АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Із тризубом на борту


6-01-2023, 11:00 |

24 грудня флагман українського науково-дослідного флоту — криголам «Ноосфера» вирушив із Кейптауна (Південно-Африканська Республіка) в Антарктику. Це вже другий його антарктичний сезон під синьо-жовтим прапором. Капітан судна, як і минулого разу, — Павло Панасюк.

 

Нинішня експедиція, повідомили в Українському національному антарктичному науковому центрі, є спільною з нашими сусідами — поляками й основний фінансовий тягар взяла на себе саме Польська антарктична програма (що є дуже помічним для нас в умовах скороченого через повномасштабну війну бюджету). Тож спочатку «Ноосфера» вирушить до польської антарктичної станції «Арцтовський», розташованої на острові Кінг Джордж.

Потім наш криголам доставить вантажі, й що дуже важливо, українську команду технічних спеціалістів на нашу станцію «Академік Вернадський». Ці фахівці, попри всі складнощі, мають завершити розпочату модернізацію інфраструктури станції. Цього сезону в планах — заміна системи опалення, облаштування нового майданчика для зберігання човнів, роботи із заземлення дизельної та головної будівлі станції, а також низка інших невідкладних справ, потрібних для успішної зимівлі 28-ї УАЕ.

Попереду в судна — довга дорога через Атлантичний та Південний океани. Очікується, що криголам дістанеться «Вернадського» до кінця січня наступного року.

До речі, «Ноосфера» йде до Антарктиди з великим тризубом на борту (розміром 1,25 м на 1,05 м). Два малі державні герби України були встановлені восени цього року під командуванням капітана Олександра Гришка під час ремонту та підготовки судна до антарктичного рейсу. Наші символи посіли чільне, почесне місце — на фальштрубах з правого та лівого бортів криголама.

 

Світ має бачити нашу незламність та впевненість у Перемозі скрізь, навіть посеред айсбергів та вічних снігів. Все буде Україна!

Нагадаємо, що з кінця січня до кінця травня 2022-го відбувся перший антарктичний сезон «Ноосфери». Наш флагман успішно забезпечив ротацію зимівників на українській станції «Академік Вернадський», перезмінку полярників на польській станції «Арцтовський» та проведення унікальних досліджень з вивчення Південного океану.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.