АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 МУЧИТЕЛЬ НА ЙМЕННЯ АРТРИТ


27-01-2020, 15:00 |

Деякі болячки найбільше нагадують про себе холодної пори. Серед них й артрит, а також інші недуги суглобів. Інфекційний артрит може виникнути як ускладнення простудного захворювання — ангіни чи грипу. Запалення суглобів, застерігають медики, може бути і відповіддю на переохолодження або невдале падіння в ожеледицю. Одне слово, причин предостатньо. А як діяти, якщо хвороба все таки наздогнала? Про це — розмова з лікарем-ревматологом Георгієм ГУЛЬКОМ.

— Болі в суглобах істотно погіршують якість життя, але це ще й серйозний сигнал про те, що там відбуваються запальні та руйнівні процеси. Їх наслідком стає скутість рухів, деформації, а то й, за відсутності адекватного лікування, інвалідність. Артрит — недуга, що вражає не тільки літніх, а й, буває, дітей (ювенільний артрит). Людям доводиться працювати і жити, постійно перемагаючи біль.

— Георгію Васильовичу, то як же розпізнати цю хворобу?

— Щоб зрозуміти, що таке артрит, слід знати конструкцію суглобів. Так-от, вони складаються із сполучених скелетних кісток, між якими є щілина. Зверху їх закриває синовіальна оболонка, суглобова сумка. Коли розвивається захворювання, спочатку страждає синовіальна оболонка, а відтак і зосереджені в ній крово- й лімфосудини, а також нервові закінчення. Через це знижується природне виробництво суглобової змазки, що живить хрящ та надходження інших необхідних корисних речовин. Захворювання супроводжується суглобовими болями, спричиненими запаленням тканин.

— Які основні симптоми артриту?

— Це — припухлість, сильна чутливість і хворобливі відчуття при торканні, ниючий чи гострий біль у стані спокою або при русі (залежно від типу захворювання), обмеження рухливості у суглобі. А ще — характерна скутість, особливо вранці або після тривалого нерухомого положення, яка пояснюється тим, що за цей час розвивається набряк.

— Звідки він, артрит, береться?

— Перш ніж підібрати способи лікування артриту, фахівцеві важливо правильно встановити причину його виникнення. Нею можуть стати аутоімунні захворювання — процеси, при яких захисні імунні клітини приймають власні клітини за чужорідні і вбивають їх. Природа цієї недуги для медиків наразі невідома. Інфекційні процеси — місцеві або загальні: кліщовий бореліоз, туберкульоз, бруцельоз та інші. Причиною розвитку недуги можуть бути вірусні захворювання, наприклад, гепатит, обмінні порушення, зокрема гемохроматоз, подагра, або неінфекційні хвороби, як-от червоний вовчак, псоріаз.

— Які ж фактори ризику розвитку цієї недуги?

— Захворювання інфекційного чи неінфекційного характеру, як правило, є лише «спусковим гачком». Основна причина артриту і подальшого артрозу криється в тому, що в суглобі накопичуються загиблі клітини. Вони не встигають видалятися, а утворення нових — недостатнє для нормального функціонування суглоба.

Провокатором цього може стати гіподинамія: через пасивний спосіб життя у тканинах починаються застійні процеси, сповільнюється крово- та лімфообіг, погіршується живлення хряща, здорові клітини гинуть і суглоб руйнується.

До артриту призводить також ожиріння, оскільки надмірна вага збільшує навантаження на суглоби нижніх кінцівок, починається їх деформація. До того ж через жировий прошарок погіршується приплив крові. Як показали дослідження, при зменшенні ваги на 1 кг, навантаження під час руху на суглоби (колінні й тазостегнові) знижується на 4 кг (на кожен).

Провокують артрит і захворювання хребта, бо при грижах міжхребцевих дисків, остеохондрозі ускладнюється передача нервових імпульсів через спинний мозок до м’язів. Відтак припиняється їх злагоджена робота, і вони перестають виконувати свої амортизуючі функції під час ходьби, бігу, спускання чи піднімання сходами.

— Чи можна попередити артрит?

— Щоб згодом уникнути тривалого й не безболісного лікування, яке включає ін’єкції та інші неприємні процедури, важлива профілактика артриту ще в молодому віці. Це, насамперед, правильне харчування — збалансований раціон, у якому є поліненасичені жирні кислоти, кальцій, овочі, фрукти. Слід знизити вживання цукру, легко засвоюваних вуглеводів, відмовитися від солодких газованих напоїв. Необхідно також стежити за вагою, щоб не прискорювати зношення суглобів. Допоможуть уникнути артриту й регулярні заняття спортом: вправи зі зміцнення «м’язового корсету» дозволяють зменшити навантаження на суглоби.

— А що робити тим, хто вже нажив ту біду? Як побороти артрит?

— Сучасна медицина має в арсеналі різноманітні методи лікування артриту, що включають застосування медикаментів, фізіотерапію, лікувальну фізкультуру (ЛФК) і в запущених випадках — протезування.

Медикаментозне лікування полягає у застосуванні різних лікарських засобів. Скажімо, завдання нестероїдних протизапальних препаратів — купірувати біль і зменшити запалення. Ці ліки полегшують стан, але не сприяють очищенню тканин від загиблих клітин. Стероїдні препарати — ін’єкції гормонів у суглоб — призначають при сильному болеві, який не здатні усунути нестероїдні препарати. Ці засоби істотно знижують запалення, та оскільки вони послаблюють імунітет, то сповільнюється виведення загиблих клітин. Цитостатики — протипухлинні засоби — зупиняють ріст, розвиток і поділ клітин. Вони потрібні, зокрема, при ревматоїдному артриті — для зниження кількості антитіл, які вбивають власні клітини.

Одним з найефективніших методів лікування визнана ЛФК. Корисні аеробні тренування, лікувальна гімнастика, плавання. Вони сприяють посиленню кровотоку, допомагають нормалізувати рухливість суглобів, стимулюють очищення від старих клітин і відновлення тканин. Оскільки задіюються м’язи й покращується активність їх волокон, то створюється енергія біологічної мікровібрації, яка потрібна для транспортування поживних речовин та клітинних обмінних процесів. Рівень мікровібрації, необхідний для очищення й живлення тканин, досягається тільки при напрузі м’язів. Тому заняття лікувальною фізкультурою — ефективний спосіб подолати артрит.

Розмову вів
Ярослав ШЛАПАК.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.