АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 ОРНІТОЛОГІЧНІ ТУРБОТИ ОДЕСЬКИХ ЕНЕРГЕТИКІВ


22-12-2020, 17:00 |

Компанія «ДТЕК Одеські електромережі» упродовж року встановила в нашій області 26 платформ для гнізд лелек: дві влітку та 24 восени. Так енергетики убезпечують птахів від ураження струмом, а клієнтів — від аварійного відключення електропостачання.

«Встановлення платформ для гнізд лелек — це важливий природоохоронний та протиаварійний захід. ДТЕК як відповідальна та надійна компанія реалізує програму орнітологічної безпеки з 2013 року. Необхідність встановлення спеціальних конструкцій викликана тим, що лелеки дуже часто облаштовують свої гнізда на електроопорах. Такі домівки важать до 500 кг і створюють небезпеку як для пернатих, так і для стабільного режиму функціонування системи електропостачання. Цього року ми встановили 26 спеці-альних платформ. Найбільше — у Миколаївському, Татарбунарському та Окнянському ра-йонах», — розповів Олександр Фоменко, генеральний директор «ДТЕК Одеські електромережі».

Штучні платформи для гнізд — це міцні кошики з металевих прутів. Вони кріпляться до елект-роопори вище рівня електричних дротів. Така конструкція не дає важкому гнізду сповзти на лінії. Вона захищає гніздо від руйнування, птахів — від удару струмом, а лінії — від коротких замикань і позапланових відключень.

Наразі ДТЕК уже встановила 156 платформ для гнізд лелек на Дніпропетровщині, 12 — на Донеччині, 41 — на Київщині, 26 — на Одещині та 5 — у місті Києві. Наступного року енергетики планують встановити ще 122 платформи, 60 з яких — в Одеській області.

Тим часом у Лиманському районі на високовольтній лінії електропередачі класом напруги 110 кВ «Аджалик-Сичавка» енергетики активно встановлюють спеціальні світловідбиваючі маркери. Саме тут розташовуються ланд-шафтні заказники місцевого значення «Каїрівський», «Новомиколаївський», «Калинівський», загальнозоологічний заказник загальнодержавного значення «Петрівський», орнітологічні заказники місцевого значення «Тилігульський пересип» і загальнодержавного — «Коса Стрілка». Тут мешкає 236 видів птахів.

Світловідбиваючі маркери розроблені та виготовлені україн-ським виробником спеціально на замовлення «ДТЕК. Мережі». Це — електрообладнання, яке встановлюється на дроти лінії електропередачі та має мінімальну вагу, парусність, посилене кріплення, щоб витримати вітрове навантаження. Пристрій — яскраво-оранжевого кольору, для контрасту з нав-колишньою екосистемою. Рухомий елемент із спеціального пластика є стійким до впливу електричного струму та ультрафіолетового випромінювання. Він відбиває світло, обертається навколо дроту і робить його більш помітним для птахів. Це допоможе не тільки вберегти пернатих від загибелі, в тому числі — рідкісних і зникаючих, а й підвищити надійність електропостачання для клієнтів.

Місця встановлення маркерів енергетики визначають разом з орнітологами. Вони проводять обстеження територій та виявляють потенційно небезпечні для птахів ділянки ліній з урахуванням сезонної міграції та ореолом проживання пернатих відповідно до рекомендацій UNEP (програми ООН з охорони навколишнього середовища) та BirdLife International. До кінця нинішнього року на високовольтній лінії 110 кВ «Аджалик-Сичавка» енергетики планують встановити 1340 маркерів.

Як підкреслює очільник компанії, «ДТЕК Одеські електромережі» й надалі розширюватиме програму орнітологічної безпеки. Так, крім платформ для гнізд лелек і встановлення світловідбиваючих маркерів, наступного року енергетики почнуть вмонтовувати спеціальні кожухи на ізолятори та проводи.

«Встановлення світловідбиваючих маркерів — світова практика. Закріплені на повітряних високовольтних лініях, вони роблять їх видимими для птахів у польоті. Пернаті зможуть розгледіти перешкоду в темний час доби та безпечно її оминути», — пояснила Юлія Лукасевич, головний фахівець з охорони навколишнього середовища департаменту з охорони праці «ДТЕК Одеські електромережі».

Що ж до полімерних кожухів для ізоляторів та прилеглих проводів, то вони перешкоджають зіткненню птахів із деталями, які перебувають під напругою. Ці кожухи легкі, міцні, атмосферостійкі, термін їх експлуатації — до 40 років.

Як нагадує відділ з комунікацій «ДТЕК Одеські електромережі», підрозділ «ДТЕК. Мережі» отримав найвищу нагороду за екологічну політику, яку компанія системно втілює у своїй діяльності. Український «Еко-Оскар» екологи вручили за реалізацію проєкту у галузі збереження біорізноманіття — захист білих лелек від ураження електричним струмом.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.