АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 ПАНДЕМІЯ ПАНДЕМІЄЮ, А «СІ БРИЗ» — ЗА ПЛАНОМ


29-07-2020, 14:00 |

0 липня розпочалося українсько-американське навчання «Сі Бриз—2020», метою якого є підвищення рівня взаємосумісності підрозділів ВМС ЗС України, ВМС Сполучених Штатів Америки, держав-партнерів та постійно діючих морських груп НАТО під час виконання спільних завдань щодо сприяння безпеці в Чорноморському регіоні. Окрім України та США, у вишколі беруть участь Болгарія, Грузія, Іспанія, Румунія, Туреччина та Норвегія.

Задля запобігання розповсюдженню вірусної інфекції COVID-19 навчання проходитимуть упродовж семи днів у безконтактному форматі із залученням винятково морського та повітряного компонентів.

Аби убезпечити поширення пандемії, церемонія відкриття «Сі Бриз — 2020» пройшла у телефонному режимі. Командувач ВМС ЗС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа та командувач 6-го флоту ВМС США віце-адмірал Юджин Блек говорили про важливість таких навчань задля безпеки та стабільності у Чорноморському регіоні, про підвищення взаємосумісності між флотами держав-учасниць та держав-партнерів НАТО.

Олексій НЕЇЖПАПА:

— Дорогі друзі! Сьогодні в Північно-Західній частині Чорного моря стартує українсько-американське навчання «Сі Бриз — 2020». Із 1997-го воно є головним заходом підготовки військово-морських сил. Цьогорічне військово-морське навчання стане основою підвищення рівня взаємосумісності українського флоту з силами наших партнерів, удосконалення нашого вишколу, готовності до спільних дій за стандартами НАТО, а в підсумку — розвитку України як морської держави. В умовах світової пандемії, задля збереження здоров’я учасників, нині ми проводимо навчання у новому форматі, безконтактно. Максимальне застосування сучасних інформаційних технологій та відпрацювання широкого спектру завдань саме в морі, де наразі постають актуальні виклики і загрози системі міжнародної безпеки.

Ситуація в Чорному морі залишається напруженою. Росія ігнорує норми міжнародного морського права, прагне панування в Азово-Чорноморському регіоні, обмежує вільне судноплавство. Але в ХХІ столітті Світовий океан — це, перш за все, простір партнерства, свободи судноплавства, розвитку економіки, традицій морських товариств. Ми усвідомлюємо, що цей простір має бути надійно захищений. Тому головна мета «Сі Бризу» незмінна — забезпечення миру та безпеки в Чорноморському регіоні. І такою є наша спільна відповідь на агресивні дії Росії проти будь-якої іншої держави на морі.

Нас чекає наполеглива та цікава робота, успіх якої залежить від ефективності й відповідальності кожного учасника навчання. Я впевнений, що наш згуртований багатонаціональний екіпаж продемонструє високий вишкіл, вміння взаємодіяти з партнерами і виконувати разом сплановане завдання, а злагоджені дії сприятимуть зміцненню регіональної безпеки та стабільності на морі.

Успіху всім у спільних маневрах! Разом ми робимо дуже велику справу — ми захищаємо людей і наші цінності. Тому перемога обов’язково буде за нами!

Юджин БЛЕК:

— Вітаю! Я радий бути тут з вами віртуально! Хотів би бути присутнім особисто, але ваші здоров’я та безпека важливіші.

Насамперед вітаю вас, контр-адмірале Неїжпапо, з призначенням на посаду командувача Військово-Морських сил Збройних сил України. З нетерпінням чекаю зустрічі з вами та можливості відвідати вашу прекрасну країну. Дякую за гостинність під час навчань «Сі Бриз — 2020».

Цього року це вже 20-ті за рахунком навчання, в яких беруть участь дев’ять країн, 27 кораблів та 19 одиниць авіації, що працюють разом у Чорному морі зі спільною метою — підвищення безпеки в регіоні. Основна тема нинішніх навчань — «20 років дружби у Чорному морі». І я думаю, що насправді це підтверджує основну тезу: «Сі Бриз» згуртовує усіх від краю до краю Чорноморського регіону та покращує спроможності.

Чорне море — це життєво важливий водний шлях, який має вирішальне значення для морської торгівлі та стабільності в Європі. Тож коли хтось запитує, чому беруть участь не чорноморські країни, то це тому, що США, союзники по НАТО та країни-партнери визнають не лише важливість підтримання стабільного та процвітаючого Чорноморського регіону, а й важливість можливості безперебійної діяльності разом задля стримування агресії. Ми маємо багато чого зробити протягом наступного тижня. Навчання варіюються від морських оборонних операцій, протиповітряної оборони та протипідводночовнової оборони до боротьби за живучість, пошуку і порятунку. Я з нетерпінням чекаю на результати цих навчань. Робота в команді є критично важливою для нашого успіху, і я впевнений, що всі ми закінчимо ці вправи, досягнувши більшого рівня інтеграції та координації з усіма нашими чорноморськими союзниками та партнерами.

Цього року однією з основних цілей навчання є підготовка багатонаціональних сил до проведення операції з безпеки у кризовому регіоні із зосередженням зусиль на відпрацюванні дій у складі багатонаціональних тактичних груп, елементів ведення протичовнової, протикатерної та протиповітряної оборони, прибережних і річкових операцій, морських операцій з перехоплення, а також відпрацювання взаємодії морського й авіаційного компонентів. Загалом до складу багатонаціональних сил та засобів залучені понад два десятки кораблів, катерів і суден (серед них — американський ракетний есмінець USS Porter DDG 78) та близько 20 літаків і вертольотів держав-учасниць та держав-партнерів Північноатлантичного альянсу.

Керівництво українсько-американським вишколом здійснюватиметься спільно, шляхом дистанційної інтеграції штабів двох країн. «Сі Бриз—2020» проходить під орудою з української сторони — заступника командувача ВМС ЗС України капітана 1-го рангу Олексія Доскато, від американської — заступника командира з’єднання надводних кораблів «60» 6-го флоту ВМС США в Європі капітана 1-го рангу Кайла Ганта.

Довідково: Спільне українсько-американське навчання «Сі Бриз» бере початок з 1997 року, відповідно до меморандуму про взаєморозуміння та співробітництво у питаннях військових відносин між оборонними відомствами США та України, підписаного у 1993-у.

Початковою метою проведення серії навчань «Сі Бриз» було підвищення бойової готовності ВМС ЗС України. Проведення вишколу сприяє покращенню співпраці і координації між країнами Чорноморського регіону (окрім РФ) відпрацюванню спільних маневрів на морі та суходолі. Навчання серії «Сі Бриз» проводяться як з державами-членами НАТО, так і державами-партнерами.

Володимир ГЕНИК.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.