АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 ДЕ НАРОДЖУЮТЬСЯ ПАПІР І КНИЖКИ...


18-03-2020, 12:00 |

Харківщина — земля з багатою історією, оповита легендами, увічнена в переказах. У рамках престуру, організованого тамтешнім пресклубом, ми, журналісти з різних областей України, вирушаємо до старовинного містечка Змієва, що на березі Сіверського Дінця. Подейкують, що саме тут, у густих лісах та непрохідних болотах, які оточували це поселення, жив казковий багатоголовий Змій Горинич…

Сьогодні Зміїв знаменитий, передусім, унікальною паперовою фабрикою, якій, до речі, вже 127 років. Незважаючи на поважний вік, це — сучасне, екологічне і креативне підприємство, що виробляє широкий асортимент паперу: крафт-папір, обгортковий і пакувальний, а також писальний, газетний, газетно-офсетний. Тут працюють понад 200 осіб, для яких виробництво паперу — це не лише робота, а й спосіб життя.

Зміївська паперова фабрика — єдине в Україні підприємство, де переробляють упаковку тетрапак. Це дуже важливо для довкілля, оскільки, потрапивши на сміттєзвалище, коробка від соку чи молока, яка містить папір, поліетилен та фольгу, розкладається сотні років. Відтак переробка таких відходів запобігає забрудненню навколишнього середовища і, що не менш важливо, вирубуванню лісів.

Директор підприємства Юрій Калініченко (на знімку) розповідає:

— Тетрапак ми почали переробляти у 2008-у й щороку вдосконалюємо технологію. Нині щомісяця відвантажуємо близько тисячі тонн паперу з використаної упаковки. Папір з тетрапаку, із вторинної сировини, позитивно сприймають у високорозвинених країнах. Там споживачі віддають йому перевагу, розуміючи екологічну цінність.

Окрім паперу, з тетрапаку виготовляють також поліетиленову плівку і гранули для виробництва товарів народного господарства. Сировину постачають з усієї України.

— На жаль, сьогодні ми отримуємо сировини набагато менше, ніж можемо переробити. Морально українці вже готові сортувати сміття, потрібно лише налагодити систему сортування по всій країні, як у державах Європи, — зазначає Юрій Калініченко.

— Чи не зменшилося споживання паперу через те, що сьогодні інформація надходить до споживача більше в електронному вигляді? — запитуємо директора

— Ні, це помилкова думка. Насправді споживання паперу збільшилося. Сьогодні, коли у всьому світі приймають закони щодо заборони пластику, використання паперу лише зростає. Великий обсяг паперових товарів — це упаковка, рекламна продукція. Папір — це екологічна й надійна упаковка, це відновлювана, екологічно чиста сировина, з утилізацією якої нема проблем.

Одягаємо яскраві жилети задля дотримання техніки безпеки, і Юрій Анатолійович особисто проводить екскурсію фабрикою. Тут дивовижно поєднуються старовинні традиції й новітні технології. Переходимо із цеху до цеху, спостерігаючи весь цикл виробництва — від макулатури до готового продукту. Паперові відходи миються, перемелюються, варяться, очищуються… Зрештою, відбувається справжнє диво — з водяної маси з невеликою кількістю волокна випаровується вода і з-під преса виходить і скручується в рулон чистенький гладенький і такий потрібний людям папір.

Не секрет, що процес виробництва паперу потребує чимало енергії. Раніше на Зміївській фабриці для нагрівання води та її випаровування спалювали 200 тисяч кубічних метрів газу. Кілька років тому вирішили змінити ситуацію. Неподалік працює олійний завод, тож, добре пометикувавши і прорахувавши, встановили енергетичну установку, яка виробляє теплову енергію із соняшникового лушпиння. На подвір’ї височіє величезна споруда, заввишки з п’ятиповерховий будинок, а навколо неї — лушпиння. Ця велетенська піч «їсть» його і забезпечує енергією всю паперову фабрику.

Сповнені нових вражень повертаємося до Харкова, де на нас чекає зустріч з видавництвом «Ранок», частиною якого є Зміївська паперова фабрика.

Насправді «Ранок» — це компанія повного циклу, що включає виробництво паперу, різні друкарні, редакції, книжковий склад, книжкові магазини онлайн та мережу «Книголенд», приватну школу тощо. Одне з провідних і найпопулярніших видавництв України заснував у Харкові в 1997 році Віктор Круглов, який і нині його очолює. Ще будучи студентом університету, він почав свій бізнес з того, що надрукував посібник для вивчення англійської мови, який виявився дуже затребуваним. Так почалася історія «Ранку», сьогодні — великої корпорації, що об’єднує понад 2000 працівників. У каталозі книжок видавництва — 18000 примірників актуальної, ексклюзивної, цікавої літератури для читачів різного віку і з різними потребами, яку читають у багатьох країнах світу.

Нас зустрічає завідувачка інформаційного відділу Тамара Ластівка. Саме тут, у просторі, де так багато креативу, натхнення, народжуються книжки, зокрема й шкільні підручники. У цьому видавництво «Ранок» — абсолютний лідер. У 2016-у отримало гриф Міністерства освіти на 21 із 22 поданих на конкурс підручників. Тираж замовлення становив понад 1,5 мільйона книжок для 8-го класу.

У відділі навчальної книги працюють над тим, щоб видання були не лише цікавими, а й легкими на вагу — змінюють їх формат на зразок європейських. Сучасні шкільні підручники й посібники мають QR-код, на який можна навести смартфон і побачити їх відеоверсії. У відділі «Ранок-креатив» створюють навчальні розвиваючі ігри, конструктори і набори, які так полюбляє нинішня малеча. Перш ніж потрапити на полицю магазину, вони проходять чимало етапів: опрацювання, затвердження, експертизу, отримання дозволів. Розробники працюють над тим, щоб врахувати вік та зацікавлення дітей, навчити їх мислити нестандартно.

«Ранок» одним з перших в Україні запустив проєкт з продажу електронного контенту для навчальних закладів. Наразі тут виробляють електронні підручники, методичні посібники, навчальні диски, мультимедійні презентації та багато іншого. А ще — працюють над відеокнижками, які, без сумніву, стануть бестселерами.

«Ранок» — єдине в Україні видавництво, яке обладнало власний електронний логістичний центр для оперативної доставки продукції у будь-який куточок країни. Коли зайшли у приміщення цього центру, аж подих перехопило від велетенського простору, де на височенних полицях, заввишки з п’ятиповерховий будинок, книжки очікують на відправлення до споживача. Щоб покласти або дістати потрібний пакунок, працює спеці-альний кран. На упаковки нанесено штрих-коди, за якими працівники обирають потрібний пакет. Стелажі пронумеровані, всі секції — на обліку. Робота складу продумана і структурована настільки, що фура книжок завантажується за три хвилини. Безпосередньо у складі працює відділення «Нової пошти», яка доставляє замовлення по всій країні.

Вражені масштабами, технологіями та обсягами виробництва, ми з легким сумом залишаємо це надзвичайно «ранкове» підприємство — живе свідчення того, як мрії і творчість стають реальні-стю. Треба мріяти. Творити. Діяти. Дякуємо тобі, Харкове, за натхнення!

Ольга ФІЛІППОВА.

Одеса — Харків — Одеса.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.