АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 ВІД ОБЛЕНЕРГО ДО «РОЗУМНИХ» МЕРЕЖ


7-12-2019, 19:00 |

Впровадження у 2020—2021 роках «розумних мереж», геоінформаційної системи та автоматизація диспетчерського управління дозволять оперативніше ліквідовувати аварії й забезпечувати жителів Одеси та Одеської області надійним електропостачанням, запевнив генеральний директор «Одесаобленерго» Олександр Фоменко.

Як відомо, у травні нинішнього року «Одесаобленерго» стала частиною енергетичного холдингу ДТЕК. Вивчивши специфі-ку регіону і технічний стан його електричних мереж, ДТЕК «Мережі» представив план модернізації і розвитку енергетичної інфраструктури Одещини. Основні наголоси зроблені на впровадженні технологій «розумних мереж» для підвищення якості електропостачання, а також цифровізації послуг та якісній зміні клієнтського сервісу.

«Сьогодні дуже швидкими темпами зростає попит на якісну й надійну електроенергію, як з боку бізнесу, нової житлової забудови, так і від жителів регіону. Люди переходять на потужнішу побутову техніку, електроопалення, купують електрокари. Електричні мережі повинні витримувати нові навантаження, відповідати запитам сучасного клієнта. Наша головна мета — модернізувати й автоматизувати енергетичну інфраструктуру Одеси та області, забезпечити їх надійним електропостачанням», — зазначив під час презентації Олександр Фоменко.

Велика зношеність ліній електропередач і підстанцій (68% та 88% відповідно), низька автоматизація і диспетчеризація призвели до того, що за підсумками 2018 року Одеська область має один з найгірших показників за якістю електропостачання в Україні.

«Зараз тільки на пошук місця аварій іде від чотирьох до шести годин. Ми ж прагнемо до 2025 року знизити час на ліквідацію аварій до двох-чотирьох годин. Для цього необхідно оновити й автоматизувати мережі. Наприклад, автоматизована система диспетчерського управління мережами дозволить нам оперативніше знаходити місце ушкодження, перемикати аварійні ділянки і контролювати електромережі в режимі реального часу», — пояснив гендиректор «Одесаобленерго».

Серед інших технологій, які впроваджує компанія, — система SCADA (глибока автоматизація об’єктів з використанням операційно-диспетчерського управління) та геоінформаційна система (ГІС), що дозволить швидко знаходити й усувати місця аварій. Крім того, ГІС дасть можливість жителям оперативно отримувати інформацію про причини відключення. На даний момент ця система впроваджена на 91%. У ГІС уже внесені всі високовольтні об’є-кти: розподільчі та трансформаторні підстанції, повітряні лінії 110, 35, 10, 0,4 кВ. Наступний етап — внесення даних про кабельні лінії, цей важливий процес планується завершити до 2021 року.

Інший важливий напрямок модернізації та розвитку «Одесаобленерго» — впровадження сучасного клієнтського сервісу. До кінця 2020 року, запевняють у компанії, 90% послуг стануть доступними онлайн, у тому числі й послуга приєднання до електромереж. Клієнтам запропонують зручний мобільний додаток, чат-боти і клієнтський портал із широким функціоналом.

«Наше завдання — максимально знизити необхідність особистих візитів до центрів обслуговування клієнтів. 90% усіх послуг «Одесаобленерго» переведемо в онлайн: замовлення послуг з установлення та обслуговування лічильника, передачу показників і, головне, підключення до мереж», — запевнив Олександр Фоменко.

Упродовж наступного року компанія поетапно запускатиме послугу приєднання до мереж онлайн у всіх районах області, без черг і посередників. Жителі Одещини зможуть дистанційно подати документи, оплатити й отримати послугу. «Можливість оформити підключення до мереж онлайн не тільки заощадить час наших клієнтів, а й мінімізує людський фактор, що зробить систему прозорішою», — зауважив очільник «Одесаобленерго».

Підхід до виконання приєднань змінився вже в другому півріччі 2019-го: компанія знизила кількість прострочених заявок із 169 на початку року до 5 станом на листопад і планує й надалі зберігати позитивну динаміку у виконанні термінів приєднань.

Із жовтня «Одесаобленерго» впровадила спрощену процедуру подачі документів на стандартні приєднання в центрах обслуговування клієнтів. Раніше, щоб приєднати будинок до мереж, клієнтові потрібно було щонайменше чотири рази відвідати РЕМ. Сьогодні досить прийти двічі: для подання документів і для підписання договору на розподіл електроенергії. Решту процедур за клієнта виконує закріплений за ним менеджер.

Спрощена процедура вже діє у зоні обслуговування десяти РЕМ області: Ізмаїльського, Біляївського, Лиманського, Чорноморського, Іванівського, Роздільнянського, Овідіопольського та міських РЕМів Одеси. За півтора місяця роботи проєкту за новою схемою «Одесаобленерго» прийняла 387 заявок і видала 229 технічних умов. В інших районах процедура запрацює на початку 2020-го.

У компанії також іде робота над розширенням функціоналу мобільного додатку та особистого кабінету. «Зараз клієнти можуть тільки передавати показники онлайн. Наступного ж року у споживачів з’явиться можливість самостійно планувати дату і час візиту фахівця, замовити перевірку, ремонт, установку, параметризацію та опломбування лічильників», — розповіла керівник департаменту з клієнтського сервісу Одесаобленерго Анастасія Наугольнікова. Вона додала, що компанія має намір знизити до 2025 року тривалість очікування відповіді оператора кол-центру із 64 до 30 секунд.

У планах ДТЕК «Мережі» відкрити у 2020-у три сучасних центри обслуговування клієнтів у північній, південній та центральній частинах Одеси. Перший, на вулиці Семена Палія, з’явиться уже в січні.

Слід нагадати, що після реформи ринку електроенергії в січні 2019 року, «Одесаобленерго» виконує функції оператора системи розподілу — відповідає за якість і надійність електропостачання, управляє системою розподілу, експлуатує й ремонтує енергооб’єкти, приєднує споживачів до мереж і не веде фінансових розрахунків зі споживачами за електроенергію.

Михайло ГРЕЧАНИЙ.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.