АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 НЕМИТЕ ЯБЛУКО — ОТРУТА


1-08-2019, 12:00 |

Часто можна спостерігати картину: мама купує на вулиці ягоди і тут же, не відійшовши від лотка, дозволяє маляті їх їсти. Схаменіться, бо навіть найсмачніші, але немиті плоди можуть таїти в собі небезпеку.

Яку саме — ми розпитали лікаря-інфекціоніста Григорія БЕЗУЛЬКА.

— Істина проста: всі овочі, фрукти та ягоди перед вживанням слід ретельно промити проточною водою. Бажано — кілька разів. Перед цим ще не завадило б помити руки антибактеріальним милом.

— А що може статися, якщо цього не зробити?

— Просто можна отруїтися. Адже брудні овочі та фрукти насамперед «збагачені» шкідливими мікроорганізмами і бактеріями. Серед них — кишкова паличка та ентерокок. Симптоми отруєння: нудота, блювота, висока температура.

Отруєння — це дуже небезпечне гостре захворювання. Інтоксикація організму (тобто його заповнення шкідливими речовинами) може призвести до порушення роботи серця, нирок і навіть до зараження крові. Від отруєння можна померти, якщо вчасно не почати лікування.

До речі, якщо фрукт не тільки брудний, а ще й гнилий, то загроза отруєння зростає в рази. Тож, вибачте за чергове банальне застереження: зіпсуті продукти навіть чистими їсти не можна.

— Григорію Вікторовичу, а що таке ентеровірусна інфекція?

— Це група гострих інфекційних хвороб, що спричиняються кишковими вірусами. Інфекція потрапляє в організм людини переважно через рот, найчастіше — із забрудненими продуктами. На слизовій оболонці верхніх дихальних шляхів і кишківника вірус розмножується, накопичується й викликає запалення. Спочатку можуть з’явитися біль у горлі, кишкова дисфункція, висип. Якщо ж вірус встиг поширитися по всьому організму, то постраждають й інші органи: нирки, печінка, серце і так далі.

— Які перші ознаки хвороби?

— Невелике підвищення температури (37—38°C), біль і дискомфорт у животі, біль у горлі, закладений ніс. Ентеровірусна інфекція послаблює наш організм, а відтак зростає ймовірність підчепити й інші віруси, які можуть зумовити ускладнення.

Якщо будь-який з вірусів запустити, то наслідки можуть бути дуже важкими: пневмонія, судоми, набряк мозку і навіть менінгіт (запалення мозкових оболонок). Смертельний результат ентеровірусного зараження, на щастя, зустрічається вкрай рідко.

— Чим ще загрожують нам немиті фрукти-овочі?

— Мабуть, найнеприємніше — це гельмінтоз. Це коли до вашого організму проникають гельмінти, тобто черв’яки, ще простіше — глисти. Вони можуть жити на поверхні овочів і фруктів (або всередині них) у вигляді личинок чи дорослих черв’яків, а потім легко переселитися на слизові оболонки вашого організму, де почнуть активно розмножуватися.

Активність глистів може призвести до жовтяниці, сепсису (зараження крові), проблем із суглобами та нервовою системою. А ще — нескінченна блювота, діарея та інші проблеми з кишечником. Хворіють найчасті-ше діти, але дорослі теж під прицілом глистів.

Неприємний приклад. Нещодавно в пресі повідомлялося про нещасну дитину з Індії, в мозку якої оселилося 100 личинок черв’яків. Восьмирічна дівчинка регулярно харчувалася немитими овочами, фруктами і сирим м’ясом. Вона довгий час страждала сильним головним болем та епілептичними нападами. Лікарі з’ясували, що в неї — цистицеркоз (один з видів гельмінтозу) головного мозку. Збудник хвороби — личинки свинячого ціп’яка.

— А чи правда, що через немиті фрукти можна захворіти мишачою лихоманкою?

— Правда. Не варто забувати, що перш ніж фрукти й овочі потраплять на прилавки, вони транспортуються суднами й вантажівками на склади, де потім довго (або не дуже) зберігаються. Впродовж усієї цієї подорожі продукти можуть оточувати миші, щури, інші гризуни. А вони, як відомо, нерідко переносять небезпечні захворювання — від туберкульозу до сказу. Одне з найнебезпечніших — геморагічна лихоманка з нирковим синдромом.

Це гостра інфекція, яка вражає кровоносні судини, а страждає від цього насамперед робота нирок. Збудники хвороби — так звані хантавіруси. Вони досить живучі при різній температурі — навіть коли за вікном мінус. Ці віруси найчастіше вражають нирки, легені та слизову оболонку (зазвичай очей).

Із втішних новин: якщо ви раптом захворіли геморагічною лихоманкою з нирковим синдромом, то після одужання у вас з’явиться імунітет від цього захворювання. Тобто наступна зустріч із гризуном або брудним яблуком буде трохи безпечнішою.

Розмовляв
Ярослав ШЛАПАК.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.