АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 НЕ РУБАЙ ТОПОЛЮ!..


28-11-2020, 19:00 |

Якщо хочете позбавити місто історичної пам’яті — позбавте його символів і легенд.

У старовинному районі Одеси, на подвір’ї за адресою Торгова, 17, упродовж двох століть росла канадська тополя. Вона мала статус пам’ятки природи й охоронялася державою ще з 1983 року. Заввишки була понад 15 метрів, а в обхваті — 658 сантиметрів. Усі гіди показували туристам цю тополю, яка вважається найтовстішою в Україні і яку називають «тополею кохання» або ж «пушкінською».

Одна з легенд розповідає, що її посадив саме Олександр Пушкін під вікнами красуні Амалії Різнич, дружини сербського купця Івана Різнича, яка проживала у цьому будинку. За іншою — що молодий Пушкін по гілках цього дерева залізав у вікно до своєї коханої.

Нині верхівку величного дерева спиляли, залишивши стовбур висотою п’ять метрів, а навколо дерева — купу обрізків та гілляччя.

Як пишуть у соцмережах очевидці, дерево пиляли впродовж чотирьох днів, з вівторка по п’ятницю минулого тижня. Працювала бригада альпіністів — а це досить дороге задоволення для того, хто замовив. І всі оті чотири дні за знищенням дерева спостерігали жителі будинку та працівники навколишніх офісів. Ніхто й не поцікавився, що ж насправді відбувається…

— Те, що ви бачите, — це не санітарна підрізування, а знищення дерева, — пише у Фейсбуці екоактивіст Владислав Бєлінський. — Тепер найбільше й овіяне легендами одеське дерево-пам’ятка через кілька років загине у муках...

У КП «Міськзелентрест» повідомили, що коронування проводилося без дозволу, відтак написали заяву до поліції з проханням знайти зловмисників і замовників цієї нечистої справи.

Фахівці департаменту екології та природних ресурсів Одеської обладержадміністрації вже побували на місці злочину, щоб встановити розмір збитку. Від цього залежатиме, яку справу порушать проти зловмисників — адміністративну чи карну.

Катерина Бакова, відповідальна за Карту дерев Одеси, КП « Міськзелентрест», зазначає:

— Насправді, збитку завдано нам усім, жителям міста, і ми сподіваємося, що зловмисників буде знайдено. Але канадська тополя — дуже сильне, живуче дерево, тож сподіваємося, що воно виживе й надалі тішитиме одеситів і туристів своєю красою. Таких дерев на обліку «Зелентресту» — 25 і ще частина — на обліку в Департаменті екології та природних ресурсів ОДА. Щоправда, перепис дерев дуже давно не проводився…

 До речі, охоронної таблички на скаліченому дереві не залишилося, хоча донедавна вона була. Перевірена одеська традиція: щоб вирішити «проблему» якоїсь історичної пам’ятки, досить просто зняти табличку.

Ольга ФІЛІППОВА.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.