АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Борщ – наш: український борщ став світовою спадщиною


2-07-2022, 11:00 |

1 липня ЮНЕСКО внесла український борщ до Списку нематеріальної культурної спадщини. Відповідне рішення ухвалили на 5-му позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини. 

 Про це повідомив Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України.

Чому така новина важлива для нас саме зараз? Насправді робота по наданню цього статусу для всесвітньовідомої страви йшла вже декілька років.

 

Справа в тому, що Росія розгорнула справжню війну за борщ. Так, в англомовних меню російських ресторанів цю страву називали «російським супом».

В квітні 2021 року на платформі Google Arts & Culture, вийшла стаття яку написали за підтримки Федерального агентства РФ з туризму, де борщ внесли в десятку кращих російських страв. А в 2020 роцi російське МЗС написало у Twitter: «Вічна класика, #борщ – одна з найвідоміших і найулюбленіших російських #страв і символ національної кухні». Нещодавна очільниця російського МЗС Марія Захарова наголосила, що борщ це символ українського «екстремізму та націоналізму».

Тож захистити страву від посягань сусідньої країни стало справою честі для українських істориків та кухарів.

Так, в Україні були створені ініціативи, що популяризували борщ та вивчали його місце в культурі. Відомі шефи вивчали та відтворювали старовинні техніки приготування борщу. А в липні минулого року борщ навіть запустили у ближній космос.

«Одесская жизнь» також не залишилась в стороні від цього процесу. Минулого року наше видання провело конкурс «Борща охота», де читачі обирали найкращі рецепти борщу серед надісланих до нас варіантів із різних куточків України.

З переможцями конкурсу та іншими рецептами ви можете ознайомитись тут.

Почитати про те яким був і яким став одеський борщ можна тут.

Також ми розповіли рецепт улюбленого борща Тараса Шевченка із карасями.

Юлія Сущенко


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.