АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 ХУДОЖНИЦЯ ІЗ НЕМИРІВСЬКОГО


21-04-2019, 13:00 |

На початку квітня Балтський історичний музей порадував місцевих поціновувачів мистецтва відкриттям нової виставки — картин досі майже невідомої в місті й районі художниці — жительки села Немирівського Анни Борисівни Римар.

Авторка запропонувала до огляду близько тридцяти робіт, здебільшого олією, різного формату. Це переважно пейзажі, з яких особливо приваблюють (о, диво для Балти!) мариністичні. Таких — вісім. Серед них — «Біля берега», «Прибій», «Хвилеріз», «Вітрильник у морі» (художниця подала на виставку картини без назв, але для кращого уявлення про них пропоную суто умовні назви, далі — теж). Ці марини неабияк вражають своєю живописністю, вправністю мисткині. Чудове враження справляють й інші пейзажі, причому також з бодай частковим зображенням води — річки або ставу («На човні», «Тече річка», «Церква на березі», «Діти на моріжку», «На схилі» та інші).

Своєрідністю, природністю та, я б сказав, динамічністю виділяються на виставці полотна «Дівчина на коні» (два різні варіанти), «Дівчина за книгою» та «Дівчина за роялем».

На жаль, мені не вдалося зустрітися з художницею, та дещо про неї дізнався. Народилася вона у селі Демівці Чечельницького району Вінниччини. Ця жінка — надзвичайно скромна, неговірка, сильна духом і добра душею. Анні Римар випала дуже нелегка доля, і хист до творчості, любов до малярства допомагали їй жити і вижити. Малюванням вона захопилася ще в дитинстві, мріяла стати професійною художницею. Але не так сталося, як гадалося. Багато труднощів довелося здолати, багато переїздити з місця на місце. Нині мешкає у селі Немирів-ському Балтського району, де її щиро поважають. Здобула художню освіту (навчалася в Одеському художньому училищі — ось звідки любов до морської тематики), має трьох уже дорослих синів, онуків. На жаль, тяжко хворіла, через що не могла активно працювати. Та все ж любов до життя і мистецтва, невичерпний оптимізм і віра допомогли вижити й продовжити художню діяльність.

Ще одна характерна риса Анни Римар як людини і мисткині: вона — віруюча. Як художниця неодноразово брала участь у розписуванні храмів і виготовленні різних речей церковного вжитку. Тож не випадково на виставці представила деякі фрагменти розпису церков, зокрема художні портрети Христа, Божої Матері та Святої Параскеви, а також зразок художньо розмальованої сорочки священика.

Хто побуває на виставці Анни Римар, той пройметься духом краси, життєвої наснаги, оптимізму, щирої поваги до цієї сильної духом жінки й непересічної мисткині.

Михайло ГЕРШКОВИЧ.
м. Балта.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.