АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 ЗАСКОЧИЛИ МОРОЗИ...


2-02-2021, 11:00 |

Цьогоріч зима на Одещині подивувала справжніми морозами, що почалися напередодні Водохреща і досягли свого піку на саме свято, перетнувши поділку у 18 градусів! Погода вирішила порадувати нас відчутними мінусами. Та ще й сніжок випав. У такі дні після прогулянки хочеться прийти до теплої хати й зігрітися гарячим борщем, випити духмяного чаю.

А як же ті, хто живе просто неба? Як переносять морози птахи, вуличні тварини? А як безхатькам?

МОРОЗ І ПЕРНАТІ

Від суттєвого зниження температури і снігу потерпають насамперед птахи, яким стає важче здобувати їжу, і вони можуть загинути від холоду та голоду. Поблизу «Траси здоров’я» — зграї голодних горобчиків і голубів, які чекають на людей у надії, що ті принесуть їм поїсти.

У зоні особливого ризику — лелеки і лебеді, які через глобальне потепління перестали відлітати у вирій.

Із різних районів області приходять повідомлення про лебедів, що потерпають у скутих кригою водоймах.

«У селі Болгарка на Хаджибейському лимані десь 15 лебедів примерзли до льоду. Без човна не обійтися», — повідомляла у Фейсбуці Марія Орлова.

Тим часом, за інформацією ДСНС, рятувальники з допомогою мотузки витягували лебедя з крижаної пастки на Дністровському лимані в Овідіополі. Через сильні морози водойма покрилася льодом і птах опинився у лунці.

Ще одного лебедя звільнили з крижаного полону в селі Відрадове на тому ж Хаджибейському лимані — цього разу рятувальникам довелося використовувати водолазне спорядження та човна.

Визволених птахів передали місцевим жителям, які потурбуються про них до закінчення морозів.

НЕ ВСІХ ГРІЮТЬ ШУБКИ

За словами кінологів, вуличні тварини — коти та собаки — не бояться морозів. По-перше, зігрівають пухнасті шубки, по-друге, вони зазвичай легко знаходять місця, де можна зігрітися. Загинути можуть лише старі або ж хворі тварини.

Не переймаються зміною погоди мешканці Одеського зоопарку. Для обігрівання звірів тут працюють 11 котлів і кілька електрообігрівачів. Теплолюбні тварини, як-от слони і мавпи, перебувають у закритих вольєрах. А от тигри, лео-парди і копитні із задоволенням виходять у відкриті вольєри, щоб потішитися сніжком.

ПУНКТИ ДЛЯ БЕЗХАТЬКІВ

Для тих, чиїм житлом є вулиця, морози — смертний вирок.

У зв’язку з похолоданням громадські активісти спільно з міськими структурами розгорнули пункти обігріву.

Один з них — на Куликовому полі. Тут кожен, хто змерз, може зігрітися й отримати гарячі напої. Керівник громадської організації Федір Герасимов розповідає, що дуже багато людей приходять, аби просто відігрітися, але й на ніч залишається 150—170 осіб, хоча місця на всіх не вистачає.

Ще один пункт працює на розі вулиць Марсельської та Жоліо-Кюрі, що на житломасиві Котовського.

За морозні дні, кажуть волонтери, через пункти обігріву пройшли кілька тисяч людей, який, по суті, врятували від обмороження. Дехто погоджується на зимовий період залишити вулицю і жити у притулку.

Активісти просять одеситів: якщо ви бачите безхатька, що ночує на вулиці, не залишайте його самого на морозі, допоможіть дійти до пункту обіг-рівання, де йому нададуть допомогу.

КУПАННЯ НА ВОДОХРЕЩА

А тим часом ті, хто морозу не боїться, випробовують своє здоров’я зимовим купанням у морі.

Цьогоріч охочих до святкового запливу було менше, ніж зазвичай, хоча теж не бракувало. Для них облаштували місця на трьох пляжах: Лузанівці, Ланжероні та 16-й станції Великого Фонтану, а також на Морському вокзалі.

На градуснику — мінус 15, у воді — плюс 4…

У місцях купання чергували «швидкі», водолази й рятувальники, які, у разі необхідності, надавали допомогу.

На Ланжероні вхід на хвилеріз перекрили сигнальними стрічками — пірнати заборонено, але всі охочі заходили у воду з піску.

По-військовому організовано пірнули у море нацгвардійці з частини 3014, які проводять такі купання щороку.

Для обігрівання купальників на пляжах були встановлені намети з «буржуйками», де можна було в теплі переодягнутися, випити гарячого чаю.

Біля храму Святого Миколая, що на Морвокзалі, поблизу 17-го причалу, традиційно облаштували спеціальні дерев’яні сходи у воду.

Співробітники охорони стежили за тим, щоб люди таки дотримувалися соціальної дистанції: купатися взимку — це добре, але й вірус не дрімає!

З-поміж тих, хто купається раз на рік, були і люди, яким зимові запливи приносять радість і задоволення постійно. Учасники групи «Одеські моржі», серед яких — президент Асоціації «моржів» Придунав’я Іван Папушенко і засновник клубу Дмитро Юркун, забігли у воду веселою ватагою і плавали там, неначе влітку, не поспішаючи виходити на берег.

Ольга ФІЛППОВА.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.