АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 А ви готові до зими?


6-09-2022, 17:00 |

Попри бойові дії, частково зруйновану та пошкоджену обстрілами інфраструктуру, громади півдня готуються до опалювального сезону. Бо ж завдання органів місцевого самоврядування — зробити так, щоб люди були в теплі, отримували комунальні послуги і почувалися в безпеці. І в цьому їм допомагають експерти U-LEAD, які розробили навчальний курс на тему енергетичної безпеки.

Експерт U-LEAD Дмитро Сакалюк розповів про заходи, які підвищують енергоефективність у громадах за обмеженого бюджетного фінансування:

— Такі загальновідомі речі, як відповідальне споживання енергоресурсів, — як ніколи актуальне цієї зими. Органам місцевого самоврядування слід налагодити жорсткий контроль за економією енергоресурсів у комунальних закладах (стежити, щоб вимикали зайве світло, зменшувати температуру обігрівання на ніч та у вихідні), намагатися скоротити втрати тепла під час транспортування від котельні до кінцевого споживача (заміна зношеної ізоляції теплотрас та здійснення ізоляції труб у підвалах), а також через вікна та двері.

Одним із інструментів, який варто запровадити громадам для усунення нераціональних втрат енергії, є енергомоніторинг, основна мета якого — виключення з енергоспоживання нераціональних витрат через людський або технічний фактор. Що це означає? Якщо в громаді будуть визначені відповідальні особи в кожному комунальному закладі, котрі щоденно моніторитимуть показники приладів обліку (лічильників світла, води тощо), то проблему втрат ресурсів можна буде оперативно ліквідовувати. Наприклад, якщо показники лічильника в окремому закладі покажуть значну втрату води, відмінну від попередніх днів, то можна одразу перевірити всі труби, знайти прорив й усунути течу.

— Звісно, не потрібно забувати і про масштабні заходи на перспективу: утеплення дахів, реконструкція систем генерації тепла тощо. Але якщо ви їх не почали впроваджувати, то й не варто зараз починати, бо з величезною ймовірністю ви не встигнете їх реалізувати. Потрібно готуватися, виходячи з того, що є,

— підсумував експерт.

Водночас слід бути відвертими з мешканцями громади щодо можливих проблем з теплопостачанням. Якщо вже зараз відомо, що не буде газу для опалення централізованої котельні, то варто провести роботу з населенням щодо евакуації в інше місце, наприклад, до родичів або знайомих у сільську місцевість.

Говорячи про підготовку до опалювального сезону громад південних областей, Дмитро Сакалюк озвучив такі рекомендації.

По-перше, зважаючи на складну логістику і можливі ускладнення поставок обладнання чи матеріалів, варто провести інвентаризацію і зробити запас того, що може знадобитися для ремонту пошкоджень при аварійних ситуаціях.

По-друге, громадам уже зараз варто подумати про підготовку пунктів обігріву, щоб у разі настання критичної ситуації швидко їх розгорнути. Довести інформацію до населення про їх місцерозташування.

По-третє, необхідно проводити інформаційні кампанії серед населення, розраховані як на мешканців багатоповерхівок, так і приватної забудови. Отож, уже зараз всі мають перевірити потужність наявної проводки в будинках, щоб вона витримала навантаження, якщо вимкнуть газ і всі включать обігрівачі. В будинках з пічним опаленням — перевірити димоходи, почистити їх. Зробити запаси свічок, батарейок, ліхтариків та пауербанків, придбати теплі ковдри й термобілизну. Підготувати окрему кімнату на випадок відсутності тепла.

— Це для південного регіону дуже важливо. Якщо так станеться, то не намагайтеся обі-гріти свою трикімнатну квартиру чи великий будинок повністю. Оберіть одну кімнату, де ви житимете, щоб саме в ній максимально утеплитися на цей період і забезпечити комфортну температуру, — підкреслив Дмитро Сакалюк. І додав: — Ще одне, на чому треба наголошувати у розмовах з людьми, — це налагодження стосунків із сусідами. Якщо щось станеться у вашому будинку, то найближча людина — сусід. Звісно, можна подзвонити друзям або батькам, але найближчі, з ким ви вирішуватимете спільні проблеми і кого можна швидко попросити про допомогу, — це сусіди. Зараз ця соціалізація дуже потрібна і є запорукою виживання.

Свою думку з означеної проблеми висловила і керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Одеській області Юлія Молодожен:

— Сьогодні головне завдання кожного з нас — підготувати будівлі та споруди так, щоб максимально зберегти тепло. Ми мусимо подбати про себе та близьких на випадок, якщо зникне газ та електрика. Влада ж має бути готова до надання допомоги жителям внаслідок надзвичайних ситуацій. Енергетична безпека громади залежить від кожного, тому вже нині, хоч на вулиці ще 30 градусів тепла, слід запитати себе: «А як я підготувався до зими?».
Оксана СТЕЛЬМАХ,
експертка з висвітлення Південного регіонального хабу Програми «U-LEAD з Європою»
(Запорізька, Кіровоградська, Дніпропетровська, Миколаївська, Херсонська, Одеська області).

Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.