АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Козацький куліш


5-05-2022, 17:00 |

Господарство «Дунайський аграрій», що у селі Саф’яни Ізмаїльського району, завершило сіяти просо. Ультрараннє, органічне, сорту «Полтавське золотисте». Про це розповів у Facebook голова господарства Роман Дяжук.

 

Саме така крупа найбільше годиться для козацького кулешу, бо ж знаменита національна страва традиційно готується з пшоном.

Незадовго до цього в «Дунайському аграрії» висіяли два гібриди жовтої цибулі та один — червоної, одночасно уклавши крапельну стрічку для поливу. А цибуля також невід’ємна складова справжнього кулешу.

Чи ж усі знають, як його правильно готувати?

Справжній куліш запорізьких козаків, традиційний, зі шкварками, на багатті — простий і неймовірно смачний. Його можна готувати також з додаванням свинини, найкраще — ошийка.

Складові на 10 літрів кулешу, тобто на двадцять осіб: сало — 0,5 кг, свинячий хвіст — 1 шт, реберця — 1 кг, м’ясо (краще ошийок) — 1 кг, по 0,5 кг моркви і цибулі, вода — 5 л, пшоно — 1 кг, лавровий лист — 3 шт, часник — голівка, перець чорний мелений та сіль — за смаком, по пучку кропу і петрушки.

Для зручності краще нарізати сало, м’ясо, моркву і цибулю до початку приготування (сало, м’ясо, цибулю — кубиками приблизно 2 х 2 х 2 см, а моркву — кільцями і півкільцями товщиною не більше 1 см). Петрушку, кріп помити і подрібнити. Пшоно слід промивати доти, поки вода не буде чистою.

Посудину (казан) ставимо на вогонь. Далі додаємо один за одним з невеликим інтервалом продукти, час від часу їх помішуючи, щоб не приставали до дна і стінок казана.

Першим, коли казан добре розігріється, у діло йде нарізане сало: його висмажуємо, поки увесь жир не витопиться.

Додаємо цілий хвіст та реберця (порізані, порубані — неважливо, головне, щоб потім у миску влізло), смажимо до напівготовності, далі кидаємо порізане м’ясо і чекаємо його часткової готовності. Потім додаємо нарізану моркву, через 10 хвилин — цибулю. Накриваємо кришкою і тушкуємо (зрідка помішуючи), поки морква не стане м’якою, а цибуля не пустить сік.

Коли морква й цибуля будуть готові — доливаємо воду і доводимо до кипіння. Під час кипіння кладемо очищені зубчики часнику, три лаврових листки і промите пшоно. Після цього краще вогонь трохи зменшити і постійно помішувати, піднімаючи з дна котла пшоно, щоб не осідало на дні. Пшоно розварюється досить швидко, десь за 10 — 15 хвилин, після цього нехай покипить ще зо п’ять хвилин.

Далі потрібно зняти з вогню казан, додати сіль і перець за смаком, висипати нарізаний кріп і петрушку, накрити кришкою і через 10 — 15 хвилин, коли смаки в казані поєднаються, можна насолоджуватися цією неповторною стравою.

Козацький куліш повинен бути густішим за суп. І розливати його краще у дерев’яний чи керамічний посуд, бо пластик плавиться і віддає при нагріванні хімією.

Щодо солі й перцю, то краще досолити-доперчити куліш у тарілці.


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.