АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 НЕХАЙ СТРАХ НЕ ЗАТУМАНЮЄ НАШІ РОЗУМ І СОВІСТЬ


25-02-2020, 18:00 |

Багато хто з нас, а певно, що й більшість, у тяжку хвилину звертається до Всевишнього з проханням про захист і допомогу. А найчастіше, вочевидь, просимо про зцілення, про здоров’я. Своє, близьких, друзів, знайомих.

У ці дні у щирих молитвах до Господа звертаються і ті, хто волею долі опинився в ураженому новою недугою китайському місті Уханю, і ті, хто чекав (чи ще чекає, бо ж не всіх забрав літак) повернення рідних додому. Молімося ж разом з ними. Про те, щоб усі наші співвітчизники були здоровими, а ті, хто захворів, якомога швидше одужали і так само як найскоріше потрапили в наші обійми. Будьмо милосердними. Як учить нас Святе Письмо. Як наставляють духовні пастирі.

У день прибуття літака з Уханю Православна церква України закликала українців не проявляти агресію до евакуйованих з Китаю наших співвітчизників і громадян інших країн.

«Хоча медичними службами засвідчується, що серед тих, хто повернувся, нема хворих, і необхідність проходження карантину є додатковим та необхідним заходом безпеки — страх і відчуження підштовхують людей до несприйняття. Церква не може відповідати за медичну сторону питання, яка перебуває у компетенції спеціалістів та регулюється державою. Але ми зобов’язані вказати на моральну сторону виклику, з яким зіткнулося наше суспільство», — йдеться у повідомленні ПЦУ на Facebook.

Священнослужителі закликали українців до милосердя і зауважили, що кожен «має зрозуміти, як нам ставитися до тих, кого евакуюють з Китаю — так само, як би ми хотіли, щоби поставилися до нас, якщо б ми опинилися на їхньому місці».

«Отже, нехай страх перед хворобою не затуманює наші розум і совість, нашу людяність! Не забуваймо слова Писання: «Хто каже: «Я люблю Бога», а брата свого ненавидить, той говорить неправду: бо той, хто не любить брата свого, якого бачить, як може любити Бога, Якого не бачить?» (1 Ін. 4: 20). Нехай Господь дасть усім нам як суспільству мудрість та витримку, збереже від пошесті згубної хвороби та від згубної ненависті й відчуження», — закликали у ПЦУ.

З приводу реакції людей щодо евакуації українців з Уханю, охопленого епідемією коронавірусу, звернувся до громадськості глава Української греко-католицької церкви Святослав.

«Мені дуже боляче чути про спротив громадян України щодо повернення наших співвітчизників, які опинилися в зоні небезпеки сучасного коронавірусу в Китаї. Така реакція людей є зовсім не християнською, — зазначив блаженніший. — Можна зрозуміти, що людьми керує страх бути інфікованими, бо сучасні засоби безпеки, які пропонує медична система України, є ненадійними. Для того щоб перебороти страх, бракує відчуття людяності й чесноти християнської любові до ближнього. Не таким небезпечним є коронавірус, як вірус ненависті й зневаги до людини. Якщо коронавірус можна побороти різними медичними засобами, то від вірусу ненависті нас може захистити лише сила любові».

У своєму зверненні предстоятель УГКЦ закликав органи державної влади забезпечити українську громадськість і тих, хто повертається з Китаю, усіма необхідними засобами безпеки, а «всіх людей, які називають себе християнами, утриматися від усякого виміру ненависті та не чинити перешкод для повернення до своїх домівок синів і дочок України».

В Українській православній церкві, яка є частиною Російської православної церкви (Московського патріархату), виступили зі схожою заявою. Як сказав керуючий справами УПЦ (МП), її митрополит у Борисполі і Броварах Антоній, «будь-який вірус можна вилікувати — у стократ складніше вилікувати розділення, що запанувало в людських серцях».

Говорячи про українців, евакуйованих із Китаю, він наголосив: «Хіба це не наші брати та сестри? Хіба вони не потребують нашої підтримки і розуміння? Хіба не кожен із нас міг опинитись на їхньому місці? І хіба правильно використовувати їхні складні обставини для зведення політичних рахунків?».

Про готовність прийняти всіх евакуйованих з Уханю і розмістити їх у своєму оздоровчому центрі заявив того ж дня головний рабин України Моше Реувен Асман.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.