АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Ішов, послизнувся, отямився…


30-01-2022, 17:00 |

У холодну пору, здебільшого через ожеледицю чи захоплення зимовими видами активного дозвілля, люди часто травмуються. У Національній службі здоров’я України нагадують, як діяти у випадку травмування та яку безоплатну медичну допомогу можна при цьому отримати.

Отож, у разі наявності інтенсивного болю, набряку, порушення координації та інших неприємних відчуттів необхідно зателефонувати за номером 103. Диспетчер, отримавши такий дзвінок, надасть необхідну інформацію і спрямує машину екстреної допомоги. Своєю чергою, бригада медиків оцінить стан пацієнта і, за потреби, транспортує до медичного закладу.

При цьому наголошується, що «швидка» повинна доправити пацієнта в заклад, який має контракт з НСЗУ, незалежно від рівня складності травмування. Там потерпілий отримає необхідну медичну допомогу безоплатно. Йдеться, зокрема, про огляд, консультацію, діагностику та виконання необхідних маніпуляцій лікарями вузької спеціалізації. У разі госпіталізації — безоплатними будуть також перебування у стаціонарі та харчування.

Окрім цього, лікар може створити електронне скерування, що спрощує доступ пацієнта до низки амбулаторних послуг.

У повідомленні Національної служби здоров’я наголошується, що лікарні, які мають контракт із НСЗУ за пакетами «Стаціонарна допомога дорослим та дітям без хірургічних втручань» або «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах», повинні безоплатно надавати такі послуги:

— інструментальні та лабораторні обстеження;

— медичну допомогу для полегшення, зняття чи усунення симптомів і проявів травматичного пошкодження;

— знеболення та медикаментозну терапію;

— хірургічні операції із забезпеченням анестезії;

— післяопераційний моніторинг, знеболення і подальшу медикаментозну терапію;

— цілодобовий лікарський та медсестринський догляд;

— реабілітацію в гострому періоді.

Програма медичних гарантій визначає чіткий перелік та обсяг медичних послуг, оплата яких гарантується коштом держбюджету.

«Якщо у закладі, який має договір із НСЗУ, відмовляють у медичних послугах або вимагають кошти за те, за що вже заплатила держава, це є порушенням прав пацієнта», — наголошується у повідомленні.

У разі виникнення подібної ситуації можна подати скаргу через електронну форму на сайті НСЗУ у розділі «Громадянам» (https://service.e-health. gov.ua/gromadyanam). При цьому, оператори за номером 1677 підкажуть, як правильно це зробити.

Підготувала
Яна СТАСІНА.

 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.