Шоколад — унікальний продукт. Це й антидепресант, джерело щастя, задоволення та позитиву, і вдалий подарунок до будь-якої радісної події. У світі так шанують цей смаколик, що заснували на його честь щонайменше чотири свята на рік: 9 червня, 11 липня, 2 і 13 вересня. Відзначати день шоколаду 11 липня запропонували у Франції в 1995 році.
Індустрія шоколаду досягла неабиякого розвитку. Сьогодні можна придбати чудернацькі поєднання цього продукту з багатьма іншими, здавалося б, несумісними. Як-от з перцем, салом, водоростями, тютюновим листям… Одним із найнезвичні-ших є шоколад із чорним трюфелем. Вартість однієї такої плитки — 45 доларів. Компанія-виробник цього смаколика славиться тим, що виготовляє його вручну, включаючи переробку какао-бобів й упаковку.
Вважається, що першими виготовляти шоколад навчилися ацтеки. Вони називали його «їжею богів». Іспанські конкістадори, які привезли його в Європу, охрестили ласощі «чорним золотом» і вживали для зміцнення фізичних сил та витривалості. А от у цивілізації майя какао-боби були основною торговельною валютою. Наприклад, раба можна було купити за 100 бобів, а індичку — за 20.
Попервах у Європі насолоджуватися шоколадом могли лише представники аристократичних кіл. Знатні дами вважали його афродизіаком — засобом, що посилює статевий потяг. Лише на початку ХХ століття, з появою промислового виробництва, шоколад зміг скоштувати і простий люд.
Першу в світі шоколадну плитку випустила англійська компанія Cadbury в 1842 році. Шоколадка цієї ж фабрики вважається й найдорожчою у світі. Вона належала дослідникові Роберту Скотту й була з ним під час його першої експедиції до Антарктики. У 2001-у її продали на аукціоні в Лондоні за 687 доларів.
За статистикою, найбільше шоколаду споживають у Швейцарії. Кожен житель цієї країни з’їдає його в середньому 11,8 кілограма за рік. А ось американці виявилися аж на 15-у місці — 5,4 кілограма.
Якщо хочете отримати від шоколаду користь, споживайте темний, у складі якого не менше 70 відсотків какао. Доведено: саме він покращує зір, швидкість реакції, знижує ризик розвитку інфаркту в чоловіків, поліпшує роботу мозку.
Цікаві й такі факти:
Какао-боби — один із перших товарів, привезених в Іспанію Христофором Колумбом у XVI столітті.
У природі какао-боби мають 300 смаків і 400 ароматів.
Близько 20 відсотків усього арахісу і 40 відсотків усього мигдалю у світі поставляються для шоколадних виробів.
Дерева какао живуть близько двох століть, але плодоносять лише 25 років.
Слово «шоколад» (мовою ацтеків — науатль) означає «гірка вода».
Найбільшу плитку шоколаду виготовили у Великобританії на фабриці Thorntons. Її вага — 5,8 тонни.
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.