АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 UNIV.E.R-U: УНІВЕРСИТЕТИ ПРИКОРДОННОГО СПІВРОБІТНИЦТВА


7-03-2020, 18:00 |

У прес-центрі «Paritet» відбулася прес-конференція, присвячена старту проєкту «Освітній університет румунсько-українського прикордонного співробітництва — UNIV.E.R-U», який допоможе українським викладачам, науковцям та студентам працювати або навчатися за кордоном.

На запитання присутніх відповідали менеджер проєкту і керівник інноваційного центру «ПОЛІН» Михайло Лебідь та PR-експертка Анастасія Городніченко.

Проєкт, що стартував із січня 2020 року, впроваджується за партнерства Сучавського університету імені Штефана чел Маре й Одеського національного політехнічного університету в рамках спільної операційної програми «Румунія—Україна 2014—2020». Спрямований він на території, розташовані на кордоні між Україною та Румунією, й фінансується Європейським Союзом, а також країнами, які беруть участь у програмі.

Головною метою проєкту є розвиток і вдосконалення системи вищої освіти України та Румунії. Основні завдання: формування умов для полі-пшення комунікації та співробітництва між провідними університетами прикордонних регіонів держав-сусідок, а також створення румунсько-української міжвишівської мережі для забезпечення стійкої співпраці у галузі освіти та науки. Науковці й викладачі двох країн зможуть обмінюватися досвідом, співпрацювати і навіть влаштуватися на роботу в університет, який є партнером.

Важливим аспектом «UNIV.E.R-U» є також орієнтація на залучення до отримання вищої освіти та надання додаткових можливостей студентам — представникам національних меншин. А конкретно — академічна мобільність і можливість здобути подвійний диплом. Це стосується насамперед українців у Румунії та молдован і румун в Україні, втім, як і всіх інших студентів, які виявлять таке бажання.

Що це означає?

У проєкті можуть взяти участь студенти різних ВНЗ, і в першу чергу Одеського національного політехнічного університету. Для цього треба обов’язково володіти англійською мовою. Тобто наші студенти мають змогу поїхати навчатися до Румунії, в університет Сучави, а студенти з Румунії — до Одеси, в ОНПУ. Програма передбачає різні варіанти тривалості такого навчання — впродовж одного чи кількох семестрів, а то й до кінця навчального періоду з отриманням подвійного диплома — свого університету та вишу-партнера.

Невдовзі студенти, викладачі та науковці зможуть звернутися до українсько-румунського центру співробітництва, що базуватиметься в Одеському політесі. «Такий центр буде створений як окремий підрозділ ОНПУ, який на постійній основі співпрацюватиме не тільки з університетом Сучави — надалі ми плануємо розвивати партнерство й з іншими вишами Румунії», — зазначив менеджер проєкту Михайло Лебідь.

А ще студенти й викладачі ОНПУ мають можливість безкоштовно вивчати румунську мову в лектораті, який почав діяти із жовтня минулого року та є першим в Одесі. Цей лекторат також створений у рамках програми «Румунія—Україна 2014—2020» і працює у приміщенні ОНПУ. Курс румунської мови читають викладачі університету імені Штефана чел Маре. Після закінчення цих курсів та підтвердження кваліфікації слухачі отримають сертифікат і зможуть брати участь у «UNIV.E.R-U», володіючи вже двома основними мовами цього проєкту — румунською та англійською.

Крім створення лекторату та міжнародного центру співробітництва, в рамках програми передбачено також проведення літньої та зимової шкіл для студентів України й Румунії, загальною кількістю 120 осіб. Заняття проходитимуть у канікулярний період.

Таке співробітництво України та Румунії у галузі вищої освіти покликане побудувати у цьому багатонаціональному регіоні Європи зони добросусідства, взаємоповаги та партнерства, передусім серед викладачів, наукових працівників й обов’язково студентів, а також зробити можливим їхню академічну мобільність у рамках партнерства університетів. Важливим завданням ініціативи є також адаптація навчального курсу із транскордонного співробітництва в Одеському національному політехнічному університеті.

Орина КУЧЕРЕНКО,
студентка факультету журналістики
ОНУ ім. І.І. Мечникова.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.