АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 ВЧАСНО РОЗПІЗНАТИ ІНСУЛЬТ


8-11-2021, 17:00 |

Про епідемію інсульту ВООЗ заявила ще 2004 року. У 2006-у Всесвітня організація боротьби з інсультом (World Stroke Organization, WSO) оголосила 29 жовтня міжнародним днем боротьби з цим захворюванням.

 

За даними офіційної статистики МОЗ, щороку в Україні стається до 130 тисяч випадків інсульту, близько 40% пацієнтів помирають упродовж першого місяця від початку захворювання. Кожен третій — це людина працездатного віку.

Україна першою в Європі схвалила на державному рівні Декларацію щодо реалізації європейського плану дій боротьби з наслідками інсульту. Її мета — до 2030 року зменшити кількість інсультів на 10% порівняно з 2019-им та забезпечити лікування 90% пацієнтів у спеціалізованих відділеннях.

Держава гарантує фінансування допомоги хворим на інсульт у лікарнях, які підписали договори з Національною службою здоров’я України. «У разі базового лікування фінансування на одного хворого складає 14,6 тис. грн, у разі проведення тромболізису — 54 тис. грн, при виконанні внутрішньосудинного хірургічного втручання — 97,8 тис. грн», — йдеться у доповіді Андрія Віленського, керівника НСЗУ.

В Одесі за рахунок міського бюджету в рамках муніципальної програми «Здоров’я» пацієнтів з інсультом безоплатно забезпечують високотехнологічною діагностикою — комп’ютерною томографією (КТ), що на сьогодні є «золотим стандартом» обстеження для диференціальної діагностики геморагічних та ішемічних інсультів і дозволяє своєчасно призначити хворим необхідне лікування.

Госпіталізацію пацієнтів з підозрою на інсульт проводять три міські багатопрофільні лікарні інтенсивного лікування — №1, №10 та №11. Ці медичні установи підписали договори з НСЗУ. Реабілітація пацієнтів після інсульту в Одесі проводиться у відділенні відновного лікування та реабілітації при міській лікарні №8. Фахівці допомагають пацієнтам не лише у відновленні моторної функції з використанням сучасного обладнання, а й адаптації до соціального середовища за допомогою спеціальних тренувальних майданчиків.

Одесити з гіпертонічною хворобою можуть отримувати за державною програмою «Доступні ліки» безкоштовно або з невеликою доплатою медичні препарати, що сприяють зниженню ризику розвитку інсульту та інших ускладнень. Для отримання рецепту слід звернутися до сімейного лікаря.

Як розпізнати інсульт?

Три провідні фактори — високий артеріальний тиск, атеросклероз та цукровий діабет. Погіршують ризик розвитку захворювання надмірна вага, малорухливий спосіб життя, куріння, зловживання алкоголем.

Якщо ви помітили, що в людини раптово з’явилася асиметрія обличчя, порушилася мова, вона скаржиться на раптову слабкість кінцівок, попросіть її зробити три речі:

• посміхнутися — посмішка буде помітно асиметричною;

• сказати виразно «тридцять три» — мова буде невиразною, порушеною;

• попросити витягнути вперед руки — на враженому боці рука опуститься.

З появою цих симптомів необхідно негайно викликати швидку допомогу «103». Від своєчасності надання допомоги залежить життя та здоров’я пацієнта з інсультом.

До приїзду «швидкої» не кричіть і не панікуйте, в жодному разі не намагайтеся дати людині ліки, воду чи їжу, щоб уникнути аспірації дихальних шляхів. Заспокойте хворого, зручно покладіть його так, щоб голова була трохи піднята, виміряйте рівень артеріального тиску. Чекайте на бригаду «швидкої».

За матеріалами
Одеського обласного центру громадського здоров’я


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.