АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 НА ЗАОЩАДЖЕНІ...


2-01-2021, 11:00 |

22 грудня оперативний штаб Міністерства охорони здоров’я України з вакцинокерованих інфекцій затвердив план імунізації населення проти COVID-19. Про це повідомили у Центрі громадського здоров’я України. Документ розробляли фахівці ЦГЗ спільно з експертами ВООЗ та ЮНІСЕФ.

За словами очільника ЦГЗ Ігоря Кузіна, планується впродовж 2021—2022 років вакцинувати проти COVID-19 щонайменше 50% населення (а це 20 мільйонів осіб). «Вакцинація проти COVID-19 в Україні буде добровільною для усіх груп населення та професійних груп ризику. Її проведення не заважатиме проведенню рутинної вакцинації відповідно до календаря щеплень, щоб не допустити зниження рівня вакцинації від інших хвороб», — пояснив пан Кузін.

У документі детально прописано цільові групи, логістичні маршрути, навчання медиків, комунікацію та розгортання мобільних бригад. План оновлюватимуть кожні два тижні, щоб він відповідав актуальній ситуації.

Українців, передбачається, вакцинуватимуть у чотири етапи:

січень-квітень 2021-го — люди з найвищим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, хто виконує критичні функції у боротьбі з пандемією;

квітень-червень 2021-го — люди із надзвичайно високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, хто надає медичні послуги;

червень-вересень 2021-го, а також вересень 2021-го — березень 2022-го — люди із високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, хто виконує функції з підтримки безпеки та життєдіяльності держави.

Вакцинація відбуватиметься на базі наявних пунктів щеплення мобільними бригадами з імунізації, а також у тимчасових центрах вакцинації.

Це лише плани, оскільки на даний час вакцини не маємо, як і грошей, щоб її десь купити. Кажуть, ніби наш президент дав завдання дипломатичній службі бодай у когось її випросити. Ніби хтось надбав зайвого і тільки того й чекає, щоб з нами поділитися.

Найімовірніше, якщо вакцину й роздобудуть, то половині населення країни безоплатно вона не дістанеться. Але ж, за результатами опитування, про що ми вже писали, більше половини українців і не збираються робити щеплень за умови, що за це доведеться платити гроші. Висновки робіть самі.

Ще більше налякати людей, аніж це вже зробили, не вдасться, хоча й намагаються. Так, вітчизняними ЗМІ поповзло, нібито новий штам коронавірусу, який швидко поширюється у Великобританії, має мутації, що провокують зараження у дітей на рівні з дорослими, що це відрізняє його від інших штамів та робить ще агресивнішим і небезпечнішим; що деякі вакцини вкрай небезпечні і загрожують молоді безпліддям та каліцтвом нащадків, відтак, мовляв, погоджуватися на вакцинацію вкрай проблематично; нібито тести, які нам хтось подарував, не дають вірного результату, що хтось на тому гарно заробляє і не більше...

Ми далеко не дикуни, страшилками нас із ніг не зіб’єш. І такої паніки, як в Америці чи нині у Великобританії, коли люди штурмують продовольчі магазини, виносячи звідти все, що вхопили, у нас не було і не буде. І ми з вами вціліємо. Тим більше, що медики стверджують: у нас у восьми із кожних десяти випадків заражень коронавірусом хвороба протікає або безсимптомно, або ж у легкій стадії.

Усе буде добре, та лише за умов, що ми всім миром включимо голови і виконуватимемо найелементарніші правила, за які не треба платити: одягатимемо захисні маски, часто і ретельно митимемо руки, уникатимемо скупчень людей і без зайвої необхідності не показуватимемо на вулицю носа. А ще — не всовуватимемо в себе без лікарського призначення жодних ліків, тим більше, антибіотиків, чи гарно розрекламованих по телевізору або в Інтернеті. Тільки лікар має право призначати належне лікування.

Новорічні й різдвяні застілля радять проводити сімейно, що правильно. Тим більше, не рекомендується їхати в такий непростий час кататися на лижах до Європи чи вигрівати боки на тропічних курортах. У нас вдома безпечніше. І не привезете звідти ще якоїсь зарази.

Національна академія наук України надала прогноз щодо ситуації з коронавірусом у країні в найближчі два тижні. Вчені прогнозують: щоденно фіксуватиметься близько 9 тисяч нових випадків інфікування. У певні ж дні добова кількість хворих зменшуватиметься до 4—5 тисяч. Про це йдеться на сайті НАНУ.

Складно і тривожно. Практично ми добираємося до мільйона заражених по всій країні. Й тільки на Одещині вже втратили через коронавірус майже тисячу людей.

Не так вправно, як уміємо (коли добряче припікає, то ми швидше за всіх біжимо!), але намагаємося протистояти вселенській біді, яка добряче погризла обласний бюджет і ще не відомо скільки витягне з нас здоров’я, нервів і коштів. Маю на увазі як громаду, так і кожну людину, яка йде до аптеки чи шукає грошей на ліки, думає, як прожити таку складну зиму.

Комісія з питань планування, бюджету і фінансів Одеської міської ради дала добро на виділення п’яти мільйонів гривень на ремонт призначених для пацієнтів з СOVID-19 приміщень у міських клінічних лікарнях №5 і 8. На ті ж цілі вже виділялися 10 мільйонів гривен, але виникла необхідність в додаткових коштах.

Крім того, на 18 мільйонів збільшені і розміри субвенції з обласного бюджету на приймальні відділення ковід-лікарень, а також на грошові компенсації по лінії соціального захисту.

У бюджеті на 2021 рік у спеці-альний резервний фонд планується спрямувати 100 мільйонів гривень, з чого можна було б покривати лише непередбачувані (!) витрати у зв’язку з епідемією, оскільки допоки невідомо, доки все триватиме.

Зрозуміло, що доведеться й надалі багато на чому заощаджувати.

Кожна ініціатива чи розумна дія на благо громади вітається. Так, під час другого пленарного засідання Одеської обласної ради VIII скликання, яке пройшло 18 грудня, голова Григорій Діденко вніс пропозицію зекономити з користю, зменшивши видатки на утримання облради та на деякі програмні заходи, а вивільнені кошти перенаправити на охорону здоров’я та забезпечення населення області засобами захисту від COVID-19.

«Придбання системи автоматичного ПЛР-тестування для лабораторії Одеського шкірно-венерологічного диспансеру обійдеться у 4 мільйони гривень. Ще 2,9 мільйона буде спрямовано на придбання інсуліну для хворих на діабет», — заявив Григорій Діденко.

Пропозиція знайшла підтримку серед депутатів, які, нагадаємо, під час першого пленарного засідання показали себе не з кращого боку, вчинивши між собою бійки. Запропоновані зміни внесено до обласної цільової програми «Доступна медицина на 2018-2020 роки».

Ніна ЗАЛЕВСЬКА.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.