на оголошення рішення. У чорних мантіях заходять судді. У залі запанувала суцільна тиша.

Головуюча суддя Пауліна Гофмейєр-Рюттен береться зачитувати рішення спочатку нідерланд-ською мовою, а потім — англійською. Згідно з рішенням Апеляційного суду Амстердама, музей Алларда Пірсона має передати «Кримські скарби» Українській державі. На підставі положень українського законодавства музей Алларда Пірсона не зобов’язаний повертати експонати до кримських музеїв. «Цим остаточним рішенням завершується провадження в апеляційному суді», — зазначила головуюча суддя.

Отже, Апеляційний суд Амстердама підтвердив ухвалене 14 грудня 2016 року рішення Окружного суду Амстердама про те, що експонати кримських музеїв мають бути повернуті в Україну. Представники української делегації обмінюються радісними поглядами. Журналісти щодуху б’ють пальцями по клавіатурі, набираючи сенсаційну новину.

Після оголошення рішення українська делегація прямує до нідерландських адвокатів, які представляють інтереси України.

«Вітаю вас! Я дуже радий за вас. Я дуже радий за Україну», — сказав нідерландський адвокат Герт-Ян ван ден Берг, який представляє інтереси нашої сторони.

Зі свого боку, заступниця міністра юстиції України Валерія Коломієць наголосила, що це рішення важливе для України не лише з юридичної точки зору, а ще й тому, що вкотре доводить: цивілізований світ бачить окупацію Криму. «Нас дуже втішило це рішення, оскільки фактично Апеляційний суд Амстердама визнав, що до нас буде повертатися колекція «скіфського золота» через те, що це саме українське історичне надбання», — сказала В. Коломієць у коментарі журналістам.

За словами заступниці міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Катерини Чуєвої, у Національному музеї історії України є всі належні умови для зберігання «скіфського золота». «Ми з нетерпінням чекатимемо на повернення цінностей в Україну. Ми маємо визначений музей, куди вони мають повернутися. Як тимчасове рішення — Національний музей історії України, до того, як Крим буде деокуповано. І лише після того зможемо говорити про повернення цих цінностей до Криму», — підкреслила вона.

Після колективного фото українська делегація почала аплодувати рішенню Апеляційного суду. У цей момент адвокат кримських музеїв Роб Мейєр потиснув руку нідерландському колезі, який представляє інтереси України, адвокату Герту-Ян ван ден Бергу, тим самим гідно прийнявши поразку у багаторічній юридичній баталії. На обличчях представників кримських музеїв читалося розчарування.

Варто зазначити, що чотири кримських музеї — Центральний музей Тавриди, Керченський історико-культурний заповідник, Бахчисарайський історико-культурний заповідник і Національний заповідник «Херсонес Таврійський» — тепер мають право звернутися до Верховного суду в Нідерландах, щоб оскаржити рішення Апеляційного суду в Амстердамі.

«Якщо рішення не буде оскаржене, експонати вирушать до України. Вони поїдуть до України, якщо не буде звернення до Верховного суду Нідерландів. Але це вирішуватимуть клієнти», — сказав у коментарі журналістам адвокат кримських музеїв Роб Мейєр.

На оскарження цього рішення у кримських музеїв є три місяці. Отже, процес може затягтися ще на кілька років, перш ніж буде винесено остаточне рішення у цій справі.

«Ці експонати мають бути повернені Україні як частина державного музейного фонду. Водночас, ми знаємо, що є три місяці на оскарження цього рішення. Тож нам потрібно почекати ці три місяці. Однак рішення на користь України було підтримано двома інстанціями. У протилежної сторони шанси виграти у суді третьої інстанції — майже нульові», — зазначила у коментарі «Укрінформу» директорка департаменту міжнародних спорів Міністерства юстиції Анна Тищенко.

Натомість Україна має великі шанси на перемогу у Верховному суді Нідерландів. «Рішення апеля-ційного суду є великою перемогою України з огляду на процес в апеляції та ті труднощі, з якими ми зіткнулися. Наразі ми досягли позитивних результатів і в апеляційній інстанції, що дає нам досить великі шанси на перемогу у Верховному суді, у разі подання касаційної скарги кримськими музеями, що з великою ймовірністю буде зроблено», — зазначив адвокат Андрій Карнаухов, партнер адвокатського об’-єднання «Сергій Козьяков та Партнери», що разом із нідерландською юридичною компанією Bergh Stoop & Sanders захищають інтереси держави Україна у справі «скіфського золота».

За його словами, нідерландське процесуальне законодавство доволі ліберальне щодо учасників процесів. Тож не виключено, що справа розглядатиметься десь один-три роки.

«Після остаточного рішення Верховного суду Нідерландів у Гаазі музей Алларда Пірсона з чистою совістю зможе передати музейні колекції тій стороні, яка одержала фінальну перемогу», — підкреслив Андрій Пилипенко, адвокат АО «Сергій Козьяков та Партнери».

Він також зазначив, що Апеляційний суд Амстердама, на відміну від суду першої інстанції, пішов шляхом прямого застосування українського права, і наголосив, зо-крема, на тому, що згідно з україн-ськими положеннями про музейний фонд, саме Україна через Міністерство культури та інформаційної політики має право та розпоряджається державною частиною музейного фонду України, до якої належить спірна колекція.

«У свою чергу наказ №292 Мінкульту від 2014 року про передачу спірних музейних колекцій до Києва до моменту стабілізації ситуації в окупованому Криму є реалізацією волі України, є дійсним і підлягає виконанню», — наголосив А. Пилипенко.

А поки триватимуть судові баталії, близько 500 експонатів і надалі зберігатимуться у сховищі музею Алларда Пірсона.

Ірина ДРАБОК
м. Гаага


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.