АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Як правильно харчуватися, щоб не замерзнути?


16-10-2022, 19:00 |

Як очікується, ця зима може виявитися для нас непростою. І що тільки нам не радять: і утеплювати будинки, і запасатися газовими пальниками, і заздалегідь обзавестися термобілизною… Все це, звичайно, важливо і слід врахувати, але також не варто забувати і про те, що в холодну пору року важливо не тільки тепло одягатися і обігрівати своє житло, а й правильно харчуватися.

Саме про те, як правильно харчуватися восени та взимку, «Одеське життя» поцікавилося у нутриціолога та консультанта з харчування Наталії Ходєєвої.

 

Наталія Ходєєва

Заморозьте овочі

– Заздалегідь хочу попередити, що через холоди не варто надто збільшувати розміри порцій та підвищувати калорійність страв, – попереджає нутриціолог. – Поки є у продажу свіжі овочі, ягоди та фрукти, ними варто зміцнити організм перед холодами. Запастися про запас вітамінами практично неможливо, але посилити захисні сили – цілком. Наприклад, чудовим способом продовжити «життя» продуктам буде заморожування свіжих овочів. Адже будь-яка продукція, оброблена сіллю або спеціями, втратить свої якості швидше, ніж при простому заморожуванні.

Читайте також: Як пережити нелегку зиму: поради бувалих

Так що, поки є можливість, заморозьте на зиму сезонні овочі та фрукти. Наприклад, солодкий перець, кабачки, баклажани, помідори, сливи, гарбуз та зелень (кріп, петрушку та зелену цибулю).

Зробити це просто: промийте плоди під проточною водою, обсушіть від вологи, очистіть від насіння, подрібніть на зручні для вас порції, розфасуйте і щільно закрийте тару.

Як тару для фасування фахівці пропонують купувати пакети для заморозки (ціна від 35 гривень за 25 штук) – вони компактні і добре зберігають продукти. Заготовки зберігайте у морозильній камері з температурою -18 градусів та нижче.

 

Нутриціолог та дієтолог – у чому відмінності?
У сучасному суспільстві з’явилася тенденція до краси та здоров’я. Люди починають відмовлятися від куріння та вживання спиртних напоїв, все більше займаючись спортом та обираючи правильне харчування. Найпопулярніші професії на цьому етапі – дієтологи та фітнес-тренери. Але з’явився і такий фахівець, як нутриціолог, який займається питаннями правильного харчування.
Саме нутриціолог допоможе всім, хто цього хоче, скоригувати харчування та покращити засвоєння речовин, необхідних організму.


Нутриціолога часто плутають з дієтологом, незважаючи на те, що вони відносяться до різних областей: дієтологія – медицина, а нутріціологія – наука. Сфера діяльності дієтолога та нутриціолога – харчування, але між ними є суттєва відмінність. Так, дієтологія займається організацією правильного харчування. Фахівці цієї галузі допомагають підібрати збалансований раціон для конкретної людини. А нутриціолог – це експерт, який досліджує вплив їжі на організм у цілому. Він займається аналізом розподілу речовин під час їжі, знаходить шкідливі, які знаходяться в їжі, що здається абсолютно безпечною.

Раціон з науки: забудьте про консерви

Отже, на що слід звертати увагу, підбираючи раціон холодної пори року?

Білки. Поряд з м’ясом і рибою, яйцями та молочними продуктами потрібно не забувати про рослинні білки – це горіхи, бобові, насіння. Обов’язково має бути чергування. Переїдати зовсім не варто – велика кількість білка шкодить ниркам і порушує секрецію інсуліну.

 

 

Злаки дають багато енергії, а значить і тепла, тому вони обов’язково мають бути в зимовому раціоні. Також пам’ятайте, що надто оброблені каші (наприклад, пластівці з додаванням цукру чи фруктів) швидко засвоюються і не можуть надовго втамовувати голод.

Овочі. У зимовий період буває складно зі свіжими овочами, тому потрібно по можливості вживати свіжі капусту, моркву, буряк, гарбуз, а також запастися консервованими або замороженими овочами. Однак усі консервовані продукти містять підвищену кількість солі. Тому їх вживання має бути помірним, а у поєднанні з ними не варто їсти ковбаси, сири та інші насичені сіллю продукти.

Жири. Їх не варто боятись і уникати, але й захоплюватися не варто, думаючи, що вони зігріють. Повинне бути чергування рослинних та тваринних жирів – наприклад, пару столових ложок рослинної олії, 10-15 грам вершкового та трохи горіхів чи насіння протягом одного дня.

Супи. Не забувайте їсти густі суп, борщ та інші перші страви, навіть просто бульйони: вони зігрівають тіло та покращують процес травлення, насичують організм усіма потрібними речовинами.

Консерви доступні, добре зберігаються, але в них містяться шкідливі елементи, тому консерви потрібно вживати дозовано і в поєднанні з овочами або крупами, де є клітковина, що допомагає виводити все шкідливе з організму.


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.