АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Зерновий коридор: 60 чи 90 днів


17-03-2023, 13:00 |

Для України принциповою задачею є продовження роботи зернового коридору задля запобігання голоду в світі. Питання кількості днів вирішуватиметься за столом переговорів.

 

Про це під час спільного брифінгу міністрів оборони України та Нідерландів в медіацентрі «Україна — Одеса» розповів міністр оборони України Олексій Резніков.

«Ключовою цінністю є нагодувати людей, які живуть в Африці, Азії, в яких може бути голод. А вже питання — 60 днів, чи 90 — це питання процесу «торгів» за столом перемовин. Тому, мені здається, принципово, щоб зернова угода не припинялася»,

— заявив Резніков.

Міністр оборони України нагадав, що росія вже намагалася декілька разів зірвати зернову угоду. Ці провокації не увінчалися успіхом, тому що є принципова позиція й генерального секретаря ООН, й президента Туреччини Ердогана, які є партнерами України в цій зерновій угоді.

Як повідомляв «Укрінформ», з 6-го по 12 березня 2023 року через морські порти Одеської області експортували 654 тис. тонн агропромислової продукції, що на 36% менше, ніж за попередній тиждень.

Крім того, Україна до 2025 року отримає від королівства Нідерланди два тральщики типу Alkmaar для розмінування акваторії Чорного моря, розповіла міністр оборони Нідердандів Кайса Оллонґрен, передає Укрінформ.
«Ми розуміємо стратегічну та економічну важливість гаваней в Одесі для того, щоб експортувати їжу. Для захисту морського простору Нідерланди нададуть Україні два мінні тральщики типу Alkmaar. Питання розмінування Чорного моря не вирішиться разом із завершенням війни, саме тому ці тральщики – внесок в майбутнє ЗСУ України»,

– заявила пані Оллонґрен.

 

За словами міністра, Україна отримає ці кораблі до 2025 року.

Міністр оборони України Олексій Резніков зазначив, що таку часову політику зумовлюють три фактори.

По-перше, потрібен час для підготовки екіпажу для служби на тральщиках. «Це складні системи, тож військові повинні вміти ними користуватися», – підкреслив Резніков. По-друге це те, що за конвенцією Монтре під час війни неможливий прохід військових кораблів через Босфор. По-третє – розмінування Чорного моря є небезпечним до тих пір, доки в Україні триває війна і немає побудованої архітектури безпеки в Європі.

«Я впевнений, що наші військові швидко опанують цих «мисливців за мінами», тож, можливо, буде наближення цього терміну»,

– додав Резніков.

 

Оллонґрен також повідомила, що Нідерланди передадуть Україні мости та переправи М-3 та системи РЛС.

«Ми продовжимо нашу непохитну підтримку України, ми не дозволимо росії «вийти сухою із води» з цієї жорстокої війни, і ми боротимемося за вільне демократичне майбутнє України та всієї Європи»,

– підсумувала міністр.


Газета: Вечерняя Одесса
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.