АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 ПЕНСІЇ – ІНДЕКСОВАНІ, СУБСИДІЇ – МОНЕТИЗОВАНІ


22-03-2019, 17:00 |

Із 4 березня розпочато виплати перерахованих пенсій і житлових субсидій у готівковій формі. Вперше пенсіонери, які мають право на субсидію, отримують одночасно дві виплати.

Особливості та правову основу цих виплат прокоментував начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області Олександр БУРЯЧЕНКО.

– Олександре Євгеновичу, в чому особливість березневої індексації пенсій?

– Із березня нинішнього року запроваджено автоматизовану індексацію пенсій з урахуванням інфляції та зростання заробітної плати в країні. Порядок її проведення затверджено постановою Кабінету Міністрів № 124 від 20.02.2019.

Пенсії, звісно, індексувалися й раніше. Але тоді індексували їх тільки непрацюючим пенсіонерам у випадку, якщо рівень інфляції в країні перевищував 3%. При цьому індексувалася лише частина пенсії в межах мінімальної.

Зараз механізм індексації змінено. Суть змін полягає в тому, що під час індексації враховуються три показники: оновлена середня заробітна плата, суми у 50% рівня інфляції та 50% від зростання середніх зарплат за 2018 рік, з яких було сплачено єдиний соціальний внесок.

Індексацію проведено на базі середньої заробітної плати, що враховується при обчисленні пенсії. Це середній показник заробітку за 2014 – 2016 роки, що становить 3764,40 грн. Із жовтня 2017-го, після ухвалення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо підвищення пенсій», яким і розпочато в країні пенсійну реформу, з урахуванням саме цього показника проведено осучаснення всіх раніше призначених пенсій.

Отже, у березні середню заробітну плату (3764,40 грн) збільшено на показник 1,17, розрахований як співвідношення 50 відсотків інфляції в 2018 році і 50 відсотків приросту заробітної плати.

Індексується частина пенсії, яка обчислена відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Жодні інші доплати до пенсій не підлягають індексації. Також не підлягають індексації пенсії, призначені на умовах «спеціальних законів», за винятком закону «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

У випадку, якщо розмір пенсії, обчислений на загальних умовах, після проведеної індексації виявився більшим за розмір пенсії, призначеної за нормами «спеціальних законів», в автоматичному режимі з 1 березня 2019-го таких осіб переведено на пенсію згідно із законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Надалі, у разі незгоди, особа може звернутися до

об’єднаного управління Пенсійного фонду із заявою про повернення на пенсію, яку отримувала до перерахунку.

Слід зазначити, що за однакових показників середньої заробітної плати та застосованого коефіцієнту індексації сума підвищення для кожного пенсіонера є різною. Збільшення пенсії залежить від індивідуальних коефіцієнтів страхового стажу та заробітку. Чим більше людина має страхового стажу та чим вищий заробіток отримувала, тим вагомішим буде підвищення пенсії.

У тому випадку, коли розмір підвищення в результаті перерахунку не досягає 100 гривень, встановлюється доплата до цієї суми.

У березні проіндексовано також пенсії особам з інвалідністю із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, призначені за законом «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». При обчисленні цих пенсій на сьогодні індиві-дуальний показник заробітної плати, отримуваної за роботу в зоні відчуження, збільшується на показник середньої заробітної плати 928,81 грн, який не змінювався з 2012 року, і саме його збільшено на коефіцієнт 1,17.

Крім цього, особам, які отримують пенсію відповідно до закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» в розмірі, що не перевищує мінімального розміру пенсії за віком, встановленого частиною другою статті 28 цього закону, а саме 1669,20 грн, і мають необхідний страховий стаж (для пенсій, призначених до 01.10.2011 – чоловіки 25 років, жінки – 20 років, після 01.10.2011 – чоловіки 35 років, жінки – 30 років) встановлюється одноразова доплата в розмірі прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, встановленого на 01.01.2019 та збільшеного на коефіцієнт 1,61, тобто 2410,17 грн. Виплату одноразової доплати буде проведено рівними частинами у березні та квітні поточного року.

– Як ці зміни позначилися на підвищенні розмі-ру пенсій громадян?

Із 1 березня підвищено розмір пенсії 459263 громадянам. Середній розмір підвищення з урахуванням одноразової доплати становить 612,10 грн.

Якщо розглянути статистику, то підвищення в розмірі 100 грн отримали 95556 осіб, від 100 до 400 грн – 123980, від 400 до 500 грн – 39468, від 500 до 700 грн – 38722, від 700 до 1000 грн – 20461, понад 1000 грн – 141076 осіб .

Одноразову доплату встановлено 127232 громадянам.

– Починаючи з березня деякі пенсіонери вперше разом з пенсіями отримають монетизовані субсидії. Механізм монетизації має втілюватися впродовж трьох етапів. У чому особливість одночасної виплати пенсій та субсидій на першому етапі – в найближчі місяці?

– Відповідно до постанови Кабінету Міністрів №1176 від 27.12.2018 розрахунки за комунальні послуги виплачуватимуться безпосередньо одержувачам субсидій готівкою.

Слід зазначити, що перелік осіб, яким виплачуються субсидії, та розмір субсидій формують органи соціального захисту населення. Кожному одержувачу субсидій «Укрпошта» на-дішле повідомлення про встановлений розмір субсидії в готівковій формі для оплати комунальних послуг. Виплата призначених коштів пенсіонерам здійснюється через Пенсійний фонд України. Тобто разом з пенсією людина отримає й субсидію. Тим, хто отримує пенсію в банківських установах, кошти будуть переказані на їхні особисті рахунки одночасно з пенсією, іншим – на рахунки підрозділів АТ «Укрпошта» для подальшої доставки безпосередньо громадянам.

Ще раз хочу зауважити, що виплата пенсій і субсидій провадитиметься одночасно із 4 по 25 число кожного місяця.

– Де можна отримати додаткову інформацію щодо права на субсидію?

– Передусім, зверну увагу на те, що для отримання монетизованих субсидій не потрібно надавати документи до територіальних управлінь Пенсійного фонду України, на яких покладено функцію їх виплати.

З питань же, пов’язаних з визначенням права на субсидію та її розміру, порядку оформлення, необхідно звертатися безпосередньо до органів соціального захисту.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.