АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Варись, варись, борщику!


18-10-2022, 19:00 |

Усі борщі — до нас у гості! Щорічний фестиваль під назвою «Варись, варись, борщику!» відбувся у Куяльницькій громаді Подільського району. Його гаслом стали відомі рядки: «Немає заходу без сходу, немає літа без дощу, немає річеньки без броду, а України — без борщу».

 

Художня керівниця Куяльницького центру культури та дозвілля Надія Красовська нагадала, що перший такий фестиваль у 2011 році пройшов у селі з однойменною назвою — Борщі. Відтоді місцеві господині досліджують цю страву і готують її за різною рецептурою.

 

Хоча нинішній фест і провели в онлайн режимі, учасниці серйозно підготувалися до нього і гідно презентували різновиди національної страви, традиційні не лише для Поділля, а й для інших регіонів країни. Тож була прекрасна нагода познайомитися і з кількома незвичними наборами інгредієнтів для, здавалося б, усіма знаної й улюбленої смакоти. Поряд із класичним місцевим червоним та зеленим у горщиках парували борщі з оригінальними смаками.

Цьогоріч господині із 13 населених пунктів громади презентували й справді унікальні рецепти. Що ж вони наготували на фестиваль?

Скажімо, Олена Мельник із Зеленого Кута запропонувала на дегустацію зелений борщ, Наталія Іванкова з Борщів — борщ з баклажанами, а її односельчанка Оксана Чернявська — з чорносливом. Інна Косован з Дібровки — з копченими реберцями, а Антоніна Буряк із Малої Кіндратівки — з тертим салом. Лариса Пломодєл із Глибочка — борщ гуцульський з квашеним кормовим буряком, Ірина Іванова з Федорівки — з куркою, а Ірина Попенко з Малого Фонтана — з яблуками.

Гідну конкуренцію їм склали Олеся Смілянська з Гидерима, яка здивувала борщем зі смаженою рибою, Людмила Мойсенець з Новоселівки, що взяла «на озброєння» одеський рецепт з кількою, Діана Кісліцька з Малої Олександрівки зварила полтавський з галушками, Валентина Гуцол з Розалівки — з кропивою, а Наталя Писаренко з Любомирки — з грибами.

Кожна учасниця фестивалю подбала ще й про додаткові страви, які найкраще смакують з борщем: апетитне сало з часником, ароматні пампушки, вертути, паляниці з розмаїтими начинками.

 

Українці добре знають, що гарна страва смакує під гарний настрій. Про який організатори фестивалю теж подбали. Тож презентації господинь супроводжувалися українськими піснями у виконанні народних колективів «Стожари» (керівник Влад Мойсенець), «Добрий настрій» (Руслан Ткач), народного хору працівників культури «Бірзуляни» та «Мелодія душі» (Володимир Кропив’янський), а також вокалістів від Куяльницького центру культури і дозвілля Надії Красовської, Галини Деркач, Лілії Юраш, Яни Лукащук та В’ячеслава Іванкова.

 

Найсмачніша місія випала на долю ведучого фестивалю Володимира Кропив’янського, який став головним дегустатором різновидів борщу та страв до нього.

 

Організатори зняли відеоверсію події, тож усі бажаючі через інтернет можуть познайомитися з рецептами борщів та поринути в атмосферу свята.

Нагадаємо, на початку нинішнього року до Верховної Ради був поданий законопроєкт про відзначення Дня українського борщу (щороку другої суботи вересня), а в липні ЮНЕСКО внесло культуру приготування українського борщу до списку світової нематеріальної культурної спадщини.

Віра ТИХОНОВА,
Подільський район

Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.