АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 ІЗ ВИЛАМИ НА СВОЇХ


15-04-2020, 18:00 |

Якщо магазин — то найближчий, якщо прогулянка із собакою — то не далі 100 метрів від дому, якщо виходиш на вулицю — то тільки в масці, а також обов’язкове ретельне миття рук. За такими правилами сьогодні живе більшість людей в умовах максимальної самоізоляції через загрозу поширення коронавірусної інфекції. А дотримання простих правил, як відомо, рятує життя.

Кожен сподівається, що згубна зараза скоро відступить. Принаймні, медики нам дають оптимістичний прогноз на травень. А може, й раніше все почне стабілізуватися. Це залежить і від кожного з нас.

Водночас, у соціальних мережах заголосили панікери і підбурювачі, активізувалися астрологи та віщуни, даючи свої «прогнози» й «поради». Хтось десь ляпнув, що вірус долають імбир з лимоном, а також алое з медом і часником. Ціни на імбир, який раніше зсихався на полицях магазинів, стали захмарними, люди розгребли всі лимони і повисмикували з горщиків нещасні квітки.

От хто сьогодні практично щасливий, то це наша двірничка Надя. Всі, каже, стали такими культурними: на ходу не їдять, целофанок не кидають, майже не плюють під ноги, бо ж через одного ходять у масках. Якби ще й купки прибирали за своїми псами...

Якщо не іронізувати та не кепкувати самим над собою, то буде геть прісно. Страх і переживання, часто нами самими надумані, нищать імунітет. Він як ніколи сьогодні потребує захисту. Як індивідуальний імунітет, так і колективний.

Загроза поширення коронавірусу зберігається, відтак — не розслабляймося.

За повідомленням Центру громадського здоров’я МОЗ, на 9.00 ранку 8 квітня в Україні 1668 лабораторно підтверджених випадків COVID-19. Упродовж доби додалося 206 нових хворих.

На Одещині маємо 32 інфікованих.

Наразі в Одеській міській інфекційній лікарні, базовому протиепідемічному закладі області, є 19 апаратів ШВЛ (штучної вентиляції легень), з них 14 — експерт-класу.

Минулого тижня представники соціально відповідального бізнесу придбали для медичних закладів Одеси п’ять апаратів ШВЛ: по два — для міських клінічних лікарень №1 і №10 та один — для пологового будинку №2, який є базою для госпіталізації вагітних і породіль із респіраторними інфекціями. Там, про всяк випадок, завершується розведення кисню на 40 додаткових реанімаційних місць.

Рішенням обласного штабу громадяни, які повернулися з-за кордону (їх кількість не обнародувана) розміщені на базі санаторію ім. Пирогова на узбережжі Куяльницького лиману. Вони, запевняють посадовці, забезпечені всім необхідним для двох тижнів ізоляції. Дві групи відокремлені на різних поверхах. Жодних симптомів захворювання в них нема. За станом ізольованих осіб регулярно спостерігають медики.

З обласного бюджету розвитку за рахунок внесення відповідних змін до видаткової частини будуть виділені кошти на регіональну доплату медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров’я, які безпосередньо зайняті ліквідацією захворювань серед пацієнтів з ознаками коронавірусної інфекції. Відповідне рішення планують ухвалити сьогодні на позачерговій сесії обласної ради.

Дивує, що цього не зробили раніше, адже таке розпорядження Київ дав ще 1 квітня. Складається враження, що наша влада повзе слимаком услід за ситуацією, а не діє на випередження, як і годилося б.

Тримається сусідня Миколаївщина, де досі не виявлено жодного випадку коронавірусу, хоча сотні людей повернулися і продовжують добиратися додому з-за кордону. Як про мене, вберігають суворі обмеження, дотримання яких відстежує поліція.

Телефонувала знайомим, які розповіли про недавній випадок. Правоохоронці нагадували людям, що самоізоляція мусить тривати 14 днів з моменту перетину кордону. Попередила про це і двох місцевих парубків, які прибули зі Словенії. Але того ж вечора велосипедами ті поїхали в бар, де й були затримані. Кожен заплатив по 17 тисяч гривень штрафу. Практично віддали все, що заробили.

Одеська поліція нині просить місцеву владу заборонити на час карантину продаж алкогольних напоїв у вечірній час, щоб люди не швендяли по торгових точках поночі і не вчиняли, підігріті спиртним, неподобств.

Смішного і трагічного й так вистачає. Он у Тернополі, пишуть, дружина не пустила до хати чоловіка, який повернувся з Польщі. Його на два тижні прилаштували в лікарні.

Повернувся з Європи, то неодмінно заразний. Саме так вирішили і мешканці села Ракулове Балтського району, які напали на 28-річного місцевого парубка, що повернувся додому з Чехії. Відео вуличного «страйку» викладене в мережі. І хоча підозра на коронавірус у людини не підтвердилася, про що є відповідна довідка, односельчан це не переконало, і вони вимагають, щоб той подався світ заочі, бо бояться, що заразить усіх. Не ймуть віри вони і місцевому начальству, мовляв, якщо такі розумні, кажете, що він безпечний, то везіть його до себе додому.

А на Закарпатті земляки погрожували спалити хату жінці, яка заразила односельців коронавірусом, хоча сама перенесла хворобу легко, відтак не зважила за потрібне самоізолюватися на відповідний час.

Із вилами вийшли «зустрічати» земляків-заробітчан і румуни в одній із провінцій, про що розповіли ЗМІ.

До слова, мешканці півдня України бояться кризи більше, ніж заразного коронавируса. Так, 57% жителів Одеської, Миколаївської, Херсонської та Дніпропетровської областей переживають через те, що можуть серйозно захворіти, підхопивши коронавірус, й аж 88% бояться затяжної економічної кризи. Такі дані опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг». Аналогічні настрої панують і в Україні загалом: захворіти бояться 58% опитаних, кризи — 87%.

Це й зрозуміло: за даними опитування, 69% жителів південного регіону повідомили, що їх заощаджень у разі чого вистачить лише на місяць, ще 14% вважають, що зможуть протриматися два місяці, 5% — три. Безбідно прожити без роботи і в умовах карантину півроку й довше сподіваються лише 6% респондентів. Якщо, звісно, не обманюють.

Погодьтеся, якби не ця біда з коронавірусом, яка застала ввесь світ зненацька, то варто було б провести якісь всепланетарні мобілізаційні навчання, щоб проаналізувати і виявити ті слабкі місця й моменти, що не дозволять у разі небезпеки врятуватися, а відтак — вижити цивілізації.

Усі ми живемо під Богом, і невідомо, в якій купі сміття завтра чи післязавтра щось загрозливе для людства заворушиться чи звідкись виповзе, або ж прилетить і звалиться нам на голову.

Ніна ЗАЛЕВСЬКА.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.